Η ΑΚΑΡΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ... Του Άγγελου Ντόρκου


Διανύοντας τον Ιούλιο, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας, ότι από γεωπονικής απόψεως είναι ο πρώτος μήνας αυτού του έτους, ο όποιος είναι φυσιολογικός για την εποχή.
Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά θα αναφέρω ότι τον Γενάρη που ήταν αρκετά ζεστός, ακλούθησε ένας βροχερός Φλεβάρης, ο οποίος έδωσε ατελείωτες βροχές, ένας Μάρτης επίσης βροχερός και ξαφνικά ένας Απρίλης με μέρες που το θερμόμετρο άγγιξε τους 35 βαθμούς.
Ο Μάιος και ο Ιούνιος επίσης βροχεροί.
Οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, οι αυξημένες βροχοπτώσεις της ανοίξεως, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες του Απριλίου, είχαν ως αποτέλεσμα να μπερδέψουν εμάς αλλά και την φύση.
Έτσι η φετινή παραγωγή σε εσπεριδοειδή στον νομό μας, εκτιμώ πως θα είναι μειωμένη κατά μέσο όρο, 50 έως 60 % !!!!!
Το νούμερο αυτό είναι αντικειμενικό, καθώς δραστηριοποιούμαι στον κάμπο Κεστρίνης – Σαγιάδας και καθημερινά επισκέπτομαι πολλά κτήματα.
Θεωρώ πως ο κάμπος αυτός μαζί με τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι τα δυο δυνατά προϊόντα της περιοχής, τα οποία φέρνουν χρήματα και κρατάνε και την τοπική αγορά ζωντανή σε μεγάλο βαθμό.
Έτσι όταν ένας από τους δυο κλάδους αντιμετωπίζει πρόβλημα, το πρόβλημα θεωρώ ότι είναι συνολικό.
Οι αγρότες τα τελευταία χρόνια δίνουν μέρος από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν στον ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών γεωργικών Αποζημιώσεων).
Δηλαδή ασφαλίζουν τις καλλιέργειες τους προκαταβολικά.
Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.
Έτσι αν κάποια στιγμή χρειαστεί, (χαλαζοπτώσεις, παγετός κτλ) ο ΕΛΓΑ με επιτόπιους ελέγχους πιστοποιεί το μέγεθος του προβλήματος και κινεί τις διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών.
Μέχρι εδώ όλα καλά. 



