Φιλιάτες, πρόταση για την ανάπτυξη στον τόπο μας - Του Χρήστου Μαντέλλου
Στο πλαίσιο των αρχών αυτής της ομάδας θα καταθέσω μια πρόταση για την ανάπτυξη στον τόπο μας. Πρέπει έστω και φέτος ο Δήμος Φιλιατών να μπει στον τουριστικό χάρτη της χώρας, όλοι οι δήμοι γύρω μας, ακόμη κι οι Άγιοι Σαράντα αυξάνουν συνεχώς των αριθμό των τουριστών και τα έσοδα που αυτός φέρνει, με μόνη εξαίρεση τον τόπο μας, που ο τουρισμός βρίσκεται μόνο σαν μια μικρή αναφορά στην ιστοσελίδα του δήμου. Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος γιατί τα στοιχεία δείχνουν πως στην Ελλάδα βρέχει 22 εκατομμύρια τουρίστες κι εμείς κρατάμε ομπρέλα.
Έπρεπε να ακολουθήσουμε χρόνια πριν, το παράδειγμα που υπάρχει σε άλλους δήμους στην Ελλάδα και την Ευρώπη που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τον τουρισμό και την προβολή του τόπου τους. Το βασικό που πρέπει να γίνει στο Φιλιάτι είναι να στηθεί μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας όλων των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος του δήμου σε χώρο δημόσιο ή ιδιωτικό, που θα αποτελεί το τουριστικό σημείο αναφοράς του δήμου, για τον επισκέπτη του τόπου μας και την «βιτρίνα» της πόλης. Δεν μπορούμε σήμερα να έχουμε την απαίτηση να έρθει ο τουρίστας στο Φιλιάτι και να ψάχνει μόνος του να βρει π.χ. την αρχιτεκτονική στο Φιλιάτι, ή να στείλουν οι Φιλιαταίοι της διασποράς κάποιον ξένο από την Γερμανία να ψάχνεται ή να πούμε το ίδιο σε κάποιον Έλληνα από τα Γιάννενα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Αυτά τα πράγματα γίνονται οργανωμένα, δυστυχώς όμως αυτή την στιγμή έρχεται ο ξένος και γυρίζει σαν χαμένος στο Φιλιάτι, δεν έχει κάτι να τον κατευθύνει να δει πράγματα, καφέ μπορεί να πιει κι αλλού, πράγματα μπορεί να βρει κι αλλού εκτός από το παζάρι, είναι μια απογοήτευση για όποιον ξένο το επιχειρήσει. Αντίθετα με βιτρίνα της πόλης την έκθεση μπορεί να ικανοποιηθεί κι ο τουρίστας που απλά θέλει να δει συμπυκνωμένη την ομορφιά όλου του δήμου σε ένα σημείο, πίνοντας απλά ένα καφέ στην πόλη κι ο επισκέπτης που θέλει να ανακαλύψει την πόλη με την αρχιτεκτονική της, με οδηγό την έκθεση, αλλά κι ο ξένος που θέλει να δει όλα αυτά που θα εικονίζονται στην έκθεση, θα μπορέσει να κάνει διαδρομές σε όλο τον δήμο, να ζήσει εμπειρίες με κατευθυντήριες οδηγίες από τον χώρο της έκθεσης. Πρέπει τα πράγματα να τα εξετάζουμε από την πλευρά του επισκέπτη και να δίνουμε απαντήσεις στο γιατί να έρθει κάποιος στον δήμο, τι θα του προσφέρει αυτή η επίσκεψη.
