Πως επηρεάζει η μουσική τον ψυχικό μας κόσμο - Της Νικολέτας Κολιομίχου – Μυσκέτα



Από τα αρχαία χρόνια μας είναι γνωστό ότι η μουσική μεταφέρει ήθος, διαμορφώνει την αντίληψη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει κάποιες τάσεις και νεκρώνει κάποιες άλλες.

Η προσωπικότητα των ανθρώπων, τα συναισθήματά τους, οι ιδεολογίες τους, έχουν όλα άμεση σχέση με τις μουσικές προτιμήσεις του καθενός. Την επίδραση της μουσικής στον χαρακτήρα και την ψυχή του ανθρώπου μπορεί εύκολα κανείς να την διαπιστώσει είτε από προσωπικές εμπειρίες είτε παρακολουθώντας τα μουσικά δρώμενα ανά τον κόσμο π.χ. το παραλήρημα των χιλιάδων ακροατών των Μπητλς, των Ρόλινγκ Στόουνς και άλλων μεγάλων συγκροτημάτων.

Είναι επίσης εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι διαφορετικά είδη μουσικής είναι συνήθως αρεστά σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ή ηλικίες. Η μουσική ακρόαση είναι ανάλογη με το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο των ανθρώπων.

Η έλλειψη μουσικής παιδείας λειτουργεί αρνητικά στο ήθος των σύγχρονων ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των τραγουδιών, κυρίως από το είδος της μουσικής που συνήθως προβάλλεται, είναι χαμηλής ποιότητας και πάσχουν από έλλειψη ουσίας και νοήματος.

Τα συναισθήματα των ανθρώπων επηρεάζονται συχνά από το άκουσμα τραγουδιών. Έτσι δημιουργούνται πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις. Η μουσική μπορεί να μας οδηγήσει σε συναισθήματα όπως η συγκίνηση, η τάση ανεξαρτησίας και επανάστασης, η μελαγχολία και η ανακούφιση. Πολύ συχνά οι επιρροές της μουσικής στον ψυχικό κόσμο είναι εμφανείς μέσα από τις πράξεις και τις σκέψεις του ανθρώπου.

Έρευνα που έγινε το 2007 στην Φιλανδία είχε σκοπό να δείξει πως οι άνθρωποι προσπαθούν μέσω της μουσικής να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και να βελτιώσουν την διάθεσή τους. Μέσα από την έρευνα συμπεραίνουμε ότι η μουσική χρησιμοποιείται για:
  • Διασκέδαση: Στο βασικότερο επίπεδο η μουσική προσφέρει διέργεση. Ανεβάζει την διάθεση πριν από μια έξοδο, συνοδεύει εργασίες όπως το διάβασμα και λειτουργεί καταλυτικά στα ταξίδια και τον ελεύθερο χρόνο.
  • Γαλήνη: Η μουσική αναζωογονεί το πρωί και ηρεμεί το βράδυ.
  • Ισχυρά συναισθήματα: Η μουσική μπορεί να προσφέρει βαθιές, συναρπαστικές και συναισθηματικές εμπειρίες ειδικά κατά την εκτέλεσή της.
  • Αντιπερισπασμό: Η μουσικά αποσπά το μυαλό από δυσάρεστες σκέψεις.
  • Απαλλαγή: Η μουσικά σε συνδυασμό με έντονη διάθεση μπορεί να απελευθερώσει από διάφορα συναισθήματα.
  • Ψυχικό έργο: Η μουσική ενισχύει την ονειροπόληση, αφήνοντας το μυαλό να κυλήσει σε αναμνήσεις.
  • Σύνδεση: Μέσω της μουσικής μοιραζόμαστε συναισθήματα και εμπειρίες με άλλους και αναπτύσσουμε βαθιές σχέσεις μαζί τους.

Οι επτά αυτές στρατηγικές έχουν σκοπό να ελέγξουν συναισθήματα και διάθεση. Η ομορφιά της μουσικής είναι ότι ένα μόνο κομμάτι μπορεί να πετύχει πάνω από μια στρατηγική τη φορά.

Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που συγκεκριμένα είδη μουσικής συγχέονται λανθασμένα με ιδεολογίες και πράξεις. Για παράδειγμα, κατά τις πρώτες επαφές του κοινού με την τότε πρωτοεμφανιζόμενη heavy metal μουσική , πολλοί θεώρησαν τους δυνατούς ήχους ‘’κάλεσμα’’ για τον διάολο και αποθάρρυναν τους νέους να ακούνε τέτοια μουσική για να μην αναπτύξουν νοσηρά συναισθήματα και σκέψεις. Ειδικοί επιστήμονες όμως αποκλείουν το γεγονός η μουσική να εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς στην πλειοψηφία της.

Νικολέτα Μπεριάνα Κολιομίχου – Μυσκέτα
Διευθύντρια Θεσπρωτικού Ωδείου

Πως επηρεάζει η μουσική τον ψυχικό μας κόσμο - Της Νικολέτας Κολιομίχου – Μυσκέτα  Πως επηρεάζει η μουσική τον ψυχικό μας κόσμο - Της Νικολέτας Κολιομίχου – Μυσκέτα Reviewed by ebagelos on Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.