Σκέψεις με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο - Του Β. Γιόγιακα

Σκέψεις με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο - Του Β. Γιόγιακα


Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στον Έβρο και οι δύο εβδομάδες που έχουν περάσει μετά το ξεκίνημα της απόπειρας μαζικής προσβολής των συνόρων μας επιτρέπουν μια πρώτη «σύνοψη απόψεων», προφανώς με το βλέμμα ενός μη ειδικού.

1. Το σχέδιο αιφνιδιασμού/εκφοβισμού/εκβιασμού της Τουρκίας απέτυχε. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, αποφασιστικά και συγκροτημένα σε όλα τα πεδία: στο επιχειρησιακό, κυρίως με την υπεράσπιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας. Στο επικοινωνιακό, κυρίως με το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική χώρα για τους μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και με την ανάδειξη του θέματος ως προβλήματος ασφαλείας της Ε.Ε. και όχι μόνο της Ελλάδας. Στο πολιτικό/διπλωματικό, κυρίως με την διασφάλιση οικονομικής υποστήριξης και την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
2. Η Κυβέρνηση, με τον τρόπο που κινήθηκε, κέρδισε πολιτικό κεφάλαιο το οποίο θα της χρειαστεί στο άμεσο μέλλον κατά τη διαχείριση ενός δύσκολου θέματος όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Το κλείσιμο των συνόρων επιδοκιμάστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (3 στους 4) ενώ η απειλή που αντιμετώπισε άλλη μια παραμεθόρια περιοχή ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της κατανομής εισερχομένων στην ηπειρωτική χώρα.
3. Η τηλεοπτική κάλυψη – με όρους μάχης και με τα περισσότερα πλάνα να είναι από την πλευρά μας – ευνοεί την αντίληψη ότι οι μετανάστες είναι «εχθροί – εισβολείς» και δε βοηθά να γίνει κατανοητό πόσο σύνθετο είναι το θέμα. Μερίδα των εγχώριων ΜΜΕ δεν απέφυγε την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, ενίοτε με σκοπό να πληγεί η Κυβέρνηση.
4. Τα γεγονότα στον Έβρο έδωσαν την ευκαιρία σε περιθωριακές και ακραίες ομάδες να «ξεμυτίσουν» για να εκμεταλλευθούν πολιτικά τα εύλογα συναισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας συμπολιτών μας στις παραμεθόριες περιοχές. Μέλη τέτοιων ομάδων ή/και παρακινούμενοι από αυτές πολίτες συνθέτουν «εύφλεκτη ύλη» που μπορεί να συμπεριφερθεί με απρόβλεπτους τρόπους…
5. Η Τουρκία παραμένει χώρα – «κλειδί» στη διαχείριση του προσφυγικού και χώρα υψηλού ενδιαφέροντος για τα δυτικά συμφέροντα. Γνωρίζοντας αυτό ο Ερντογάν θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη χώρα μας και άρα δε θα είναι έκπληξη να δοκιμάσει ξανά την πρόκληση κάποιου «θερμού» ή «θερμότερου επεισοδίου». Εμείς σωστά πρέπει να προσπαθήσουμε για την αποκλιμάκωση της έντασης, να στηρίξουμε – και κατά μέρος να πιέσουμε – διπλωματικές ενέργειες εκ μέρους της Ε.Ε. για την αναζωογόνηση και βελτίωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση των νησιών και να επιμείνουμε στη πολιτική συγκράτησης και αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, παίρνοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια από τους εταίρους μας.
Προετοιμαζόμαστε για τη «διπλή» διαχείριση, του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των τουρκικών προκλήσεων, με βάση ένα «κακό» σενάριο. Αντιστρέφοντας τη γνωστή ρήση του Άγγλου πρωθυπουργού Ντισραέλι, ελπίζουμε το καλύτερο προετοιμαζόμενοι ωστόσο για το χειρότερο.

Σκέψεις με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο - Του Β. Γιόγιακα Σκέψεις με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο - Του Β. Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.