Οι περιοχές της Παραμυθιάς και του Σουλίου υστερούν στον ηλεκτρονικό τουρισμό


Η Παραμυθιά είχε ανέκαθεν πλούσια εμπορική δραστηριότητα λόγω της θέσης στο χώρο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η αίγλη της αυτή έχει χαθεί. 
Αυτό, όμως, μπορεί να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο. 
Με την προβολή των ισχυρών της σημείων, της ιστορίας, της παράδοσης και της φυσικής ομορφιάς. 
Η περιοχή διαθέτει πολιτιστικά σημεία, ιστορία, κρυφές γωνιές και λεπτομέρειες, ευγενικούς ανθρώπους και πλούσια παράδοση. 
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη θέληση των κατοίκων να συναναστραφούν με επισκέπτες, δίνουν το καλύτερο υπόβαθρο ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένας διαδραστικός τουριστικός οδηγός με εναλλακτική προσέγγιση για την πόλη της Παραμυθιάς. 
Εξετάζοντας, η Μηχανικός Επιστήμης και Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανασία Μαυρογιώργου, την προβολή της κωμόπολης - και γενικότερα της περιοχής - στον τομέα του ηλεκτρονικού τουρισμού, εντόπισε αρκετές ελλείψεις για τις δυνατότητες που προσφέρονται. 
Και αυτό γιατί πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς όμως αυτό να προβάλλεται προς τα έξω. 
Ο Δήμος Σουλίου ακροβατεί ανάμεσα σε ορεινές και πεδινές περιοχές. 
Στο νότιο μέρος του βρίσκεται ο Αχέροντας που αποτελεί το πιο επισκέψιμο σημείο του Δήμου, ενώ στα Ορεινά του Σουλίου, που είναι γνωστά από την ελληνική ιστορία, η επισκεψιμότητα είναι πολύ μικρότερη. 
Σε ακτίνα 25 χλμ. βρίσκονται αναπτυσσόμενες παραθαλάσσιες περιοχές, που τον οδηγούν τόσο στο να χάνει όσο και στο να κερδίζει επισκέπτες. 
Η κωμόπολη διαθέτει πλούσια ιστορία και σημαντικό αριθμό ιστορικών σημείων. 
Είναι λοιπόν απαραίτητο να αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για την ανάδειξη της τουριστικής ομορφιάς της, ώστε να ανταπεξέλθει στον τουριστικό ανταγωνισμό της ευρύτερης περιοχής. 
Στην αναζήτηση των λημμάτων «Παραμυθιά Σουλίου» και «Παραμυθιά Θεσπρωτίας» στη μηχανή αναζήτησης της Google, τα πρώτα αποτελέσματα που εμφανίζονται έχουν να κάνουν με ενημερωτικές ιστοσελίδες της περιοχής, πληροφορίες τις Wikipedia και ιστοσελίδες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. 
Η ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.dimossouliou.gov.gr) είναι ενημερωμένη με στοιχεία, που αφορούν κατοίκους και επισκέπτες. Έξω από τα σύνορα του Δήμου), ωστόσο εντοπίζεται η έλλειψη παροχής των πληροφοριών σε άλλες γλώσσες (λ.χ. Αγγλικής).
Ιδιωτικές ιστοσελίδες, όπως το «Παραμυθιά Online» (http://www.paramythiaonline.gr), προσφέρουν πολλές πληροφορίες στον επισκέπτη της περιοχής δίνοντας του μια ευρύτερη εικόνα και κάποιες επιλογές. 
Για παράδειγμα, περιέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα, για εκδηλώσεις, φωτογραφίες του δήμου αλλά και πληροφορίες για τη δημοτική μουσική και θέματα επικαιρότητας. 
Επιπλέον, οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι το λιγότερο δίγλωσσες. 
Για την Παραμυθιά, σύμφωνα με την κ. Μαυρογιώργου, ταιριάζει περισσότερο το μοντέλο του διαδραστικού τουρισμού, που θα προσελκύσει επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την διάθεση να μάθουν για τις παραδόσεις, την κουλτούρα και την ιστορικότητά της και να αλληλεπιδράσουν με τον τόπο και τους κατοίκους. 
Επιπλέον, η πόλη της Παραμυθιάς έχει συγκριτικό πλεονέκτημα γεωγραφικής θέσης εξαιτίας της μικρής απόστασης που απέχει από την Γλυκή και τις Πηγές του Αχέροντα, που αποτελούν το πιο επισκέψιμο σημείο ολόκληρου του δήμου. 
Έτσι, με την κατάλληλη προβολή της, οι επισκέπτες των Πηγών μπορεί να θελήσουν να γνωρίσουν την Παραμυθιά, που απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα. 
Εξάλλου είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας «φρέσκιας» τουριστικής εφαρμογής, με μια νέα προσέγγιση, αφήνοντας πίσω τους κλασικούς τουριστικούς οδηγούς, δημιουργώντας εκ του μηδενός μια εξ ολοκλήρου νέα βάση πληροφοριών για την ανάδειξη της μοναδικότητας της περιοχής. 


 
Οι περιοχές της Παραμυθιάς και του Σουλίου υστερούν στον ηλεκτρονικό τουρισμό Οι περιοχές της Παραμυθιάς και του Σουλίου υστερούν στον ηλεκτρονικό τουρισμό Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.