Στις… παραλίες του Αχέροντα

Στις… παραλίες του Αχέροντα


Ωραία η θάλασσα, η άμμος και η ψάθα, αλλά αν ψάχνετε διαφορετικά μέρη να κάνετε τα μακροβούτια σας φέτος, ο Αχέροντας ποταμός είναι εδώ…. Αφήστε τις ρακέτες για τους άλλους και κάντε το μπάνιο σας σας σε μέρη μέσα στη φύση, όπου το νερό είναι άκρως παγωμένο και αναζωογονητικό και το μπάνιο σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.

Φτάνουμε στην Γλυκή, στον παράδεισο του εναλλακτικού τουρισμού. Περπατάμε πρώτα παράλληλα με το Αχέροντα, όπου από ένα σημείο και πέρα δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα.

Μετά ακολουθείτε το μονοπάτι ανάμεσα στα πλατάνια και πάνω από μικρά ξύλινα γεφυράκια. Ετσι φθάνουμε στο σημείο όπου το μονοπάτι γίνεται υδάτινο και προχωρεί μέσα στα νερά του ποταμού. Τώρα, τους μήνες του καλοκαιριού που τα νερά είναι ρηχά, ανεκτά στο σώμα και πεντακάθαρα, αισθάνεσαι να έρχεται από μια σπηλιά στην αριστερή όχθη ένα ψυχρό ρεύμα αέρα να σας χαϊδεύει και αμέσως νιώθετε την κρυάδα των ορμητικών νερών που αναβλύζουν πίσω από τα κλαδιά των δένδρων στα πόδια σας.

Αυτή είναι η πηγή που βγαίνει από τη Σπηλιά του Στοιχειού. Το νερό της είναι γλυκό και γάργαρο αλλά, σύμφωνα με τον θρύλο, δεν ήταν πάντα έτσι. Ο δράκος που ζούσε σε αυτή τη σπηλιά φαρμάκωνε το νερό. Τον σκότωσε κάποιος Αηδωνάτος (ή ήταν μήπως ο Αϊδωνέας, ένας από τους θεούς του Κάτω Κόσμου;) που έγινε Αϊ-Δονάτος, τοπικός άγιος και προστάτης της περιοχής, πολιούχος της Γλυκής. Ετσι τα νερά έγιναν ξανά γλυκά, όπως είναι σήμερα, και το χωριό ονομάστηκε Γλυκή.

Καθώς προχωρείτε, το τοπίο γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό. Κατάφυτες ορθοπλαγιές κατεβαίνουν ως τα άσπρα χαλίκια και συνεχώς στενεύει το πέρασμα που αφήνουν στο ποτάμι να περάσει. Στα πιο στενά σημεία ορθώνονται γκρίζοι βράχοι, χωρίς καθόλου βλάστηση, που κρύβουν τον ήλιο ακόμη και το μεσημέρι. Αυτό το τοπίο έπεισε ίσως τους αρχαίους να τοποθετήσουν εδώ τις πύλες του Αδη.

Πάντως, αν και το τοπίο είναι τόσο επιβλητικό, σε καμία περίπτωση δεν πείθει τον σημερινό επισκέπτη ότι μπορεί να αποτελεί είσοδο στον κόσμο του ερέβους και της λύπης. Προχωρείτε και απολαμβάνετε τα νερά που τρέχουν από παντού – ακόμη και από μικρές τρύπες στους βράχους σαν σιντριβάνια -, τα φωτεινά γαλάζια χρώματα του νερού στα πιο βαθιά σημεία και όλες τις διαβαθμίσεις του πράσινου στις όχθες του φαραγγιού, ως το σημείο, το μοναδικό, όπου πρέπει να μπείτε – για τους θερινούς μήνες μιλάμε πάντα – ως τον λαιμό στο νερό, για να συνεχίσετε ως το γεφύρι του Ντάλα.

Αν δεν θέλετε να μπείτε στο νερό, μπορείτε να απολαύσετε τις Πηγές από ψηλά, πεζοπορώντας στη Σκάλα της Τζαβέλαινας, ως το γεφύρι του Ντάλα, απ’ όπου μπορείτε να μπείτε στο νερό και να επιστρέψετε από την κοίτη ως τη Γλυκή. Αλλά μπορείτε και να συνεχίσετε την κοπιαστική πεζοπορία ως το φημισμένο κάστρο της Κιάφας, ψηλά στα όρη του Σουλίου.

Η ιππασία στο φαράγγι των Πηγών του Αχέροντα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και μια από τις πιο δυνατές εικόνες που μπορεί να απολαύσει κανείς. Τα άλογα περπατούν πάνω στα άσπρα χαλίκια και συχνά μπαίνουν στο νερό ως τον λαιμό. Οταν καλπάζουν, εκτοξεύουν στον αέρα άπειρα μόρια νερού. Τα άλογα είναι εκπαιδευμένα να μεταφέρουν αναβάτες χωρίς άλλη εμπειρία και γι’ αυτό αυτή τη βόλτα μπορεί να την απολαύσει ο καθένας που μπορεί να ισορροπήσει στη σέλα τους. Αρκεί βέβαια να ανέχεται το κρύο νερό.

Το ράφτινγκ είναι ακόμη μία απόλαυση στον Αχέροντα, καθώς η διαδρομή που κάνουν, από τις Πηγές στη γέφυρα της Γλυκής, είναι σύντομη και πολύ εύκολη, ώστε ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει αυτό το σπορ

Το κάνεις μπάνιο στον Αχέροντα δεν είναι μια οποιαδήποτε βουτιά, είναι η βουτιά στο παρελθόν του αρχαίου κόσμου, η βουτιά στο τέλος της επίγειας ζωής σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.Το αρχαίο ποτάμι ήταν οι πύλες του κάτω κόσμου, εδώ έφερνε ο θεός Ερμής τις ψυχές για να οδηγηθούν από τον Χάροντα με το αντίτιμο της διαδρομής στο στόμα, απέναντι στην Αχερουσία Λίμνη και από εκεί στα έγκατα της γης στον Άδη όπου βασίλευε ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη.

Ο ποταμός διανύει μία διαδρομή 64 χλμ. και διασχίζει τρεις νομούς στην Ήπειρο. Οι πηγές του πολλές όμως οι πιο σημαντικές είναι στην Γλυκή

Έλληνες και τουρίστες διαφόρων εθνικοτήτων επισκέπτονται το σημείο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα νερά του ποταμού σε αυτό το σημείο είναι ρηχά, καθαρά και τόσο κρύα σε σημείο να αναρωτιέσαι αν έχεις τα πόδια σου ή κάπου τα έχασες.

Το νερό που αναβλύζει από διάφορα σημεία του ποταμού είναι καθαρό και διάφανο που βλέπεις τα πάντα. Περπατώντας προς τα βουνά του Σουλίου κατά μήκος του φαραγγιού, μέσα στο ποτάμι τα νερά βαθαίνουν σε κάποια σημεία και γίνονται ζεστότερα. Οι όχθες του ποταμού είναι κυρίως αμμουδερές και περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση. Εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε, να κάνετε ηλιοθεραπεία και να αφήσετε το σώμα και το πνεύμα σας να αφεθεί στην παραμυθένια άγρια φύση.

Μία βουτιά στον ποταμό Αχέροντα είναι μία εμπειρία ανεπανάληπτη και δεν είναι ποτέ αρκετή, θέλεις να πας ξανά και ξανά.
Στις… παραλίες του Αχέροντα Στις… παραλίες του Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.