Ισχυρό "χαρτί" για τη Θεσπρωτία είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες.
Ο κλάδος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας με μεγάλο τζίρο από τις εξαγωγές και απασχόληση πολλών εργαζομένων, σε μια περιοχή, όπου η ανεργία είναι μεγάλη.
Το σύνολο της ετήσιας παραγωγής όλων των ειδών των εκτρεφόμενων ψαριών, ανέρχεται σε περίπου 12.000 τόνους.
Σημειώνεται ότι η παραγωγή των μονάδων της περιοχής αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 65% της συνολικής παραγωγής της Ηπείρου.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται (περίπου 90%) κυρίως στην Ιταλία και λιγότερο στην Ισπανία και τη Γαλλία.
Οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 7% – 8% των συνολικών εξαγωγών όλων των ιχθυρών της χώρας, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή.
Οι εταιρείες του κλάδου, που δραστηριοποιούνται στη Θεσπρωτία αναλαμβάνουν ρίσκα, στηρίζουν την τοπική κοινωνία, αναπτύσσουν εμπορικές δραστηριότητες και στοχεύουν στην κερδοφόρα ανάπτυξη, ενισχύοντας έμπρακτα τις ανεξάντλητες δυνατότητες του κλάδου.
Επιπλέον η θεσπρωτική ιχθυοκαλλιέργεια διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.
Χρονολογικά, οι πρώτες από τις επιχειρήσεις άρχισαν τη λειτουργία τους από τη δεκαετία του 1990, παράγοντας κυρίως τσιπούρα και λαβράκι.
Ο ρυθμός ίδρυσης νέων μονάδων στην περιοχή συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι και το έτος 2000, οπότε και ανεστάλη η δυνατότητα αδειοδότησης νέων μονάδων.
Πέραν του έτους 2000 ουσιαστικά ιδρύθηκαν μόνο τρεις (3) επιπλέον μονάδες, οι οποίες έκαναν χρήση παλαιών αδειοδοτήσεών τους.
Το σύνολο δηλαδή των μονάδων της περιοχής δημιουργήθηκε σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 10 χρόνια), ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και καθετοποίησής τους.
Στη διάρκεια του χρόνου και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, καταβλήθηκε προσπάθεια επέκτασης πολλών από τις λειτουργούσες μονάδες και σε άλλα εκτρεφόμενα είδη όπως λιθρίνια, σαργούς, μυτάκια, φαγκριά, μουρμούρια, συναγρίδες κλπ.
Για τα είδη αυτά υπάρχει ήδη σοβαρή ζήτηση και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς. λειτουργούν σήμερα είκοσι τέσσερις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών.
Οι επιχειρήσεις αυτές είναι εγκατεστημένες στο σύνολό τους στη Λωρίδα Σαγιάδας, ενώ υπάρχει και μια μονάδα στον κόλπο της Ηγουμενίτσας.
Οι περισσότερες από τις λειτουργούσες μονάδες της περιοχής είναι σχετικά μικρού μεγέθους και οικογενειακής μορφής, ενώ ορισμένες είναι μέλη αλυσίδας μεγάλων επιχειρήσεων.
Κοντά στην πόλη της Ηγουμενίτσας, λειτουργεί συσκευαστήριο ιχθυρών, το οποίο έχει την παραγωγική δυνατότητα να συσκευάσει και να τυποποιήσει, με ελεγχόμενες και κατάλληλες συνθήκες, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής των μονάδων της λωρίδας Σαγιάδας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), στην εισήγησή του, κατά το «Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, επεσήμανε ότι η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου πρέπει να γίνει μέσω ενός συντονισμένου χωροταξικού σχεδιασμού, και σημείωσε πως πρόκειται για την πιο σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο κλάδος καθώς από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η ανάπτυξη του αλλά και η διασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής δραστηριότητας.
Ισχυρό "χαρτί" οι ιχθυοκαλλιέργειες για τη Θεσπρωτία
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2018
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: