Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γόγολου σε Θωμά Δημητρίου για το ΤΕΙ
Με έκπληξη διαβάσαμε σε δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, ότι ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας» κ. Θωμάς Δημητρίου, δήλωσε ότι η απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» από τη συνέλευση τοπικών κοινωνικών φορέων για το θέμα της αναστολής της έναρξης λειτουργίας του πανεπιστημιακού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 – 11 – 2019 στο Δημαρχείο, γεννά «ερωτηματικά» για τη στάση μας απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο συνδυασμός μας έχει λάβει ξεκάθαρη και σαφή θέση, η οποία αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από την πρώτη ημέρα που το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής μας Παράταξης Γιάννης Γόγολος, πήρε επίσης σαφή και ξεκάθαρη θέση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την11 – 11 – 2019. Και η θέση αυτή είναι, να ζητηθεί από το Υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές, να διευθετήσουν όλες τις εκκρεμότητες ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία του Τμήματος, έως την ημερομηνία που προβλέπει ο Νόμος την έναρξή του (ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021), καθώς θεωρούμε ότι χρόνος υπάρχει αρκετός, αρκεί να υπάρξει βούληση.Επίσης, διεκδικούμε να μην τεθεί η έναρξη λειτουργίας στην κρίση άλλου φορέα αλλά να καθορισθεί δεσμευτική για όλους ημερομηνία έναρξης με νομοθετική διάταξη.
Ο κ. Γόγολος ήταν ο μόνος μάλιστα, που στη συνεδρίαση του Δ.Σ. άσκησε έντονη κριτική προς όλες τις πλευρές που είναι υπεύθυνες για αυτή την αρνητική εξέλιξη. Δηλαδή προς τις Κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις πανεπιστημιακές αρχές για την υποβάθμιση της λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Προς την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, για την χωρίς σοβαρή προετοιμασία, ίδρυση δια νόμου του Τμήματος το 2018, την μετάθεση του χρόνου λειτουργίας του στο μέλλον και τη μη διασφάλιση των αναγκαίων για τη λειτουργία του Τμήματος πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων). Φυσικά άσκησε την ίδια έντονη κριτική και προς τη σημερινή Κυβέρνηση και την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έλαβε την απαράδεκτη απόφαση να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος, χωρίς κανένα διάλογο, εκμεταλλευόμενη τα λάθη και τις παραλείψεις (εσκεμμένες άραγε;) της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Όλα αυτά είναι γνωστά και μέσω επίσημων ανακοινώσεων του συνδυασμού μας. Συνεπώς, προκαλεί απορία πως δεν τα γνωρίζει ο κ. Δημητρίου, ο οποίος ήταν παρών στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τόσο ασθενή μνήμη διαθέτει;
Και σε τελική ανάλυση τι ακριβώς επιδιώκει με τέτοιες ανακρίβειες; Μήπως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τους κύριους υπευθύνους της εξέλιξης αυτής, που δεν είναι άλλοι από τις Κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της Ν.Δ.; Αν συνεχίσει με την ίδια αλλοπρόσαλλη τακτική, δεν θα μας φανεί παράξενο να μας … «κατηγορήσει» ότι ευθυνόμαστε για τα κακά χάλια του ΤΕΙ και την αναστολή λειτουργίας του νέου Τμήματος.
Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει τι σκοπεύει η Δημοτική Παράταξη του συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας» και ο επικεφαλής της κ. Δημητρίου. Κάνοντας «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», το μόνο που καταφέρνει είναι να διευκολύνει το έργο των κυβερνώντων είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρει να ασκήσει το ρόλο του αποτελεσματικά. Εκτός και αν στην πραγματικότητα, δεν θέλει να το καταλάβει και αρκείται στο ρόλο του ουσιαστικού υποστηρικτή του κ. Δημάρχου.
