Εισαγωγή
Ο αρχαιολογικός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή τουρισμού που απευθύνετε σε υψηλά οικονομικοκοινωνικά στρώματα και κυρίως σε μεγάλες ηλικίες τουριστών . Το παγκοσμίως γνωστό και το πιο δυνατό ατού της Ελλάδος στον αρχαιολογικό τουρισμό είναι η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα . Την τριάδα παγκοσμίως συμπληρώνουν οι Πυραμίδες του Χέοπα στην Αίγυπτο , το Σινικό Τοίχος στην Κίνα και το Κολοσσαίο στην Ρώμη με εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο .
Στην Ήπειρο ο αρχαιολογικός τουρισμός άργησε να αναπτυχθεί ( με εξαίρεση το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και την Αρχαία Νικόπολη ) .Τα υπόλοιπα αρχαία θέατρα και κυρίως αυτό των Γιτάνων στην αρχαία Γκούμανη Θεσπρωτίας έχει πολλές ελλείψεις ουτως ώστε να καταστεί ένας ελκυστικός αρχαιολογικός προορισμός .
Α) Πρέπει να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Β) Να προχωρήσουν οι ανασκαφές και η ανάδειξη της αρχαίας πολιτείας Γ) Να περιφραχθεί και να καθαριστεί ο χώρος Δ) Να υπάρχει φύλακας μόνιμος Ε) Να γίνει σωστή προβολή .
Σε συνδυασμό με την αναστήλωση και ανάδειξη του κάστρου της Ηγουμενίτσας και των άλλων αρχαιολογικών και βυζαντινών μνημείων να προσελκύσουμε πολλούς τουρίστες ( ευτυχώς στην Ηγουμενίτσα έχουμε ένα αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο και μας βγάζει ασπροπρόσωπους ) .
Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει κάνει καλή δουλειά στο αναστηλωμένο αρχαιολογικό Βυζαντινό πάρκο της Οσδίνας αλλά χωρίς επισκέπτες . Για την μικρή επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας έχουμε ευθύνη και εμείς οι επαγγελματίες του τουρισμού που δεν τα προτείνουμε στους πελάτες μας και δεν τα προβάλλουμε μέσα από τα επαγγελματικά μας Site.
Στην υπόλοιπη Ήπειρο τα πράγματα είναι καλύτερα και στα αρχαία θέατρα και στα κάστρα και στα βυζαντινά μνημεία για αυτό και προσελκύουν κάθε χρόνο και περισσότερους τουρίστες –επισκέπτες αρχαιολογικού τουρισμού . Υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού .Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε στις 10-12-2018 ο νέος φορέας ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΟΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ .
Έχοντας την θεσμική υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου , την τεχνική υποστήριξη της Αναπτυξιακής Ήπειρος Α.Ε. και την εμπειρία του κ. Μπένου Προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ μαζί με τις 60 επιχειρήσεις του τουρισμού , του εμπορίου , των τοπικών προϊόντων κτλ . Συμφωνήσαμε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας .Για την σύνδεση του αρχαιολογικού τουρισμού και πολιτιστικού με την τοπική οικονομία και κυρίως τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα .Συγκροτήθηκε η 15μελης επιτροπή παρακολούθησης στην οποία συμμετέχω και εγώ ως εκπρόσωπος της τουριστικής επιχείρησης OLYMPIC HOLIDAY ZIGOS .
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο τοπικό σύμφωνο θα πρέπει να πληρούν πολύ υψηλά κριτήρια και θα πιστοποιούνται από τον φορέα .Επίσης στην αρμοδιότητα του τοπικού συμφώνου θα είναι και η σωστή προβολή του αρχαιολογικού –πολιτιστικού τουριστικού πακέτου με την δημιουργία ενός δυναμικού site και ενός video με την χρήση της πληροφορικής και των social media να γίνουν γνωστά τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου σε όλους τους ενδιαφερόμενους τουρίστες και ιδίως στους Tour operator και στις ναυτιλιακές εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες στην Μεσόγειο για να το βάλουν στο πρόγραμμα τους στοχευμένη διαφήμιση στην πηγή .
Για να προσελκύσουμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια στην Ηγουμενίτσα η οποία αδικείτε με 15άφιξη το χρόνο ενώ στην Κέρκυρα ξεπερνούν τις 500 αφίξεις το χρόνο .
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ –ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - Του Χρήστου Ζήγου
Reviewed by thespro.gr
on
Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2019
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: