Πρωτοβουλία για το θέμα της αποτελεσματικής προστασίας του πλατάνου και της καστανιάς από τις ασθένειες που τα απειλούν, αναλαμβάνει ο Υφ. Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς. Ο Υφυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο ΥΠΕΝ.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση των σοβαρών ασθενειών που απειλούν τον πλάτανο και την καστανιά, οι οποίες εξαπλώνονται σε όλη την χώρα όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα που οργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα».
Στην σύσκεψη που συντόνισε ο Υφυπουργός, συμμετείχαν 20 επιστήμονες και ερευνητές, εκπροσωπώντας φορείς που ασχολούνται με το θέμα όπως το ΥΠΕΝ, το ΥπΑΑΤ, το ΕΛΓΟ-Δήμητρα, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πράσινο Ινστιτούτο, το ΓΕΩΤΕΕ καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες του Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλου και του Υφυπουργού ΥπΑΑΤ Β. Κόκκαλη. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δασολόγος, Κατερίνα Ιγγλέζη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τόσο η ανάγκη βελτίωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας που χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα, όσο και θέματα συντονισμού των υπηρεσιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιούνται στις κοίτες των ρεμάτων, αλλά και στην ανάγκη έναρξης ευρείας καμπάνιας ενημέρωσης από τα εθνικά και τοπικά ΜΜΕ. Όπως τονίστηκε είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες ότι η ασθένεια μεταφέρεται από το άρρωστο πλατάνι στα υγιή από τα αλυσοπρίονα και γενικά τα εργαλεία κοπής καθώς και από τα σκαπτικά μηχανήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία της ασθένειας, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σημαντική τη λήψη μέτρων προστασίας από τη μετάδοσή της.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα υποστελέχωσης των περιφερειακών υπηρεσιών, το πρόβλημα της έλλειψης μέσων και πόρων, οι δυνατότητες χρηματοδότησης, οι ερευνητικές προτεραιότητες καθώς και η ανάγκη παρακολούθησης και αξιολόγησης των μέτρων που έχει ήδη αναλάβει το Υπουργείο.
Όπως τόνισε ο Υφ. Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς: «Η άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών, η ανάληψη δράσης και ο αποτελεσματικός συντονισμός για την επίλυση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων, αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτικού σε θέση ευθύνης. Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνουμε άμεσα βελτιώσεις για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. Δυστυχώς, φαίνεται ότι στα θέματα φυτοϋγείας και εισβολικών οργανισμών δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα η απαραίτητη βαρύτητα. Είναι σοκαριστικό να μαθαίνει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα σε λίγα χρόνια τα εγγόνια μας να βλέπουν τα αιωνόβια πλατάνια μόνο σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί»!
Μέτρα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να σωθούν τα πλατάνια
Reviewed by thespro.gr
on
Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2018
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: