Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΔΕ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ" (+ΒΙΝΤΕΟ)



Ο οργανισμός για την παροχή προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στον οποίο μετατρέπεται ο ΟΓΑ είναι μια βιαστική συρραφή αρμοδιοτήτων που δε θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των δικαιούχων. Αυτό τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τη μετατροπή του Ο.Γ.Α. σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλ ληλεγγύης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας στάθηκε ιδιαίτερα στις περικοπές των επιδομάτων που υφίστανται άτομα μα σοβαρή αναπηρία, όπως τα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε έναν ενιαίο φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τις κοινωνικές και επιδοματικές παροχές.

Να διευκρινίσω κι εγώ, προς όσους μας βλέπουν ή θα μας διαβάσουν, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν διαφωνεί με την ενοποίηση του συστήματος που διαχειρίζεται τις παροχές αυτές. Άλλωστε, ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά, που με τον συνάδελφο Γιάννη Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή το 2014, προσπάθεια, όμως, που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς η χώρα σύρθηκε σε εκλογές.

Η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι με αυτό το νομοσχέδιο, με αυτόν τον νέο προνοιακό ΟΓΑ, η Κυβέρνηση βάζει για άλλη μια φορά το κάρο μπροστά από το άλογο. Εμείς θέλαμε τη διατήρηση του ΟΓΑ, ως ασφαλιστικού φορέα των αγροτών, όταν η δική σας Κυβέρνηση τον απογύμνωσε από τις ασφαλιστικές αρμοδιότητες, πριν τον καταργήσει.

Τώρα δημιουργείτε έναν Οργανισμό για τα επιδόματα χωρίς να έχετε πολιτική για τα επιδόματα, μια πολιτική που έπρεπε να είχε σκοπό οι κοινωνικές παροχές να πηγαίνουν σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, γιατί μέχρι σήμερα αυτό δεν συμβαίνει.

1111111111111111
Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, αλλά αφορούν το 2016, μας λένε ότι τα κοινωνικά επιδόματα, όπως το ΕΚΑΣ, που εσείς καταργείτε, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων και τα επιδόματα τέκνων και αναπηρίας βοηθούν ώστε ο κίνδυνος φτώχειας στη χώρα μας να μειωθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι οκτώ η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών επιδομάτων στη μείωση του κινδύνου φτώχειας είναι περίπου διπλάσια. Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημερινό σύστημα επιδομάτων δεν βοηθάει, όσο θα μπορούσε, εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Ένας ενιαίος φορέας δεν λύνει από μόνος του το πρόβλημα αυτό, πόσο μάλλον όταν φαίνεται να είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Δεν φτάνει ένα νέο οργανόγραμμα και μια αλλαγή ονομασίας. Οι πολίτες και κυρίως οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι σε αναμονή βλέπουν τι γίνεται με τον ΕΦΚΑ, που συνεχίζει να λειτουργεί, δύο χρόνια μετά, με προσωρινό κανονισμό και προσωρινή δομή. Βλέπουν τι γίνεται με τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΓΑ, και προσεχώς του ΟΠΕΚΑ, που δεν έχουν υπαλλήλους, κυρία Υπουργέ, και δεν έχουν υπολογιστές για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως συμβαίνει στα Γιάννενα. Βλέπουν οι χιλιάδες ανασφάλιστοι, υπερήλικες, να μην παίρνουν το επίδομα αλληλεγγύης που δικαιούνται, καθώς μέχρι σήμερα έχουν βγει αποφάσεις για λιγότερο από το 10% των αιτήσεων.

Εύχομαι και ελπίζω, κυρία Υπουργέ, να μην περάσουν οι πολίτες νέες ταλαιπωρίες, γιατί από το νομοσχέδιο καταλαβαίνουμε ότι ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος μόνο στο όνομα. Μεταφέρονται αρκετά, αλλά όχι όλα τα επιδόματα, χωρίς πρώτα να έχουν αξιολογηθεί, αν δίνονται σε αυτούς που πρέπει, με ποιον τρόπο, με ποιο κόστος και με τι αποτέλεσμα.
Στην Επιτροπή μάς είπατε ότι καταγράψατε τα εκατόν πενήντα επιδόματα κάθε λογής που δίνονται σήμερα, αλλά μέχρι εκεί. Όλα αφήνονται, για μια ακόμα φορά, στις υπουργικές αποφάσεις, όπως σε υπουργική απόφαση αφήνονται οι λεπτομέρειες σχετικά με το Ενοποιημένο Μητρώο του νέου Οργανισμού στο άρθρο 47, στο οποίο θα καταχωρηθούν διάφορα στοιχεία των δικαιούχων.

Και παραμένει το ερώτημα, που δεν απαντήθηκε νομίζω στην Επιτροπή, για το πότε θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για το Μητρώο.
Όπως θα θέλαμε, κυρία Υπουργέ, να μας πείτε πότε πιστεύετε ότι το Μητρώο θα είναι σε πλήρη λειτουργία, γιατί πρώτα θα πρέπει να συνδεθεί με όλες τις βάσεις δεδομένων και τα μητρώα που υπάρχουν στο Δημόσιο για τους δικαιούχους των επιδομάτων.

Είπα πριν λίγο για την ανάγκη να μην ταλαιπωρούνται όλοι όσοι δικαιούνται τις διάφορες προνοιακές και κοινωνικές παροχές. Ίσως η κυρία Υπουργός και κάποιοι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι αρκετοί από τους εφ’ όρου ζωής ανάπηρους συμπολίτες μας καλούνται να ξαναπεράσουν και να επανεξεταστούν από τα ΚΕΠΑ. Συνέβη πριν μερικούς μήνες με άτομα με βαριά νοητική στέρηση, πολλά από τα οποία έχασαν το σχετικό επίδομα, γιατί εκτιμήθηκε αυθαίρετα το νοητικό τους επίπεδο.

Μου έχει μεταφερθεί ότι ένα από τα στοιχεία που θα υπάρχουν στο Ενιαίο Μητρώο για τους δικαιούχους των αναπηρικών επιδομάτων είναι ένας κωδικός του ΚΕΠΑ που θα αντιστοιχεί σε γνωμάτευση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας.
Ισχύει ότι το Μητρώο θα περιλαμβάνει τέτοιο κωδικό; Και αν ναι, τι θα γίνει με τα άτομα με σοβαρή αναπηρία που έχουν πιστοποιηθεί εφ’ όρου ζωής παλαιότερα από τις Υγειονομικές Επιτροπές των πρώην νομαρχιών.
Κυρία Υπουργέ, πολλοί έχουν πειραχτεί. Εάν δείτε τι γίνεται στις Επιτροπές των ΚΕΠΑ, συνάδελφοι γιατροί είναι πιο τροϊκανοί και από τους πραγματικούς τροϊκανούς όσον αφορά στα κριτήρια.

Ειδικά ο καινούργιος ΚΕΠΑ, που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει πάρα πολύ δύσκολα στοιχεία, προκειμένου να κρίνει η Επιτροπή και να βγάλει κάποιον με ποσοστό αναπηρίας, είτε έχει καρδιολογικά είτε έχει άλλα προβλήματα. Ειλικρινά έχει γίνει πάρα πολύ σκληρός.
Βλέπουμε παιδιά με νοητική υστέρηση, τα οποία είναι πραγματικά -και τα ξέρετε πολύ καλύτερα και από εμένα- να ταλαιπωρούνται, να έχουν κοπεί και να μην παίρνουν το επίδομα νοητικής στέρησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ


 
 
Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΔΕ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ" (+ΒΙΝΤΕΟ) Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΔΕ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ" (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.