ΤΙ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, ΤΙ ΜΕΝΔΩΝΗ………
Η παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Θωμά Δημητρίου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» στη συνέλευση των Φορέων για το κλείσιμο του τμήματος «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ»
Στις 7/11/19 η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι με ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή, αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας των 37 νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Ηγουμενίτσα. Αφήνονται έτσι η Ηγουμενίτσα και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, μόνες απ’ όλη την Ήπειρο, εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η νέα εξαγγελία της κ. Υπουργού ακολουθεί εκείνη της αναστολής έναρξης λειτουργίας των διετών Προγραμμάτων Σπουδών των 11 Πανεπιστημίων της χώρας, στα οποία ήταν και το Τμήμα «Ιχθυοκαλλιεργειών-Ιχθυοκομίας» της Ηγουμενίτσας. Το τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» της Ηγουμενίτσας καλύπτει τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4559/2018 για την λειτουργία του, η ίδρυσή του ήταν αίτημα της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε στο παρελθόν από τους τοπικούς φορείς και διατυπώθηκε στα ψηφίσματα που εξέδωσαν οι φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας. Η απόφαση της ίδρυσής του με το νόμο 4559/2018 ήταν αναγκαία για την Ηγουμενίτσα και την ακριτική Θεσπρωτία και προήλθε μετά από διαβούλευση των φορέων της Ηγουμενίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, του ΤΕ.Ι. Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η βούληση του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση και τη λειτουργία του εν λόγω τμήματος, καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων που έγινε στις 30/7/18 και συμμετείχαν οι πρυτάνεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.κ. Τσίνας και Καψάλης αντίστοιχα και ο νεοεκλεγείς τότε και νυν πρύτανης του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής. (Οι σχετικές παρεμβάσεις τους είναι καταγραμμένες στα πρακτικά της επιτροπής και στο βιντεογραφημένο πρακτικό της Βουλής, στους παρακάτω χρόνους: α)Του κ. Τσίνα από το 25’ 26’’ β) του κ. Καψάλη από την 3η ώρα 26’ 24’’ και γ) του κ. Αλμπάν από την 3η ώρα 46’ 30’’) Τι έμενε για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας του νέου τμήματος μέχρι τη λειτουργία του; α) Να ορισθούν τα οχτώ μέλη ΔΕΠ. (Τέσσερις υπάρχουν ήδη και τους άλλους τέσσερις, είναι έργο της πρυτανείας να τους ορίσει) β) Να οργανωθεί το Πρόγραμμα Σπουδών που θα περιέχει και τις γλώσσες που θα διδάσκονται οι φοιτητές και γ) να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του νέου παν/κού τμήματος.
Οι παραπάνω προϋποθέσεις είναι έργο της Πρυτανείας και του Υπουργείου, που οφείλουν να τις πράξουν σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4559/18. Όπως γίνεται αντιληπτό και από τα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, το νέο τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για τη λειτουργία του.
Η αναστολή έναρξης λειτουργίας των 37 τμημάτων, που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι πολιτική απόφαση που στρέφεται κατά της Δημόσιας Εκπαίδευσης και γίνεται για να ενισχυθεί ι ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα να κατευθυνθούν χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείων στα Ιδιωτικά Κολλέγια.
Για τους παραπάνω λόγους η συνέλευση των Φορέων πρέπει να απορρίψει τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας των 37 νέων Παν/κών τμημάτων και να ζητήσουμε να ξεκινήσει η λειτουργία όλων, την χρονική στιγμή που προβλέπει ο νόμος 4559/2018.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» προτείνει στη Συνέλευση των Φορέων: 1) Την έκδοση ψηφίσματος καταγγελίας και απόρριψης της απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για αναστολή της έναρξης λειτουργίας (κλείσιμο) των 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. 2)Τον ορισμό Συντονιστικού Οργάνου εξ’ όλων των Φορέων που θα πραγματοποιήσει Παράσταση διαμαρτυρίας στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα οργανώσει συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. της Ηπείρου. 3) Την προετοιμασία νέας Συνέλευσης των Φορέων για κλιμάκωση της διαμαρτυρίας και του αγώνα μας.
Ηγουμενίτσα 19 11 2019
Στη συνέλευση από κάποιους εκπροσώπους φορέων, που εκμεταλλεύτηκαν για λόγους εντυπώσεων τη μαζική παρουσία των Σπουδαστών του ΤΕΙ, έγινε προσπάθεια να εστιάσει η συνέλευση στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως οι νυν σπουδαστές από την συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είτε ηθελημένα είτε αθέλητα η Συνέλευση κινδύνευσε να παρακάμψει το θέμα της ημερήσιας διάταξης για το οποίο είχαμε συγκεντρωθεί και να ασχοληθούμε μόνο με τα προβλήματα των Σπουδαστών. Όμως η Συνέλευση δεν εκτροχιάστηκε και πήρε την απόφαση στις συναντήσεις με την Πρυτανεία και την Υπουργό να τεθούν προς λύση και τα προβλήματα των Σπουδαστών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νέο τμήμα «δεν πρόκειται να λειτουργήσει» και το απέδωσε στο ότι «δεν το θέλουν ο Πρύτανης και οι πρυτανικές Αρχές όπως σε ιδιωτικές τους συζητήσεις το λένε» Επισήμως όμως όπως συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας ή ακούγοντας τα πρακτικά της επιτροπής της Βουλής, έχουν διαφορετική άποψη και οι αποφάσεις φυσικά για τέτοια θέματα παίρνονται δημοσίως και στις συνεδριάσεις του οργάνου διοίκησης, που είναι η Πρυτανεία. Από τη συνέλευση απουσίαζαν ο Γιάννης Γόγολος και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του και το γεγονός αυτό γεννά το ερώτημα, αν ο ίδιος και η παράταξή του είναι υπέρ της λειτουργίας του τμήματος «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην Ηγουμενίτσα ή όχι.
Επίσης απουσίαζε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιόγιακας.
Στο τέλος, - η Συνέλευση των Φορέων επικύρωσε το ψήφισμα που εκδόθηκε από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε για το ίδιο θέμα τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019. - Όρισε Συντονιστικό όργανο εκπροσώπων των φορέων που θα επισκεφθεί το Υπουργείο και την Πρυτανεία.
Ηγουμενίτσα: Απάντηση Γόγολου σε Θωμά Δημητρίου για το ΤΕΙ
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: