Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΜΙΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ" (+ΒΙΝΤΕΟ)
«Μισές δουλειές» χαρακτήρισε ο Βασίλης Γιόγιακας τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης σε ασφαλιστικό, εργασιακά και προσφυγικό, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής σε συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας κάλεσε την Κυβέρνηση να υπερψηφίσει την τροπολογία της Ν.Δ. για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 προκειμένου, όπως τόνισε, να αποδειχθεί «πραγματικά ποιος είναι υποκριτής σε αυτήν την αίθουσα». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον απ’ όλους τους συναδέλφους, μηδενός εξαιρουμένου, για το καίριο ζήτημα που μας απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019.
Κανείς, λοιπόν, δεν θέλει να κοπούν αυτές οι συντάξεις. Άρα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους μας να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε την τροπολογία που έφερε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και ολόκληρη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα για την κατάργηση των περικοπών των συντάξεων από 1/1/2019.
Είναι ένα μείζον ζήτημα που τόσο άδικα ψηφίστηκε από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Είναι ένα θέμα που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει το μείζον ζήτημα συζήτησης.
Με αυτόν τον τρόπο απαντάμε ουσιαστικά και ξεκάθαρα στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα και όλων των υπολοίπων ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς τις εν λόγω περικοπές. Μέχρι ταξίδι στην Γερμανία έκανε και παρακαλούσε την Μέρκελ να μην περικοπούν οι συντάξεις. Έλεος, λοιπόν!
Είναι, λοιπόν, μία τροπολογία η οποία λέει απλά «ελάτε να ψηφίσουμε όλοι μαζί ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις». Εάν έχετε, λοιπόν, το θάρρος, ελάτε και υπερψηφίστε είτε τη δική μας πρόταση, είτε της κ. Γεννηματά ή οποιαδήποτε άλλη πρόταση έχει σαν σκοπό τη μη περικοπή των συντάξεων, για να αποδείξουμε πραγματικά ποιος είναι υποκριτής σε αυτήν την Αίθουσα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μια Κυβέρνηση που έχει αποτύχει στα μέτωπα της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων και των μεταρρυθμίσεων είναι αναμενόμενο να θέλει να κάνει τη διαφορά σε κοινωνικά θέματα, εκεί που θεωρεί ότι μπορεί να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία και που είναι πιο κοντά στην υποτιθέμενη αριστερή ιδεολογία της.
Και εδώ όμως, στο νομοσχέδιο που συζητάμε, ακόμα και σε αυτά που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, κάνει τελικά μισές δουλειές. Στο ασφαλιστικό μπαλώνει συνεχώς τις «τρύπες» που έχει δημιουργήσει το χάος του ΕΦΚΑ. Κάνει κάποιες τεχνικές βελτιώσεις, αλλά δεν λύνει ουσιαστικά προβλήματα συνταξιούχων και ηλικιωμένων που χρονίζουν.
Στα εργασιακά θέλει να προστατεύσει τους εργαζόμενους, αλλά τελικά τους αφήνει έκθετους στον κάθε επιτήδειο εργοδότη. Στο προσφυγικό κάνει σχέδια στο χαρτί που είναι αβέβαιο ότι θα δουλέψουν. Αυτό συμβαίνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Και θα δώσω μερικά παραδείγματα σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές διατάξεις. Δεν είναι μόνο ότι παρά τις όποιες διορθώσεις, δεν έχουμε πετύχει ακόμα ενιαίες διαδικασίες για τους ασφαλισμένους όλων των ενοποιημένων ταμείων. Είναι και ότι οι διορθώσεις αυτές έχουν προβλήματα. Η προσωρινή έναρξη της ασφάλισης στον ΟΓΑ είναι πιθανό να οδηγήσει κάποια στιγμή σε ανατροπές και νέες καθυστερήσεις, που θα πληρώσουν κυριολεκτικά και μεταφορικά οι ασφαλισμένοι. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των διπλών εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία ή για τον συμψηφισμό τους με τρέχουσες ή μελλοντικές οφειλές, ούτε ρητή πρόβλεψη για διαγραφή οφειλών προς τον πρώην ΟΑΕΕ, που κακώς έχουν καταλογιστεί σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, επαγγελματίες αγρότες που είχαν μία και μικρή εμπορική δραστηριότητα.
Εκτός όμως από τα κενά αυτά, παραμένουν χωρίς λύση και κάποια άλλα προβλήματα που αμφισβητούν την ίδια τη λογική της κοινωνικής ασφάλισης και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη σε αυτήν. Δεν δόθηκε, για παράδειγμα, ούτε αυτήν τη φορά απάντηση για το τι θα γίνει με εκείνους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που σήμερα δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Γιατί ενώ έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για χρόνο μεγαλύτερο απ’ αυτόν που χρειάζεται για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ενώ έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γιατί χρωστάνε ποσά πάνω από 20.000 ευρώ. Είναι ένα πρόβλημα που μπορείτε να το λύσετε και δεν το κάνετε και ας σας έχει προταθεί έτοιμη νομοθετική ρύθμιση από τον Συνήγορο του Πολίτη.
Ερχόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά, είπαμε και στην Επιτροπή ότι η έκπτωση του προστίμου πρέπει να ισορροπεί πάνω σε τρεις προϋποθέσεις: Να διασφαλίζει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μία θέση εργασίας, να δίνει αντικίνητρο στο να μην επαναλαμβάνεται μία παραβατική συμπεριφορά του εργοδότη, να παίρνει υπ’ όψιν την πολύ δύσκολη θέση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρότερων, λόγω της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας.
Με την έκπτωση που προβλέπεται με τις τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις, γίνεστε μια υποτίθεται αριστερή Κυβέρνηση που δίνει την ευκαιρία στον εργοδότη να γλιτώσει χρήματα, αφήνοντας απροστάτευτο τον εργαζόμενο. Εάν θέλετε να βοηθήσετε τους εργοδότες, μπορείτε να ελαφρύνετε τις υποχρεώσεις εκείνων των εργοδοτών που στο πρόσφατο παρελθόν συμμορφώθηκαν με την εργατική νομοθεσία και κράτησαν μέχρι σήμερα συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, δίνοντάς τους αναδρομικά έκπτωση εφόσον την ίδια μέρα προσέλαβαν τουλάχιστον για δέκα μήνες ή έναν χρόνο εργαζόμενο που πιάστηκε αδήλωτος και από τότε τον διατηρούν στην επιχείρησή τους με σύμβαση.
Με λίγα λόγια, βοηθήστε τους εργοδότες με σωστό τρόπο και μη φορτώνετε άλλα οικονομικά και διοικητικά βάρη χωρίς αιτία και αποτέλεσμα, όπως κάνετε με τη συνευθύνη του αναθέτοντος επιχειρηματία απέναντι σε εργαζόμενους που άλλος έχει προσλάβει και απασχολεί. Γιατί έτσι μπορεί και να πριμοδοτείτε τους ασυνεπείς, παραβατικούς ή κακόβουλους εργοδότες.
Και για ένα λεπτό θα μου επιτρέψετε να πω για το προσφυγικό στο πλαίσιο και την εποπτεία και την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων. Εδώ κάνετε τα ίδια πράγματα για τα οποία σας έχουμε επικρίνει και σε προηγούμενα νομοσχέδια. Πρώτον, υπουργικές αποφάσεις χωρίς δεσμευτική προθεσμία έκδοσης.
Γενικότερα ο παράγοντας χρόνου αφήνεται στο φλου. Δεύτερον, νέες υπηρεσίες και όργανα με μεταξύ τους αρμοδιότητες που μπερδεύονται και αυτές με τη σειρά τους μπλέκονται με αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών που λειτουργούν ήδη. Τρίτον, θολές περιγραφές ρόλων και διαδικασιών για τον θεσμό της επιτροπείας.
Όλα αυτά, κυρία Υπουργέ, είναι σοβαρά κενά που μας κάνουν να συμφωνήσουμε με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, όταν λέει ότι οι διατάξεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Υπάρχει, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και σε αυτό το νομοθέτημα προχειρότητα και αποσπασματικότητα.
Και έρχονται και ορισμένες από τις άλλες διατάξεις για να προσθέσουν και λίγη δόση μικροπολιτικής και με την αναγνώριση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου και με τα δώρα στις κοινωνικές επιχειρήσεις, που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και την αποστολή τους: με τη στέγαση σε δημόσια κτήρια χωρίς αντάλλαγμα, με την κατάργηση της υποχρέωσης ελάχιστης δαπάνης μισθοδοσίας ως ποσοστού του κύκλου εργασιών και με τη δραματική μείωση των προστίμων για μέλη τους που εκμεταλλεύονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για να ωφεληθούν οικονομικά τα ίδια.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΜΙΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ" (+ΒΙΝΤΕΟ)
Reviewed by thespro.gr
on
Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2018
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: