ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (Σ.Ο.Π.Θ.)
Προς: 1) Κο Δήμαρχο Ηγ/τσας
2) Κάθε άλλο αρμόδιο-νυν ή μελλοντικό
Οδός Βιβλιοθήκης
Στην πόλη μας επικρατούσε για αρκετά χρόνια η παράδοξη κατάσταση οι κάτοικοι να στερούνται στοιχειωδών πολιτιστικών δομών και υποδομών. Η κατάσταση αυτή διαιωνίστηκε ως τις μέρες μας . Φαίνεται όμως πως αρχίζει πλέον κάτι ν’ αλλάζει.
Η αρχή έγινε με τη ΄΄δειλή΄΄ αξιοποίηση του κτηρίου της παλιάς εστίας. Σύντομα τα ΄΄λιμνάζοντα΄΄ ύδατα της πόλης μας θα ταράξει η παράδοση του υπαίθριου θεάτρου στη θέση Τσιμπουρίκι. Ακολουθεί, όπως μαθαίνουμε (και μακάρι να είναι αλήθεια) η ανάπλαση – αξιοποίηση του αστικού μας αλσυλλίου και η αναστήλωση του ενετικού κάστρου που περιβάλλεται από αυτό.
Για να αξιοποιηθούν όμως σωστά οι προαναφερόμενες υποδομές (και οι άλλες που θα προστεθούν αργότερα) και να προσφέρουν στον τόπο μας, για να γίνουμε συμμέτοχοι και δημιουργοί πολιτισμού εκτός από θεατές -καταναλωτές, απαιτείται κάτι ακόμα (η σωστή στελέχωση και διαχείριση των παραπάνω είναι αυτονόητες), κάτι ιδιαίτερα σημαντικό – ο καταλύτης, το πρωτογενές υλικό – η επαφή με το βιβλίο. Όλο το πολιτιστικό οικοδόμημα στηρίζεται σε αυτό.
Χρειαζόμαστε λοιπόν μία αξιόλογη βιβλιοθήκη που θα συμβάλει στην ανάδειξη ενός ικανού αριθμού δημοτών με επαρκή αναγνωστική εμπειρία, αισθητική παιδεία και κριτική αντίληψη, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους θεματοφύλακες και τους κοινωνούς του πολιτιστικού μας τοπικού γίγνεσθαι.
Ελπίζουμε έτσι, σταδιακά, να ξεπηδήσει μια γενιά νέων ανθρώπων, που θα είναι πιο εξοικειωμένη με τα πολιτιστικά στοιχεία, θα στηρίζει και προωθεί εναργέστερα την πολιτιστική ζωή και ανάπτυξη, που θα επανδρώσει άξια τις κρίσιμες θέσεις στους σχετικούς φορείς και θα οδηγήσει στις συνθέσεις του μέλλοντος!
Το εγχείρημα της εγκαθίδρυσης μιας ζωντανής βιβλιοθήκης είναι δύσκολο. Γιατί δεν αρκεί απλά ένας χώρος και ένας άνθρωπος που να φυλάει τα ράφια των βιβλίων. Αυτό θα ήταν αποδεκτό μόνο ως ένα αρχικό στάδιο και προσωρινά. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί ή να χτιστεί ένα κτήριο κατάλληλο, ΄΄ζεστό΄΄ και λειτουργικό, να στελεχωθεί από ανθρώπους που έχουν τα εχέγγυα και αγαπούν το αντικείμενο, τέλος θα πρέπει να συνδεθεί με την υπόλοιπη πολιτιστική δραστηριότητα και τη ζωή της πόλης μας εν γένει.
Για να αγκαλιαστεί από τους Δημότες και να καταστεί και ένα πρακτικά χρήσιμο εργαλείο θα μπορούσε, εκτός από το βασικό κορμό της ελληνικής γραμματείας-λογοτεχνίας να αναπτύξει θεματικά παρακλάδια που να σχετίζονται με τις πολιτιστικές δομές (π.χ. θεατρικό τμήμα), με την τοπική ιστορία, με τοπικά χαρακτηριστικά (π.χ. παραδοσιακή αρχιτεκτονική), με τοπικές γεύσεις (γαλακτοκομικά, πίτες), δραστηριότητες (π.χ. θαλασσινές ασχολίες), τοπικές καλλιέργειες, με ΄΄τοπικά΄΄ επαγγέλματα (συλλογή βοτάνων, μελισσοκομία, τυροκομία), κ.α.
Για να είναι ελκυστική στους νέους θα πρέπει να μετατραπεί σε πόλο έλξης με σύγχρονους όρους - επαρκές στυλ, ψηφιακές και απεικονιστικές δυνατότητες, συνδεσιμότητα, παράλληλες δράσεις-εκδηλώσεις.
Για να τονίσουμε τη σημασία της και να αναδείξουμε το επίτευγμα αυτό θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την οδό που τη φιλοξενεί, οδό βιβλιοθήκης.
Εμπρός λοιπόν συνδημότες, διεκδικήστε την! Εμπρός λοιπόν πάσης φύσεως αρμόδιοι, υλοποιήστε την!
Για την Σ.Ο.Π.Θ.
Η τριμελής επιτροπή:
1) Νίκος Θεοδώρου
2) Αλέξανδρος Τζίμας
3) Άλκης Φάτσιος
Η τριμελής επιτροπή:
1) Νίκος Θεοδώρου
2) Αλέξανδρος Τζίμας
3) Άλκης Φάτσιος
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: "Οδός Βιβλιοθήκης"
Reviewed by thespro.gr
on
Σάββατο, Μαρτίου 16, 2019
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: