Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση για την οριστική παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Εκπόνηση Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ηγουμενίτσας».
· Δεν συμφωνούμε με την άποψη που εξέφρασε και ο Δήμαρχος ότι το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι τεχνικό ,για αυτό πρέπει να δεχθούμε τις απόψεις των τεχνοκρατών όπως αποτυπώνονται στην εισήγηση. Το όραμα μας, για το τι πόλη θέλουμε για μας και τα παιδιά μας, το κάτω από ποιές τι συνθήκες θα ζουν και θα εργάζονται οι κάτοικοι της πόλης ,είναι καθαρά πολιτικό θέμα. Οι τεχνοκράτες καλούνται να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους στην υλοποίηση του.
· Διαφωνούμε επίσης και με τον τρόπο που οργανώθηκε όλη αυτή η συζήτηση. Έπρεπε να συνεδριάσει πρώτα το Δ.Σ. να εκφράσει γνώμη, στην συνέχεια οι Μ.Φ. του τόπου και μετά να δοθεί πλατειά για διαβούλευση. Έτσι η συζήτηση θα ήταν συγκεκριμένη πάνω σε ένα σχέδιο. Η «Δημόσια Διαβούλευση» που έγινε διαδικτυακά και με τηλεφωνικές συνεντεύξεις μόνο κοινωνική συμμετοχή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Επιδιώξατε μάλλον την «κοινωνική συνενοχή». (Τον δρόμο που χάραξε ο Γ. Παπανδρέου και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ,φαίνεται ότι τον ενστερνίζεστε και εφαρμόζετε την «διαδικτυακή Δημοκρατία» των twitters και των gallops.) Ουσιαστική όμως συζήτηση δεν έγινε. Ούτε στο Δ.Σ. έγινε. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι όφειλαν, κατά την γνώμη σας, να καταθέσουν τις όποιες απόψεις τους στην «Δημόσια Διαβούλευση». Απόψεις φορέων, δημόσια κατατεθειμένες, όπως του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου δεν πάρθηκαν καν υπόψη.
· Όσον αφορά το περιεχόμενο τις εισήγησης. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ευχολόγιο για τους υπέρμαχους της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», μια το όραμα της πόλης μας θα υλοποιηθεί κατά κύριο λόγο από ιδιώτες με την βοήθεια των «ΕΣΠΑ». Προοπτική που η «Λαϊκή Συσπείρωση απορρίπτει. (Να μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας βρίσκεται σε αυτό το χάλι επειδή διαχρονικά εξυπηρετούσε ιδιωτικά συμφέροντα.)
Επιτρέψτε μας ορισμένες παρατηρήσεις πάνω στην εισήγηση
· Σε μια πόλη όπου το 19,43% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι. Που η ανεργία από το 2001 έχει αυξηθεί κατά 61%. Όπου οι οικονομικά μη ενεργοί ανέρχονται στο 57,81% προτείνεται η μετακίνηση με αστική συγκοινωνία. Όταν αυτή γίνεται από το ΚΤΕΛ και με εισιτήριο 1,8 ευρώ η ελάχιστη διαδρομή. Πολύ καλές οι ιδέες για το δίκτυο μεταφοράς. Αλλά ποιος θα τις υλοποιήσει; Με τι χρήματα η επένδυση; Πως θα εξασφαλισθεί φθηνό εισιτήριο για τους εργαζόμενους;
· Προτείνεται η στην θέση της Λαϊκής αγοράς να γίνει χώρος στάθμευσης. Η Λαϊκή αγορά όμως που θα πάει; Το ίδιο προτείνεται επίσης για την θέση της κεντρικής παιδικής χαράς στα πλατάνια και να μεταφερθεί δίπλα στα γηπεδάκια του τένις. Εκεί δηλαδή που σχεδιάζει η ΟΛΗΓ Α.Ε. να κάνει μαρίνα.
· Προτείνεται η ελεγχόμενη στάθμευση σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. Καθαρά, κατά την γνώμη, μας εισπρακτικό μέτρο που δεν λύνει το πρόβλημα.
· Προτείνεται η πεζοδρόμηση της Εθνικής Αντίστασης στην αρχή μέχρι τη Ευαγγελιστρίας και αργότερα όλη. Σοβαρολογείτε ότι, χωρίς περιφερειακό δρόμο στην πόλη, μπορεί να γίνει αυτό; Δεν έχετε παρά το δοκιμάσετε για 10 μέρες και να δείτε τι θα γίνει στο κέντρο της πόλης όταν κλείσετε τον έναν από τους δύο δρόμους που εξυπηρετούνε εκτός από την κίνηση των ντόπιων και την κίνηση προς Αλβανία, υδατοκαλλιέργειας και αγροτικές καλλιέργειες.
· Προτείνεται να φύγουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης. Θα πρέπει όμως να μας πείτε και που θα πάνε. Αλλά και πως θα τα φθάνουμε όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε και πόσο θα κοστίσει αυτό. Έχουμε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης που με τα τελευταία μέτρα στέλνουν αναγκαστικά τους επισκέπτες της πόλης στα ιδιωτικά parking’s. Έχουμε και το παράδειγμα της Πάτρας όπου ο Δήμος οργάνωσε parking μακριά από το κέντρο. Οργάνωσε όμως και την μεταφορά των επισκεπτών από αυτό προς το κέντρο με ελάχιστη έως καθόλου οικονομική επιβάρυνση. Ουδέτερες λύσεις δεν υπάρχουν.
· Προτείνεται η πεζοδρόμηση της Εθνικής Αντίστασης και διάφορα έργα όπως ο ποδηλατοδρόμος σε χώρους που δεν ανήκουν στον Δήμο μας αλλά στην «χερσαία ζώνη» που ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε.
· Προτείνεται η μείωση των ρύπων που παράγουν τα πλοία και γενικά η χρήση του λιμένα. Να συμφωνήσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό ,ήδη σε ορισμένες περιοχές όπως το Γραικοχώρι και Λαδοχώρι η αιθάλη επικάθεται στα μπαλκόνια των σπιτιών, στα πνευμόνια των ανθρώπων δεν έχει ακόμα μετρηθεί. Για αυτό όμως το πρόβλημα δεν προτείνεται λύση από την εισήγηση. Ίσως επειδή ο μόνος τρόπος για λυθεί ,είναι ο Δήμος «να τα βάλλει» με τους εφοπλιστές για λογαριασμό των οποίων όμως δουλεύουν τόσο το κράτος, όσο και οι κυβερνήσεις του.
· Γενικά νομίζουμε ότι στην εισήγηση «μπαίνει το άλογο πίσω από το κάρο». Έχουμε την γνώμη ότι η πόλη μας έχει τα χάλια της. Δεν διαφέρει άλλωστε από την ανάπτυξη που έχουν όλες οι πόλεις στην Ελλάδα με την αντιπαροχή, εξυπηρέτηση συμφερόντων κλπ. Η κατάσταση δεν διορθώνεται με πεζοδρομήσεις και ελεγχόμενη στάθμευση. Για να βελτιωθεί στοιχειωδώς η κατάσταση ,είναι απαραίτητο .
1. Να κατασκευαστεί ο περιφερειακός δόμος της πόλης που έχει καταντήσει σαν της «Άρτας το γιοφύρι». Για αυτό χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα του και να οργανώσουμε αγωνιστικά την διεκδίκηση του.
2. Με τον ίδιο τρόπο να διεκδικήσουμε το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας . Την λεγόμενη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας που καμιά σχέση δεν έχει με το λιμάνι και είναι ζωτικός χώρος για την πόλη μας. Έχουμε κατά επανάληψη αναπτύξει τι θέση τόσο στο Δ.Σ. όσο και πλατειά. Το ίδιο έχουν κάνει και Μ.Φ. της πόλης. Η Δημοτική Αρχή όμως έχει προτιμήσει των δρόμο των παζαριών με την κυβέρνηση. Ο Δήμαρχος όταν φέρνει για παράδειγμα την Πάτρα, για να μας καθησυχάσει ότι το πρόβλημα λύνεται, καλό είναι να δει και με ποιόν τρόπο η Δημοτική της Αρχή παλεύει το ζήτημα.
Ο Δήμαρχος προφανώς επειδή δεν έχει επιχειρήματα να αντιπαραθέσει στην κριτική μας, είπε ότι η καταψήφιση της εισήγησης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» οφείλεται στην αντίθεση μας προς τη Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι κατά αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας κρατών, της Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι τα προγράμματα βιτρίνας και διαφήμισης της ιμπεριαλιστικής αυτής ένωσης, ότι τάχατες ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, τα καταψηφίζουμε. Ένα τέτοιο πιστεύουμε ότι είναι και το σημερινό. Ορισμένα προγράμματα τα αντιπαλεύουμε με όση δύναμη έχουμε ,όπως λ.χ. το ξεπούλημα του λιμανιού. Έργα όμως από προγράμματα που βοηθούν τον τόπο δεν έχουμε λόγο να τα αντιπαλεύουμε ,άλλωστε η χρηματοδότηση τους προκύπτει από την άγρια φορολόγηση των λαών της Ε.Ε..Έχουμε δε κατά καιρούς προτείνει τέτοια έργα όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά κλπ. Για αυτό και σήμερα προτείνουμε την διεκδίκηση του περιφερειακού δρόμου της Ηγουμενίτσας και από προγράμματα της Ε.Ε. Ιδού ο η Ρόδος ,ιδού και το πήδημα κ. Δήμαρχε.
Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την σημερινή εισήγηση.
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Δώρης Δήμας
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηγουμενίτσας για το ΣΒΑΚ
Reviewed by thespro.gr
on
Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2018
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: