Στη βουλή έφτασε το θέμα των πεταμένων βιβλίων στο Φιλιάτι, με ερώτηση Κάτση

Στη βουλή έφτασε το θέμα των πεταμένων βιβλίων στο Φιλιάτι, με ερώτηση Κάτση
 

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και συνυπέγραψαν 10 ακόμα βουλευτές, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη ντροπιαστική για τη Θεσπρωτία εικόνα που έκανε το γύρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης πανελλαδικά, με την πέταγμα λογοτεχνικών βιβλίων της βιβλιοθήκης του Δήμου Φιλιατών σε παράνομη χωματερή (ΧΑΔΑ), η οποία ανέδειξε το πολύ σοβαρό ζήτημα της ύπαρξης αυτής, αλλά και το συνολικότερο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Στην Ερώτηση, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς αν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει παράνομη χωματερή, τι ελέγχους έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου και η αστυνομία, αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ζητά να αποκατασταθεί η χωματερή. Ζητά, επίσης, να μάθει για ποιους λόγους υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για την πλήρη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν χωματερές και τι ευθύνες υπάρχουν για αυτό. Δηλαδή, συγκεκριμένα, γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα εξής: οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς στους πολίτες, η μετατροπή των ΧΥΤΑ όπως αυτός του Καρβουναρίου Θεσπρωτίας σε ΧΥΤΥ, τα Πράσινα Σημεία, η διαλογή στην πηγή που πρέπει να φτάσει στο 50% και είναι στο 5%, η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση και ταυτόχρονα η προετοιμασία ώστε από 1/1/2020 οι ΟΤΑ να πληρώνουν, όπως υποχρεούνται, τέλη στον ΦΟΔΣΑ για την ΜΕΑ Ηπείρου με βάση την απόδοσή τους στην ανακύκλωση. Τέλος, για το πέταγμα των βιβλίων στη χωματερή, ο βουλευτής ζητά απαντήσεις για το ποιος ευθύνεται, αν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του αντιδημάρχου καθαριότητας Φιλιατών ότι τα βιβλία ήταν στοιβαγμένα και πεταμένα επί πολλά χρόνια στην υγρασία και στα νερά αποθήκης του Δήμου, ποιες είναι οι ευθύνες των πρώην δημοτικών αρχών για την ελλιπή φροντίδα και την απαξίωση του υλικού και σε τι ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την απόδοση ευθυνών για την πολύχρονη απαξίωση και τελικά απόρριψη των βιβλίων.

Σχετικά με την κατάθεση της Ερώτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά:

«Τέσσερις μόλις μέρες μετά τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, αποκαλύπτεται στη Θεσπρωτία η ύπαρξη παράνομης χωματερής. Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους ιδιώτες, για ένα έργο που βρήκε έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την πλήρη λειτουργία του. Χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στη ΜΕΑ Ηπείρου, όχι από ευαισθησία για λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά για να προωθήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών λέγοντας ουσιαστικά ότι οι ΜΕΑ δε μπορούν να κατασκευάζονται ως δημόσια έργα. Προωθεί τη διαχείρισή τους από ιδιώτες, αδιαφορώντας για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, το χρηματοοικονομικό κόστος και κατά συνέπεια τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Η αποκάλυψη της χωματερής, δυστυχώς, συνδέεται και με το θλιβερό γεγονός της προσβολής της πνευματικής περιουσίας του Δήμου Φιλιατών, με την απαξίωση και το πέταμα εκεί λογοτεχνικών βιβλίων της βιβλιοθήκης του. Γεγονός που προκαλεί τους κατοίκους του Δήμου και εκθέτει την εικόνα της Θεσπρωτίας που έχει γεννήσει πλήθος ανθρώπων του πνεύματος. Που προσβάλλει κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, ο οποίος δικαιούται να μάθει ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση.»

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
· Περιβάλλοντος και Ενέργειας
· Εσωτερικών
· Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Ύπαρξη χώρου παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων στα όρια του Δήμου Φιλιατών της Π.Ε. Θεσπρωτίας»

Η ντροπιαστική για τη Θεσπρωτία εικόνα που έκανε το γύρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης πανελλαδικά, με την παράνομη εναπόθεση λογοτεχνικών βιβλίων της βιβλιοθήκης του Δήμου Φιλιατών σε σημείο που παραπέμπει σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), ανέδειξε ταυτόχρονα μία πράξη προσβολής της πνευματικής περιουσίας του δήμου και απαξίωσης δωρεών, αλλά και το υψηλής σημασίας ζήτημα της ύπαρξης του χώρου αυτού και το συνολικότερο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Νομό.

