Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν 


Η Λαϊκή Συσπείρωση με αίσθημα ευθύνης πρότεινε να μπει για συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη , το θέμα: «Διεκδίκηση μέτρων του Δήμου Ηγουμενίτσας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». 

Το θέμα δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη με ευθύνη των παρατάξεων του Δημάρχου Γ. Λώλου και του Γ. Γόγολου. Εδώ ισχύει το «ο καθείς εφ΄ω ετάχθη». Ωστόσο δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την επιχειρηματολογία και τις απόψεις που ακούστηκαν. Πολύ περισσότερο που ορισμένες τις θεωρούμε επικίνδυνες και όχι μόνο για την λαϊκή υγεία. 

Έτσι ακούσθηκε από τον Δήμαρχο: 

· Τώρα είμαστε σε πόλεμο, οι παθογένειες στο ΕΣΥ είναι παλιές και γνωστές ,δεν θα ανοίξουμε τώρα εμφύλιο πόλεμο να τις διορθώσουμε. 

Πραγματικά είμαστε σε πόλεμο. Στον πόλεμο όμως χρειάζονται στρατιώτες.. Άρα χρειάζονται περισσότεροι γιατροί εκεί που δίνεται η μάχη ,στα Δημόσια Νοσοκομεία. Χρειάζονται όπλα και πολεμοφόδια. Στην προκριμένη περίπτωση αρκετό ιατρικό και υγειονομικό υλικό για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πράγματα που λείπουν σήμερα από το ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν είναι διχαστικό να τα διεκδικήσουμε; Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί αυτό ζητάνε. Αυτό ζητά η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε ,αυτό ζητάνε και όσοι γιατροί παρελαύνουν καθημερινά από τα κανάλια. Εκτός αν το χειροκρότημα προς αυτούς είναι από ορισμένους υποκριτικό. Προφανώς και πρέπει να ενισχύσουμε τώρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τώρα που σε αυτό προστρέχουν όλοι και από αυτό προσδοκούμε να σταματήσει την πανδημία. Είναι ανάγκη να είναι έτοιμο και δυνατό για να αντιμετωπίσει το πιθανό 2ο η και 3ο κύμα επίθεσης του ιού που περιμένουν οι επιστήμονες το φθινόπωρο η τον χειμώνα.      

· Τώρα με συνεργασία, συλλογικά και με συναίνεση σαν μια γροθιά να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό και όχι με διεκδικήσεις και διχασμούς. 

Πολύ σωστά έτσι πρέπει να γίνει. Εμείς σαν λαός κάνουμε το καθήκον μας. Πειθαρχούμε στις εντολές των ειδικών επιστημόνων όσον αφορά την προστασία μας. Δείχνουμε την «ατομική μας ευθύνη». Αρκεί όμως αυτό; Που είναι η συνεργασία, που είναι η ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης όταν σιωπά μπροστά στα αιτήματα των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών ,που είναι και δικά μας αιτήματα; Μπορεί αλήθεια να κερδηθεί ο πόλεμος κατά του ιού μόνο με το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»; Μπορεί να κερδηθεί με υποστελεχομένο ΕΣΥ, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς μέτρα προστασίας των γιατρών που δίνουν την μάχη; Προφανώς και δεν προέκυψε σήμερα αυτή η κατάσταση στο ΕΣΥ. Βάλανε πολλές κυβερνήσεις το χέρι τους στην υποβάθμιση του ,στη πορεία ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας. Ωστόσο σήμερα κινδυνεύουμε σαν λαός από την πανδημία. Παρατηρώντας την σημερινή κυβερνητική τακτική τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε «σφάξε με αγά μου ,να αγιάσω»; Έχετε σκεφθεί πιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής; Η ευθύνη του καθένα να αυτοπροστατευτεί και να προστατέψει εμπεδώνεται όταν συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση, ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

· Όποια απόφαση και να πάρουμε δεν θα εισακουσθούμε γιατί σε εμπόλεμη κατάσταση είναι άλλες οι προτεραιότητες του κράτους. 

Οι προτεραιότητες του κράτους κρίνονται καθημερινά και από την αποτελεσματικότητα τους. Π.χ. Είναι κρατική εντολή η παρακολούθηση κατ΄οίκον των εγκλωβισμένων ασθενών, από την απαγόρευση κυκλοφορίας και την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Δεν μπορεί όμως στον 21ο αιώνα να γίνεται αποδεκτή η προτροπή του ΕΟΔΥ για αυτοαξιολόγηση και αυτοθεραπεία των κλεισμένων στο σπίτι ασθενών, τους οποίους νοσηλεύουν οι συγγενείς τους εν είδει πρακτικού νοσοκόμου. Μια και είναι σε όλους μας γνωστή η απουσία του οικογενειακού γιατρού στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας. Έχουμε ήδη ένα νεκρό με αυτή την τακτική σε άλλο νομό. Επίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι ευκαιρία κερδοσκοπίας και πεδίο κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας κυρίως των μεγάλων κλινικών και νοσοκομείων, που στερούν από τον κρατικό σχεδιασμό πολύτιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και τον κίνδυνο διασποράς. (Αναφερόμαστε στο “δωράκι” που δίνεται ιδιώτες κλινικάρχες ύψους 30 εκατ. ευρώ για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ , με διπλασιασμό του ενοικίου από 800 στα 1600 ευρώ, και τα τεστ από τα ιδιωτικά κέντρα). Άρα αν κάποιες προτεραιότητες αποδεικνύονται εσφαλμένες πρέπει να αλλάζουνε. Για να αλλάξουν πρέπει να αυτό ζητηθεί, να διεκδικηθεί. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Όσον αφορά δε το «όλοι μαζί» πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιοι κερδοσκοπούν αυτήν εποχή όπως οι κλινικάρχες, οι μαυραγορίτες των υγειονομικών και ειδών προστασίας κλπ. Να σημειώσουμε δε ,ότι με αφορμή την πανδημία έχει εξαπολυθεί άγρια επίθεση στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και έχουν απογειωθεί οι απολύσεις. Η κυβέρνηση βοηθά σε αυτό με τις Π.Ν.Π. Αυτές τις προτεραιότητες της πρέπει η όχι να τις αντιπαλέψουμε; Εμείς καλούμε τον λαό να συσπειρωθεί στα Σωματεία του και να αντεπιτεθεί. Παράδειγμα η κινητοποίηση του ΕΚΘ ενάντια στις 11 απολύσεις στην «Σελόντα» αυτές τις μέρες. 

· Παθογένειες έχει το σύστημα και πιο προηγμένων χωρών όπως ΗΠΑ, ΙΤΑΛΙΑ κλπ. Εμείς είμαστε σε καλύτερη θέση χάρη στα μέτρα της Κυβέρνησης. 

Εκείνο που αποδεικνύει η κατάσταση στις «προηγμένες» αυτές χώρες είναι η χρεοκοπία της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Μια πολιτική που προχωράει με την συνεχή υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Μια πολιτική που εκπορεύεται από την Ε.Ε και με ευλάβεια ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που προώθησε και η σημερινή κυβέρνηση ( για Δημόσια Νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ., με ΣΔΙΤ, κλπ,) και την σταμάτησε προσωρινά η σημερινή πανδημία. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, και στις πάγιες και στις έκτακτες περιπτώσεις, 

· Ο Δήμος έχει τόσα πολλά προβλήματα από την πανδημία. Δεν είναι δουλειά του τα γενικότερα ζητήματα υγείας ούτε να πάρει θέση στην διαμάχη μεταξύ γιατρών και διοίκησης του Π.Ν.Ι. 

Από πού προκύπτει αυτός διαχωρισμός; Ποιος ζήτησε να παραιτηθούμε από όλες τις άλλες διεκδικήσεις; Η Λ.Σ., το ΚΚΕ καθημερινά αναδεικνύει, προβάλλει αυτά τα προβλήματα ,που υπήρχαν και πριν την πανδημία, και πρωτοστατεί στους διεκδικητικός αγώνες για την επίλυση τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει σήμερα να αγωνισθούμε τώρα για την λαϊκή υγεία. Αλήθεια από που προκύπτει ότι ζητάμε το Δ.Σ. να πάρει θέση για το Π.Ν.Ι.; Η Λ.Σ. ζήτησε και ζητάει ο Δήμος να πάρει θέση, και να αγωνισθεί για την λαϊκή υγεία, για την υγεία των δημοτών του και όχι μόνον. Τώρα πριν να είναι αργά. 

· Μας ανέφερε ο Δήμαρχος ότι έχει την σαφέστατη διαβεβαίωση των διευθυντών του Νοσοκομείου Φιλιατών και του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό και επάρκεια υγειονομικού υλικού, επίσης ότι υπάρχουν 10 κλίνες Μ.Α.Φ. για περιστατικά από την πανδημία. 

Για το υλικό μπορεί και να καλύφθηκαν προσωρινά οι ανάγκες από την προσφορά του επιμελητηρίου ΕΒΕ Θεσπρωτίας. Αλλά όσον αφορά την στελέχωση πρέπει να ρωτήσουμε με ποια κριτήρια κρίνεται επαρκής; Δεδομένου ότι στον Δήμο μας δεν λειτουργεί Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και υπάρχουν ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί. Αλήθεια τι γίνεται με το Κ.Υ. στο Μαργαρίτι; Υπάρχει γιατρός στην Πέρδικα; Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας λειτουργεί επαρκώς στελεχωμένο σε 24ωρη βάση ; Για τη Μ.Α.Φ. στο Νοσοκομείο υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό; Οι αναπνευστήρες πάντως με κυβερνητική εντολή εστάλησαν στα Γιάννενα για να καλύψουν τις ανάγκες των εκεί Νοσοκομείων. Αλήθεια πως καλύπτονται οι ανάγκες όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα και έχουν ανάγκη από θεραπεία και παρακολούθηση δεδομένου ότι στο ΕΣΥ εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά; Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν περισσότερο από τα νοσήματα τους παρά από τον κορονοϊό. Με ποιο ιατρικό προσωπικό θα γίνεται η παρακολούθηση κατ΄οίκον των εγκλωβισμένων ασθενών από τον ιό; Γιατί λοιπόν ακούγεται εξωπραγματικό το αίτημα μας να ενταχθούν υποχρεωτικά στον κρατικό σχεδιασμό οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, και Καρδιολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων , ΤΕΠ και Κέντρων Υγείας; Στον Δήμο μας υπάρχουν πεπειραμένοι επιστήμονες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα. Σε όλους τους πολέμους γίνεται επιστράτευση όσων μπορούν να προσφέρουν. Αφού η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο γιατί δεν αξιοποιεί αυτό το αξιόμαχο δυναμικό; Τέλος υπάρχει κάποιος σχεδιασμός η σκέψη για αξιοποίηση σε αυτές τις συνθήκες, του κτηρίου που στεγάζονταν το Κ.Υ. της Ηγουμενίτσας και σήμερα είναι εγκαταλειμμένο; 

Ο Γιάννης Γόγολος Δ.Σ. στο Δ.Σ. δήλωσε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του αιτήματος μας αλλά να συζητηθεί αργότερα σε άλλη συνεδρίαση. 

Είναι αλήθεια ότι στην Θεσπρωτία δεν υπάρχει ακόμα κρούσμα κορονοϊού, αλλά η πείρα από την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού δείχνει ότι το αργότερα μπορεί να είναι πολύ αργά. Για αυτό τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα τόσο σε τοπικό όσο σε κεντρικό επίπεδο. Άλλωστε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Εκτός και αν ο ισχύει για τον Γιάννη Γόγολο και την παράταξη του ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ,δέκα μέρες κοσκινίζει». 

Οι προτάσεις μας είναι πολύ συγκεκριμένες και εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες 

Εμείς αυτές τις προτάσεις τις απευθύνουμε στους κατοίκους του Δήμου μας που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τους καλούμε να μείνουν όρθιοι και δυνατοί προστατεύοντας τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους. 

Όρθιοι και δυνατοί και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους. 



Προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας, για να μείνουμε δυνατοί. Δεν μένουμε όμως σιωπηλοί, ούτε θα πάψουμε να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε και να διεκδικούμε. 



Ηγουμενίτσα 03/04/2020 

Για λαϊκή Συσπείρωση 

Δώρης Δήμας.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.