Παρακαταθήκη στην ιστορία το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα


Παρακαταθήκη στην Ιστορία και χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και την Ελληνική πολιτεία, ώστε να αντικρούει τους ανιστόρητους ισχυρισμούς των Αλβανών και να αποκαθιστά την πραγματικότητα με αδιάσειστα στοιχεία για το λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα», αποτελεί το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια», η πρώτη παρουσίαση του οποίου έγινε την Παρασκευή 10/5 το βράδυ, σε μια εντυπωσιακά κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Grand Serai στα Ιωάννινα.

Στην εκδήλωση- που οργάνωσε η καθημερινή ηπειρωτική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» - έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου και εκτός του συγγραφέα, μίλησαν η Ευρωβουλευτής και πρώην Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Σταύρος Καλογιάννης και Νίκος Υφαντής. Γραπτό χαιρετισμό έστειλε ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εξαιτίας της συζήτησης που ήταν σε εξέλιξη στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

 
Ο εκδότης του «Πρωινού Λόγου» Γιάννης Κουτσολιόντος, που συντόνιζε την εκδήλωση, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι η έκδοση του βιβλίου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς τελευταία το θέμα αναζωπυρώνεται επικίνδυνα «τραυματίζοντας» τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις και στην πορεία του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος. «Άλλωστε- υπενθύμισε- η εφημερίδα μας στα 62 χρόνια καθημερινής παρουσίας της, πολλές φορές σε κύρια θέματα της έχει αποκαλύψει τις δόλιες ανθελληνικές μεθοδεύσεις των γειτόνων μας με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, άρθρα, αναλύσεις και σχόλια».

Ο Νίκος Υφαντής

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, Νίκος Υφαντής, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως «σε καιρούς δύσκολους που λεηλατούνται οι ιστορικές μας μνήμες και κινδυνεύει η εθνική μας αρτιμέλεια, σε μια κρίσιμη περίοδο που πληγώνεται ο ελληνισμός, συγγραφικά εγχειρήματα, όπως το παρόν βιβλίο του Αντώνη Μπέζα είναι και επίκαιρα και απαραίτητα γιατί αυξάνουν τη συλλογική μνήμη». Ο κ. Υφαντής πρόσθεσε ακόμη πως οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων, είναι ένα θέμα που αναζωπυρώθηκε μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία, ως αντίβαρο και αντιπερισπασμό και ως σημείο τριβής με το βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Ο Σταύρος Καλογιάννης

Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το έργο του Αντώνη Μπέζα στα υπουργεία που θήτευσε και στη Θεσπρωτία (άνοιγμα Τελωνείου Μαυροματίου κλπ), αλλά και στη συστηματική έρευνα και ενασχόλησή του για τη συγγραφή του βιβλίου. Επεσήμανε δε πως υπάρχει ιστορική άγνοια γύρω από το θέμα των Τσάμηδων, που αποτέλεσαν βασικά στηρίγματα των δυνάμεων κατοχής στη Θεσπρωτία, με στόχο την απόσπαση ελληνικού εδάφους και την προσάρτησή του στη μεγάλη Αλβανία. Γι’ αυτή την άγνοια φέρει ευθύνη και η ελληνική Πολιτεία. Το θέμα είναι επίκαιρο, τόνισε, καθώς επανέρχεται από την αλβανική πλευρά, η οποία κατά τα λοιπά διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, δυστυχώς όμως σήμερα, τις τύχες της χώρας έχει μία Κυβέρνηση που δείχνει απαράδεκτο ενδοτισμό στα εθνικά θέματα.


Ο Κώστας Τασούλας

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός, Κώστας Τασούλας, στο γραπτό χαιρετισμό του ανέδειξε τη χρησιμότητα του βιβλίου και των ιστορικών στοιχείων που περιέχει. Η χώρα μας – ανέφερε- δεν ευνοείται από τις γεωγραφικές της γειτνιάσεις. Και αυτή την έλλειψη εύνοιας οφείλει διαχρονικά να ξεπερνά άλλοτε στρατιωτικά, άλλοτε διπλωματικά, πάντα όμως με επίγνωση ιστορική των εθνικών ζητημάτων και με αξιοποίηση ακόμη και των πιο ανεπαίσθητων αποχρώσεων του διεθνούς ορίζοντος. Γιατί το ζήτημα της λεγόμενης Τσαμουριάς και του Αλβανικού αλυτρωτισμού, όπως καίρια καταδεικνύει ο Αντώνης Μπέζας, στο εμπεριστατωμένο βιβλίο του έχει μεταφερθεί σε διεθνές επίπεδο και σε αυτή την αρένα καλούμεθα να το αντιμετωπίσουμε. Για αυτό και η συμβολή του Αντώνη Μπέζα σε μια εθνική υπόθεση όπως αυτή, είναι σημαντική και αξιέπαινη».


Η Μαρία Σπυράκη

Η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, χαρακτήρισε ιστορικά και νομικά ανύπαρκτο το θέμα «Τσάμηδων» αλλά το συνέδεσε με την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, η οποία θα απασχολήσει το Ευρωκοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές. Πράγματι, ανέφερε η κα Σπυράκη, εδώ και μια εικοσιπενταετία περίπου παράγεται, αναπαράγεται, υιοθετείται από την επίσημη Αλβανία και κυκλοφορεί ένα συγκεκριμένο αφήγημα για τη δράση των Μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που ελάχιστη σχέση έχει με την ιστορική πραγματικότητα. Με αυτό το αφήγημα η Αλβανία θέτει θέματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τις αποζημιώσεις των περιουσιών των Τσάμηδων Τέλος, έπλεξε το εγκώμιο του Αντώνη Μπέζα και είπε πως το βιβλίο πρέπει να βρίσκεται σε κάθε Βιβλιοθήκη


Ο Γιάννης Βαληνάκης

Ο Γιάννης Βαληνάκης χαρακτήρισε το βιβλίο «προτροπή αφύπνισης» και την αρχή μιας σημαντικής προσπάθειας για την τεκμηρίωση των απαντήσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στις διεκδικήσεις που συστηματικά προβάλλει η αλβανική πλευρά, επικαλούμενη το δίκαιο των μειονοτήτων. Κάλεσε την Ελληνική Πολιτεία να αξιοποιήσει την επιδίωξη της Αλβανίας για είσοδο στην Ε.Ε. ώστε να σταματήσουν οι παράλογες απαιτήσεις των «Τσάμηδων» και τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τα εθνικά μας θέματα, γιατί η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι όταν αλλάζουν οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, ζητήματα που αρχικά φαίνονται μικρά και ακίνδυνα, λαμβάνουν στη συνέχεια απρόβλεπτες διαστάσεις και μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο Αθανάσιος Γκότοβος

Ο Αθανάσιος Γκότοβος έκανε την επιστημονική παρουσίαση του ζητήματος, απαντώντας στα ιδεολογήματα περί ανυπαρξίας κινδύνου, περί εθνικισμού και περί συμψηφισμού, και τόνισε πως τα στοιχεία που περιέχει το βιβλίο πρέπει να φτάσουν πρώτα στην πολιτική ηγεσία και μετά στους πολίτες. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Αντώνη Μπέζα, ανέφερε, γιατί έδωσε στην ελληνική βιβλιογραφία ένα ακόμη έργο για τη δράση των Μουσουλμάνων Τσάμηδων στην κατεχόμενη Θεσπρωτία. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τη θέση του ότι η νέα γενιά στη χώρα μας δεν πρέπει να αφεθεί στην άγνοια και τη λήθη, αλλά έχει ανάγκη να αποκτήσει έγκυρη γνώση για το παρελθόν. Και σε τελευταία ανάλυση αν οι αρμόδιοι στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν πρέπει να περιλαμβάνονται στα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος της Ιστορίας οι αγώνες και οι θυσίες των Θεσπρωτών και των Ελλήνων γενικά, για να μην γίνει η Θεσπρωτία τμήμα της Μεγάλης Αλβανίας, υπάρχουν και τα εξωσχολικά βιβλία που μπορούν να αναπληρώσουν αυτό το κενό.

Ο συγγραφέας Αντώνης Μπέζας

Ο Αντώνης Μπέζας στην αρχική τοποθέτησή του ανέφερε πως το βιβλίο το αφιέρωσε στον Κωνσταντίνο Κατσίφα γιατί, σε αντίθεση με άλλους, πιστεύει στην πατριωτική του αγνότητα και επειδή η εκτέλεσή του έχει σαν θύμα, εκτός από τον ίδιο, την ίδια την προοπτική της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, τα δικαιώματα της οποίας περιορίζονται συστηματικά. Η κατάληξη του ενδοτισμού, ανέφερε ο κ. Μπέζας στην καταληκτική του τοποθέτηση, είναι το δίλημμα: ανοιχτή σύγκρουση ή οδυνηρός συμβιβασμός. Δεν μπορεί επομένως να επιχειρείται εξίσωση του ανιστόρητου αλβανικού αλυτρωτισμού περί Τσαμουριάς, με την Βόρεια Ήπειρο, γιατί αυτό είναι ενδοτισμός! Το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» είναι για μας πολιτικά, ιστορικά και νομικά ανύπαρκτο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και το δίκιο μας και να προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας, όταν η άλλη πλευρά θέτει διεκδικήσεις με τον πιο επίσημο τρόπο. Μόνο έτσι θα σταματήσει η εθνική φοβία που συσκοτίζει την ιστορική πραγματικότητα και δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Τέλος, κλείνοντας την παρουσίαση, ο Αντώνης Μπέζας υπογράμμισε πως το βιβλίο του δεν θέλει να διχάσει, αλλά να περιγράψει την αλήθεια πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η συνεργασία των δύο λαών.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε απόσπασμα από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» του Χρ. Βασιλόπουλου, για την εκτέλεση των 49 προκρίτων στην Παραμυθιά, Το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό με στόχο να διαβαστεί εύκολα και δίνοντας επιχειρήματα στους αναγνώστες του, γι’ αυτό και έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο η ιστορική τεκμηρίωση και οι βιβλιογραφικές αναφορές. Εκτός από την εισαγωγή, αποτελείται από πέντε επιμέρους κεφάλαια με κείμενα των Αντώνη Μπέζα, Αθανάσιου Γκότοβου, Ευστράτιου (Στρατή) Αθανασάκου και Ιωάννη Αρχιμανδρίτη καθώς και αποσπάσματα από Έκθεση των καταστροφών, εκτελέσεων και δολοφονιών που έγιναν στη Θεσπρωτία και το Φανάρι Πρέβεζας, από τους Γερμανούς και τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες την περίοδο 1940-1944, η οποία έχει συνταχθεί το καλοκαίρι του 1945 από επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Παρακαταθήκη στην ιστορία το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα Παρακαταθήκη στην ιστορία το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.