Η ομιλία Γιόγιακα στο Νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία (ΒΙΝΤΕΟ)



Αν και στο νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία περιλαμβάνονται προτάσεις που πρώτη είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν σημαντικά σημεία που μένει να διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναφερόμενος στη διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια ο Βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία και την κοινωνική ένταξη του παιδιού, δεδομένου ότι η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως Νέα Δημοκρατία συμφωνούμε με τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, που άλλωστε περιλαμβάνουν και δικές μας θέσεις.

Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις του πρέπει να κρίνονται με γνώμονα την καλύτερη δυνατή προστασία και ευημερία όσων περισσότερων παιδιών διαβιούν σήμερα σε ιδρύματα ή δεν μπορούν να είναι με τη βιολογική τους οικογένεια.

Περιμένουμε οι Υπουργικές Αποφάσεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία ή η αποτυχία αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, να εκδοθούν γρήγορα και στη βάση παρατηρήσεων που κάναμε στην Επιτροπή.

Είναι σωστή και αναγκαία η εκπαίδευση των υποψηφίων γονέων και των εγκεκριμένων αναδόχων.

Όπως σωστή και αναγκαία είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των κοινωνικών λειτουργών εκτός Δημοσίου που θα βοηθήσουν ώστε γίνονται ταχύτερα οι απαιτούμενες κοινωνικές έρευνες.

Όλες αυτές οι διαδικασίες, όμως, πρέπει να υποστηρίζονται από μια ομάδα διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων.

Τα γενικά και ειδικά μητρώα για τα παιδιά, τους υποψηφίους γονείς και τους εγκεκριμένους αναδόχους δεν είναι κάτι καινούργιο.

Είχαν θεσμοθετηθεί και στο παρελθόν.Αυτό που έχει σημασία είναι αυτή τη φορά να λειτουργήσουν σωστά.

Γι' αυτό και είναι θετικό ότι προβλέπονται κυρώσεις σε φορείς εποπτείας και σε μονάδες παιδικής προστασίας που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις ενημέρωσης του Εθνικού Μητρώου και των Ειδικών Μητρώων Αναδοχής.

Θα περιμέναμε πρόβλεψη ανάλογων κυρώσεων και για τα μητρώα που αφορούν την τεκνοθεσία.

Δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά έχουμε μια, έστω ενδεικτική, εικόνα για το πόσο θα κοστίσουν πολλά από αυτά που αναφέρονται στο νομοσχέδιο.

Δε γνωρίζουμε, άρα δε γνωρίζουν οι φορολογούμενοι, πόσοι θα στοιχίσουν οι αναθέσεις σε κοινωνικούς λειτουργούς εκτός Δημοσίου.

Ή τα επιμορφωτικά προγράμματα για τους υποψήφιους γονείς και τους εγκεκριμένους αναδόχους αλλά και η μισθοδοσία των επαγγελματιών αναδόχων.

Δε γνωρίζουμε πόσο θα επιβαρυνθεί ο ΟΠΕΚΑ ο οποίος θα καταβάλει οικονομική ενίσχυση στους ανάδοχους φροντιστές.

Είναι μια σημαντική δαπάνη, που δεν προκύπτει μόνο από τη χρονική επέκταση της καταβολής για ορισμένες κατηγορίες παιδιών μετά την ενηλικίωσή τους, όπως τα ΑμεΑ.

Προκύπτει κυρίως από την καταβολή της ενίσχυσης σε όλους τους δικαιούχους, αφού μέχρι σήμερα μόνο ένας μικρός αριθμός αναδοχών που πραγματοποιούνται μέσω συγκεκριμένων ιδρυμάτων παίρνει την προβλεπόμενη από το νόμο οικονομική ενίσχυση.

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη συζήτηση για το δικαίωμα αναδοχής και από άτομα του ίδιου φύλου που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης οι αντιρρήσεις είναι πολλές και πολύπλευρες.

Αρκετοί από εμάς που είμαστε αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάναμε δύο παρατηρήσεις.

Η πρώτη είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα, που όλα αφορούν το εξωτερικό, οδηγούν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα και δεν έχουν εκείνο το χρονικό βάθος που θα τους έδινε αξιοπιστία. 

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι, εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας έχει αρνητική στάση στο, συγγενές με την αναδοχή, θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, το παιδί σε αναδοχή θα αντιμετωπίζεται κατά κανόνα αρνητικά στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του.

Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την καλή ψυχική του υγεία και την ομαλή κοινωνική του ένταξη.

Επειδή ορισμένοι συνάδελφοι έθεσαν ζήτημα συνταγματικότητας, προσωπικά μού αρκούν αυτό που λένε αναγνωρισμένοι συνταγματολόγοι, ότι δηλαδή το άρθρο 8 μπορεί να γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε το δικαίωμα της αναδοχής να αφορά μόνο ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα συνταγματικότητας.

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τόσο οι ειδικοί όσοι και η εμπειρία έχει δείξει ότι οι επιτροπές, τα συμβούλια και τα μητρώα από μόνα τους δε φτάνουν...

Χρειάζεται σχέδιο για την ενίσχυση των σημερινών δομών παιδικής φροντίδας, που να κινητοποιεί τον ιδιωτικό τομέα.

Χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου για την αναδοχή ώστε κάποια στιγμή, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, να έχει δημιουργηθεί μια «κουλτούρα αναδοχής» στην κοινωνία μας. 

Και χρειάζεται ένα επιστημονικό πρωτόκολλο με το οποίο η διαδικασία της αναδοχής θα γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από όλους τους φορείς, αντί της κατακερματισμένης κατάστασης που υπάρχει σήμερα.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο σύστημα παιδικής προστασίας και να δώσουμε το δικαίωμα της ελπίδας σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, παιδικές ψυχές.

Δειτε στο βιντεο που ακολουθεί, την ομιλία του Βασίλη Γιόγιακα στο Νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία:
 
Η ομιλία Γιόγιακα στο Νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία (ΒΙΝΤΕΟ) Η ομιλία Γιόγιακα στο Νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 09, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.