Συγκεκριμένα, δημοτικός σύμβουλος δημοσιοποίησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των πεταμένων βιβλίων και στη συνέχεια θαμμένων από μηχανήματα έργου, γεγονός που επιβεβαίωσε με δημόσια τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η πράξη αυτή έγινε εν αγνοία του στην προσπάθεια να καθαριστεί χώρος ακατάλληλος για αποθήκευση τέτοιου υλικού και, επίσης, αυτά τα βιβλία ήταν στοιβαγμένα και πεταμένα επί πολλά χρόνια στην υγρασία και στα νερά αποθήκης του Δήμου, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα ως ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση. Εξ άλλου, από την συνεπακόλουθη, εκατέρωθεν δημόσια απόδοση ευθυνών μεταξύ πρώην και νυν αντιδημάρχων, προκύπτει ότι η διαχείριση του υλικού είναι στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φιλιατών (Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ.).

Έπειτα από τα παραπάνω, προκύπτει ζήτημα ευθυνών για την απώλεια πνευματικού πλούτου από την περιουσία του Δήμου, ο οποίος θα έπρεπε να τίθεται στη διάθεση των πολιτών και όχι να απαξιώνεται και να πετιέται.

Πέρα, όμως, από το ζήτημα της απώλειας των βιβλίων, στις ως άνω φωτογραφίες διακρίνεται στον χώρο να έχουν παράνομα εναποτεθείκαι πάσης φύσεως υλικά, εγείροντας έτσι ενδείξεις ότι ο χώρος χρησιμοποιείται εν γένει για ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων.

Μόλις πρόσφατα όμως, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, η οποία προορίζεται μεταξύ άλλων και για την επεξεργασία των απορριμμάτων από τη Θεσπρωτία. Κατά την επίσκεψή του, ο Πρωθυπουργός εξήρε τη συνεργασία – σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή της ΜΕΑ και συνεχάρη δημόσια τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, καθώς και όσους υποστήριξαν το έργο αυτό σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων. Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα πρότυπο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Ωστόσο, η πανηγυρική εικόνα που παρουσιάστηκε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, δε συνάδει με τις εικόνες του χώρου παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων εντός του Δήμου Φιλιατών. Ακόμα περισσότερο, δε συνάδει με το γεγονός ότι, ενώ η ΜΕΑ λειτουργεί δοκιμαστικά από τα τέλη Μαρτίου 2019, βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Ηπείρου μια σειρά από έργα και ενέργειες για την πλήρη λειτουργία της, ενώ υπάρχουν δήμοι που ακόμα δε στέλνουν εκεί τα απορρίμματά τους. Όπως προκύπτει μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, η «πρότυπη και πιλοτική διαχείριση της Ηπείρου» είναι η βιτρίνα μιας Περιφέρειας στην οποία οι δήμοι έχουν ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ, όπου θάβουν μέχρι και βιβλία, ενώ δεν υπάρχει ούτε ανακύκλωση ούτε και μεταφόρτωση για να μεταφέρονται τα απορρίμματα όλων των ΟΤΑ στη ΜΕΑ του Ελευθεροχωρίου.

Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ΟΤΑ και οι πολίτες με ισοτιμία και να ελαττωθεί το κόστος μεταφοράς που βαραίνει τους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών. Έτσι, εκκρεμεί και η μετατροπή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Ηπείρου, όπως αυτός του Καρβουναρίου Θεσπρωτίας, σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Εκκρεμεί επίσης η ανάπτυξη Πράσινων Σημείων και η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, για την οποία υπάρχει ειδική γραμμή στη ΜΕΑ, χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Ηπείρου, καθώς και υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα, απαιτείται η τόνωση των δράσεων που αφορούν την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή, ώστε στην 'Ήπειρο να φτάσει, ως οφείλει, στο 50%, στόχος που αποτελεί υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όρο χρηματοδότησης του έργου, καθώς και ενδεχόμενη «πηγή» νέων προστίμων για τη χώρα από το 2020. Σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το 5%. Τέλος, υπάρχει η απαίτηση από 1/1/2020 οι ΟΤΑ να πληρώνουν τέλη στον ΦΟΔΣΑ για την ΜΕΑ Ηπείρου με βάση την απόδοσή τους στην ανακύκλωση, όπως προβλέπει ο ν. 4555/2018 και η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον κανονισμό τιμολόγησης των ΦΟΔΣΑ (ΚΥΑ αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930–ΦΕΚ 1277Β’/15-04-2019).

Επειδή η θλιβερή εικόνα του γεγονότος της απαξίωσης του πνευματικού πλούτου που διέθετε ο Δήμος Φιλιατών με τα πεταμένα σε σωρό παράνομης χωματερής λογοτεχνικά βιβλία, προκαλεί τους κατοίκους του Δήμου Φιλιατών, αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, ο οποίος δικαιούται να ενημερωθεί για τις ευθύνες που υπάρχουν.

Επειδή είναι απαράδεκτο σήμερα να διατηρούνται ακόμα παράνομοι ΧΑΔΑ και ταυτόχρονα να εκκρεμεί, με επακόλουθο κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες, η πλήρης λειτουργία σύγχρονων έργων διαχείρισης απορριμμάτων που εναρμονίζονται με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως αυτό της ΜΕΑ Ηπείρου.

Επειδή η χώρα μας έχει στο παρελθόν πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων πολιτών για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία ΧΑΔΑ, λόγω της αναποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αναγνωρίζουν ύπαρξη παράνομου ΧΑΔΑ εντός των ορίων του Δήμου Φιλιατών; Αν ναι, σε ποιους σχετικούς ελέγχους έχει προβεί η Περιφέρεια Ηπείρου; Έχουν επιβληθεί σχετικά πρόστιμα; Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ;

2. Γνωρίζει η αστυνομική Αρχή που έχει την κατά τόπο αρμοδιότητα, για ύπαρξη παράνομου ΧΑΔΑ εντός των ορίων του Δήμου Φιλιατών; Τι έχει πράξει για το θέμα αυτό;

3. Για ποιους λόγους δεν έχουν ολοκληρωθεί στην Ήπειρο η δημιουργία ΣΜΑ, η μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, καθώς και η δημιουργία Πράσινων σημείων; Πού αποδίδονται οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις αυτές; Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων και ποια είναι αυτά;

4. Πότε θα ξεκινήσει στους δήμους της ΠΕ Θεσπρωτίας η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και η κομποστοποίηση, για να μην αποτελούν οι πολίτες της πολίτες Β’ κατηγορίας;

5. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, ώστε η διαλογή στην πηγή στην 'Ήπειρο να φτάσει, ως οφείλει, στο 50%; Πότε θα χρηματοδοτηθούν υποδομές και δράσεις των ΟΤΑ για την ανακύκλωση στη Θεσπρωτία και με τι ποσά;

6. Υπάρχει τιμολογιακή πολιτική των ΟΤΑ και του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ώστε από 1/1/2020 οι ΟΤΑ να πληρώνουν τέλη στον ΦΟΔΣΑ για την ΜΕΑ Ηπείρου με βάση την απόδοσή τους στην ανακύκλωση, όπως προβλέπει ο ν. 4555/2018 και η ΚΥΑ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑΠΠ/31606/930 (ΦΕΚ 1277Β’/15-04-2019); Τι πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία;

7. Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι πλήθος βιβλίων που κατείχε ο Δήμος Φιλιατών βρέθηκαν πεταμένα σε χώρο εντός των ορίων του Δήμου;

8. Επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του αντιδημάρχου καθαριότητας Φιλιατών ότι τα βιβλία που βρέθηκαν πεταμένα ως άνω, ήταν στοιβαγμένα και πεταμένα επί πολλά χρόνια στην υγρασία και στα νερά αποθήκης του Δήμου; Αν ναι, ποιες είναι οι ευθύνες των πρώην δημοτικών αρχών για την ελλιπή φροντίδα και την απαξίωση του υλικού; Σε τι ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την απόδοση ευθυνών για την πολύχρονη απαξίωση και τελικά απόρριψη των βιβλίων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κάτσης Μάριος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βασιλικός Βασίλειος
Βέττα Καλλιόπη
Καφαντάρη Χαρά
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Στη βουλή έφτασε το θέμα των πεταμένων βιβλίων στο Φιλιάτι, με ερώτηση Κάτση Στη βουλή έφτασε το θέμα των πεταμένων βιβλίων στο Φιλιάτι, με ερώτηση Κάτση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.