Θεωρώ ότι έχουμε έναν μηχανισμό πάνω στον αγροτικό τομέα, ο οποίος δεν υπάρχει στα αλλά ελεύθερα επαγγέλματα, καθώς κάθε χρόνο ο παραγωγός ασφαλίζει το εμπόρευμα του σε μια κρατική αρχή, η οποία εγγυάται (όσο μπορεί κανείς να εμπιστευτεί το ελληνικό δημόσιο), την αποζημίωση με βάση την ασφάλιση.
Τα ασφάλιστρα επαναλαμβάνω ότι πληρώνονται κάθε χρόνο, ενώ μπορεί (και είναι ευχή όλων), να μην χρειαστεί ποτέ να αποζημιωθεί κάποιος για κάποια ζημιά που θα προέλθει από κάποιο καιρικό φαινόμενο.
Βλέπετε το αγροτικό προϊόν είναι εκτεθημένο σε όλα τα καιρικά φαινόμενα.
Και μπορεί εμείς έναν ζεστό χειμώνα, να χαιρόμαστε για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα εξοικονομήσει κάθε σπίτι, ή ένα καλοκαίρι, μια καταιγίδα που μπορεί να δροσίσει τον τόπο.
Εκείνη την στιγμή όμως ,είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο, ότι μια μερίδα αγροτών στην χώρα ξαγρυπνά καθώς υπολογίζει το μέγεθος της καταστροφής των προϊόντων τους, κατά συνέπεια και του εισοδήματος τους.
Οι παραγωγοί λοιπόν του κάμπου φέτος είναι σε απόγνωση, (ο γράφων διαθέτει αρκετά στρέμματα στον συγκεκριμένο κάμπο) καθώς σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που τα λεφτά που θα εισπράξουν φέτος, δεν θα φτάσουν ούτε για το ρεύμα του σπιτιού τους, πόσο δε για την τοπική αγορά, τα παιδιά τους που σπουδάζουν, τα δάνεια στις τράπεζες κτλ κτλ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δήμοι και οι τοπικές κοινότητες εξέδωσαν επιστολές με τις οποίες ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο.
Δηλαδή να ενεργοποιήσει τον ΕΛΓΑ και να δώσει μια άμεση ανακούφιση σε αυτούς τους ανθρώπους.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι φωνή βοώντος εν τη ερημω, καθώς ούτε οι δήμοι, ούτε οι περιφέρειες δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα επάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Βασίλης.
Θέλω να σημειώσω ότι αρθρογραφώ όσο πιο συχνά μπορώ, έτσι οποίος με διαβάζει ξέρει ότι ποτέ δεν έχω δώσει καμία πολιτική χροιά σε κανένα μου άρθρο.
Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται δημόσια.
Την 1η Φεβρουαρίου του 2015 με την μεγάλη πλημμύρα του Καλαμά, ο μόνος βουλευτής που κατέβηκε στον κάμπο για να έχει προσωπική άποψη για τις καταστροφές ήταν ο Γιόγιακας.
Για να πω την αλήθεια (σαν καχύποπτος Ελληνάρας), τότε θεώρησα ότι ήταν απλά μια εθιμοτυπική επίσκεψη, ούτως ή άλλως ήταν στην αντιπολίτευση, οπότε δεν μπορούσε να κάνει και κάτι παρά να το εκμεταλλευτεί πολιτικά σκέφτηκα.
Όμως σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι έτσι,
Γιατί με χαρά μου διαπίστωσα ότι και φέτος, αφουγκραζομενος το μέγεθος του προβλήματος, έχει ήδη κάνει τα μέγιστα.
Τον συνάντησα τυχαία μια μέρα στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Η πρώτη ερώτηση του ήταν για το πρόβλημα.
Του ανέλυσα το μέγεθος.
Μου είπε ότι το τρέχει και ότι θα με ενημερώσει άμεσα για τις ενέργειες του.
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο (Παρασκευή 13/7/018) έχει κάνει τα παρακάτω:
1.Κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
2.Κατέθεσε Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προσκομίζοντας επιστολές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγιάδας, των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών καθώς και των Προέδρων ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης, Σαγιάδας – Ασπροκκλησίου και Βρυσέλλας
3.Έγινε συνάντηση με συνεργάτες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίοι ενημερώθηκαν για το θέμα και παρέπεμψαν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ ως αρμόδιο να αποφασίσει σχετικά με το χειρισμό του ζητήματος, αρχής γενομένης από τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών.
4.Ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη (18-19/7) στην οποία θα επιδοθούν ιδιοχείρως οι επιστολές με τα αιτήματα των τοπικών φορέων.
Πραγματικά εντυπωσιάστηκα.
Εύχομαι να τα καταφέρει και να δώσει το φιλί της ζωής σε όλους μας.
Γιατί επαναλαμβάνω: Το εισοδημα του κάμπου, είναι εισόδημα το νομού, εισόδημα όλων μας.
Καλή δύναμη λοιπόν Βασίλη και εύχομαι να τα καταφέρεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παρακολουθήσω τις εξελίξεις, ως άμεσα ενδιαφερόμενος και θα σας πληροφορήσω για την τροπή που θα πάρουν. 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ



Η ΑΚΑΡΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ... Του Άγγελου Ντόρκου Η ΑΚΑΡΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ... Του Άγγελου Ντόρκου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 15, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.