ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ECO-FISH



Kατά το διάστημα 2-3 Μαΐου του 2018 έγινε η εναρκτήρια συνάντηση του διακρατικού έργου “Oικολογικό αποτύπωμα των υδατοκαλλιεργειών στη διασυνοριακή περιοχή Σαγιάδας και Νότιας Αλβανίας-Eco-Fish» στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Ηπείρου, στους Κωστακιούς Άρτας. Το ΤΕΙ Ηπείρου μέσω του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων αποτελεί τον συντονιστή του έργου και συμμετέχουν το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, το Επιμελητήριο του Vlore, η Royal Albania Foundation και η ΜΚΟ Social Education & Environment Protection, στο πλαίσιο του Interreg – IPACBC Ελλάδας-Αλβανίας. Αποτελεί ένα από τα πρώτα τρία έργα που έχουν υπογραφεί να ξεκινήσουν και διαπραγματεύεται την πρότυπη διαχείριση των υδατοκαλλιεργειών τσιπούρας στις δύο χώρες με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη διασφάλιση της παραγωγής και του προϊόντος κάτω από συνθήκες αειφορίας φυσικών πόρων και ελεγχόμενων μικροκλιματικών συνθηκών, όπως και την πρακτική ανάλυση όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν των κύκλο ζωής του άνθρακα στις υδατοκαλλιέργειες, μέσω ενός καινοτόμου υπολογιστικού συστήματος. Τέλος, το έργο θα παρουσιάσει ένα πρότυπο οδηγό υδατοκαλλιεργειών τσιπούρας βασισμένο στην αειφόρο ανάπτυξη της θάλασσας (blue growth) για διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγής τσιπούρας και την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας του είδους στις υδατοκαλλιέργειες Σαγιάδας-Αυλώνα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Arben Breshani Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Vlore, o κ. Πέτρος Ζουμπούλης από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας σε αντικατάσταση του Προέδρου κ. Αλέξανδρου Πάσχου, ο Πρόεδρος κ. Simo Ribaj από την οργάνωση Κοινωνικής Παιδείας και Περιβαλλοντικής Προστασίας της Αλβανίας, ο κ. Kastriot Korro του Ιδρύματος Αλβανίας, ο κ. Γιάννης Σκούφος καθηγητής και επικεφαλής του έργου, η κ. Αθηνά Τζώρα καθηγήτρια, η κ. Ευαγγελία Γκούβα και ο κ. Αχιλλέας Χατζόπουλος από το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ επίσης παρίσταντο ο κ. Κώστας Περδικάρης και ο κ. Ευάγγελος Κωνσταντινίδης εκ μέρους της διεύθυνσης αλιείας Θεσπρωτίας οι οποίοι και παρουσίασαν τη δυναμική του κλάδου στη Θεσπρωτία.

Το έργο θα αποτελέσει συνέχεια στη σειρά των έργων του ΤΕΙ Ηπείρου που είναι και ο Συντονιστής εταίρος για την ανάπτυξη της «πράσινης/οικολογικής» δυναμικής παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης με συνθήκες πρότυπης παραγωγής και ιχνηλασιμότητας των τελικών τροφίμων, οδηγώντας τμήμα της Ελληνικής παραγωγής στην Ήπειρο σε ένα διακριτό σύστημα πραγματικής και πιστοποιημένης οικολογικής παραγωγής τροφίμων με ευνοϊκό αντίκτυπο στον παραγωγό, στην βιομηχανία, αλλά και στον καταναλωτή.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και χαιρέτησε και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Αναστάσιος Τσίνας που ανήκει επίσης στην ομάδα του έργου και ευχήθηκε το έργο που συνέπεσε και με την ανακοίνωση του προσχεδίου για την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο Π. Ιωαννίνων να προσδώσει ένα ακόμα δυνατό επιστημονικό στίγμα του Ιδρύματος προς όλους.

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ECO-FISH ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ECO-FISH Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 09, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.