Τι κερδίζουμε όμως με μια έκθεση φωτογραφίας ως τουριστικό σημείο αναφοράς; Το πρώτο είναι η συμμετοχή μας στην «πίτα» των εσόδων από τον τουρισμό γιατί άλλο οι επιχειρήσεις στο Φιλιάτι και τα χωρία να έχουν πελάτες 7.000 μόνιμους με άλλους 7.000 συντοπίτες του εξωτερικού ή του εσωτερικού, που θα περάσουν μια δυο φορές κι άλλο π.χ. άλλοι επιπλέον 10.000+ επισκέπτες, είναι βασικό για την επιβίωση των επιχειρήσεων, την διατήρηση και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας η αύξηση της πελατείας τους. Δεύτερον στον χώρο της έκθεσης μπορούν να πωλούνται αναμνηστικά και να στηθεί μικρή αγορά τοπικών προϊόντων και βιβλίων που έχουν γράψει συντοπίτες μας. Τρίτον στον χώρο αυτό θα μπορούν να «κουμπώσουν» δράσεις οποιουδήποτε συντοπίτη θα θελήσει να αναπτύξει κάποια, σε σχέση με τον τουρισμό, ή να τοποθετήσει την υπάρχουσα επιχείρηση του στο μέσο μιας από τις τουριστικές διαδρομές κι όποιου θέλει να προβάλει τα προϊόντα του κατά τα πρότυπα του εναλλακτικού τουρισμού που ζητά και προωθεί η Περιφέρεια. Η έκθεση αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει η βάση κι η αφετηρία για να συντονιστούν πολλές κινήσεις και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να συνδεθούν μέσω των διαδρομών πολλά πολιτιστικά έργα που είναι διάσπαρτα στον δήμο χωρίς επισκεψιμότητα αυτή την στιγμή καθώς θα αποτελούν πλέον μέρος ενός πλούσιου τουριστικού προϊόντος γιατί είναι πολύ διαφορετικό για τον επισκέπτη, το πάω π.χ. στον Τσαμαντά να δω την φύση και το μουσείο κι άλλο περνάω από τον Τσαμαντά, άλλα χωρία, Φιλιάτες και καταλείγω Σαγιάδα για το μπάνιο μου, το ηλιοβασίλεμα κι άλλα έχοντας γεμίσει από εμπειρίες κι αξιοθέατα. Ο δήμος μας πρέπει να αποτελέσει μια συνέχεια διαδρομών από Γιάννενα, Ηγουμενίτσα κι Αγίους Σαράντα.
Βασικοί πυλώνες της επιτυχίας του εγχειρήματος της τουριστικής προβολής του τόπου μας, με σημείο αναφοράς την έκθεση είναι η προβολή του σε σημαντικά σημεία όπως τα αεροδρόμια Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Άκτιου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μέσω των οποίων έρχονται επισκέπτες γύρω από την περιοχή μας, η συμμετοχή μας σε εκθέσεις που συμμετέχει η περιφέρεια Ηπείρου, η προβολή μας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτίωσης και τις τουριστικές ιστοσελίδες. Αυτό όμως που περνά από το χέρι όλων μας, είτε ζούμε στον δήμο μας είτε εκτός αυτού, είναι να καλέσουμε φίλους Έλληνες, Γερμανούς, Αμερικανούς κι άλλους να γνωρίσουν τον τόπο μας (εδώ δεν χωρούν δικαιολογίες) με βάση αυτό που θα έχουμε οργανώσει, με λίγα λόγια όπως θα έλεγε κι ένας αμερικάνος «Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει το Φιλιάτι για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για το Φιλιάτι».
Τέλος ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς το πως και ποιος θα μπορούσε να αναλάβει να στηθεί όλο αυτό. Τρεις λύσεις υπάρχουν σε αυτό το πρόβλημα. Πρώτον ο δήμος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την βοήθεια όλων μας, με απαραίτητη προϋπόθεση να θέλει να ξεφύγει από την απλή αναφορά του τουρισμού στην ιστοσελίδα του, να είναι το επόμενο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για εξεύρεση χώρου και προσωπικού. Οι προηγούμενες ενέργειες του δήμου δεν μου αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας άλλα θα χαρώ να διαψευστώ. Δεύτερον ο πολιτιστικός σύλλογος, μετά το πέρας των εκδηλώσεων για το καρναβάλι να συγκληθεί το νεό διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου να συζητήσει το θέμα και να αναλάβει σε χώρο του να στηθεί όλο αυτό, το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς με εθελοντική παρουσία μελών και τα έσοδα από αναμνηστικά να πηγαίνουν στον σύλλογο. Τρίτον σε περίπτωση που ούτε ο σύλλογος δεν αναταποκριθεί θετικά, ο μόνος δρόμος είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιου συντοπίτη (η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν γίνει στην Ήπειρο γενικά έχει γίνει από ιδιώτες) , που θα παραχωρήσει κάποιο χώρο κι ομάδα κατοίκων, επαγγελματιών σε συνεργασία με απόδημους, που επιθυμούν την έξοδο του δήμου από την ερημοποίηση και την αφάνεια, έτσι ώστε να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Ο Μάρτης είναι ένας πολύ καλός μήνας για να προχωρήσει η συζήτηση, ο σχεδιασμός και το ξεκαθάρισμα του ποια λύση από τις παραπάνω είναι εφικτή, έτσι ώστε τον Ιούνιο που μας έρχεται να μπορούμε να έχουμε έτοιμο έναν ωραίο χώρο υποδοχής του επισκέπτη στο Φιλιάτι.
Φιλιάτες, πρόταση για την ανάπτυξη στον τόπο μας - Του Χρήστου Μαντέλλου
Reviewed by thespro.gr
on
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: