Θετική ήταν η καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς μανταρινιού στη Θεσπρωτία


Μια πρώτη αποτίμηση της φετινής πορείας της καλλιέργειας μανταρινιάς δείχνει μια παραγωγή αυξημένη και ποιοτική. Για μία ακόμη χρονιά, ο καιρός έπληξε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η καρποφορία. Στον τομέα της εμπορίας του προϊόντος, οι τιμές παρουσίασαν αισθητή άνοδο, ξεπερνώντας το 10%, σε σύγκριση με πέρυσι. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατευθύνθηκαν στις αγορές του εξωτερικού και ένα μέρος αυτών στις πρώην ανατολικές χώρες, Ρουμανία και Βουλγαρία. Δυστυχώς, όμως, η «ρετσινιά» των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης δεν έχει ακόμα καθαρίσει. Για μια ακόμη φορά, υπήρξαν μεγάλες ποσότητες μανταρινιών που διακινήθηκαν χωρίς παραστατικά και από παράνομα συσκευαστήρια, κάτι που δυσφημεί ανεπανόρθωτα την ταυτότητα του προϊόντος και ενισχύει την παραοικονομία, εις βάρος του καθαρού εισοδήματος των νόμιμων αγροτών.

Κρατάει τον εξαγωγικό του χαρακτήρα

Η καλλιέργεια μανταρινιού είχε και συνεχίζει να έχει καθαρά εξαγωγικές προοπτικές, κάτι που επιβεβαίωσαν όχι μόνο οι συνομιλητές της «ΥΧ» από τις παραγωγικές περιοχές, αλλά και τα στοιχεία του INCOFRUIT-Ελλάς. Σύμφωνα με αυτά, μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου, οι εξαγωγές μανταρινιού, στο σύνολό τους (Κλημεντίνες και Νόβα) έφτασαν λίγο κάτω από τους 80.000 τόνους, στους 79.915 συγκεκριμένα. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι και τους 71.346 τόνους που είχαν φύγει την αντίστοιχη ημερομηνία. Κύριοι προορισμοί είναι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, τα Βαλκάνια αλλά και χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η «Ύπαιθρος Χώρα», με ρεπορτάζ από τις περιοχές παραγωγής του μανταρινιού, παρουσιάζει την εξέλιξη και την πορεία του προϊόντος.




Πελοπόννησος

Ανάσα φαίνεται πως έχει πάρει η Πελοπόννησος με την άνοδο της τιμής στο μανταρίνι, την ώρα που οι ποσότητες κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα τόσο στη Λακωνία όσο και στην Αργολίδα, που είναι οι δύο βασικές περιοχές παραγωγής.

Στην Αργολίδα, η αρμόδια από τη ΔΑΟΚ, Κωσταντίνα Σπανού, μάς ενημέρωσε ότι η αναμενόμενη παραγωγή είναι 25.000 τόνοι περίπου, ενώ ήδη έχουν φύγει 16.000 τόνοι για εξαγωγή. Η ποσότητα που οδηγήθηκε σε εξαγωγές είναι αυξημένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά, αφού το 2016 ήταν 13.200 τόνοι περίπου. Από την πλευρά των παραγωγών ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Γιώργος Ντόκος μάς δήλωσε ότι «φέτος, η τιμή πώλησης του μανταρινιού είναι καλή, αφού η ψαλίδα είναι 38 έως 45 λεπτά, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν 30-35 λεπτά. Αυτή η διαφορά είναι που έδωσε τον αέρα που χρειαζόταν η Αργολίδα».Κύριοι προορισμοί για το μανταρίνι είναι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, τα Βαλκάνια αλλά και χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Από τη Λακωνία, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, τόνισε: «Φέτος οι εξαγωγές πήγαν καλύτερα από την περασμένη χρονιά. Υπολογίζουμε μία αύξηση του 20% μέχρι στιγμής, ενώ μένουν ελάχιστες ποσότητες. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 25 έως 30 λεπτά, σημειώνοντας μία μικρή αύξηση σε σχέση με τις περσινές, που ήταν τελικά 20-30 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αργολίδα, ένα μέρος της παραγωγής χάθηκε τις τελευταίες μέρες, από παραγωγούς που δεν έδιναν, περιμένοντας ότι έτσι θα ανεβάσουν τις τελευταίες μέρες την τιμή τους, αλλά λόγω βροχών και καιρικών συνθηκών, αντί για αύξηση τιμής, πέτυχαν μείωση παραγωγής.
Δυτική Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο, στον Νομό Ηλείας –και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου–, η συγκομιδή των μανταρινιών Νόβα.

Σύμφωνα µε τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών «Δίας» στο Τραγανό, Κώστα Κυπριώτη, όπως συνέβη και με την Κλημεντίνη, η ποσότητά τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση µε πέρυσι, ακόμα και κατά 60%, λόγω των προβλημάτων στο «δέσιμο» του καρπού, που προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Ιανουαρίου.

«Στην περιοχή μας, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Κλημεντίνες, όπου όμως υπήρξε μεγάλη απώλεια στην παραγωγή, λόγω του έντονου παγετού. Στις 5 Ιανουαρίου, όλες οι ποσότητες είχαν μαζευτεί από τους παραγωγούς.

Αυτήν την περίοδο γίνεται η συγκομιδή των Νόβα, τα οποία μαζεύουμε αυτόν τον καιρό. Η ποσότητά τους είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι ,από τον παγετό που σημειώθηκε στις αρχές του 2017. Η τιμή παραγωγού για τα Νόβα φτάνει τα 30 λεπτά», μας εξηγεί ο κ. Κυπριώτης.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα Νόβα έχουν κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα. Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριώτης, το 90% της παραγωγής στην περιοχή του Τραγανού «φεύγει» στο εξωτερικό, κυρίως στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σερβία, ενώ ένα πιο μικρό ποσοστό πάει και στη Γερμανία».

Μετά τις 15 Φεβρουαρίου, στην περιοχή θα ξεκινήσει η ποικιλία Ορτανίκ.
Ήπειρος

Θετική ήταν η καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς μανταρινιού στη Θεσπρωτία. Αρχές Ιανουαρίου έγιναν και οι τελευταίες συλλογές, με καλές αποδόσεις, από 4 έως 5 τόνους το στρέμμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κινήθηκε προς τις αγορές της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Δυστυχώς, και πάλι επιτήδειοι «έμποροι», εκμεταλλεύτηκαν τα νομικά κενά στην αλυσίδα τροφοδοσίας και έβγαλαν έξω μανταρίνια χωρίς παραστατικά ή τιμολόγια. 
Σύμφωνα με τον έμπορο και παραγωγό Μηνά Γκίκα, από την Κεστρίνη Σαγιάδας Θεσπρωτίας, η φετινή χρονιά είναι παραγωγική και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο παραεμπόριο:

«Από την περιοχή μας, φέτος, διακινήθηκαν περίπου 40.000 τόνοι μανταρινιού. Οι στρεμματικές αποδόσεις ξεπέρασαν τους 4 τόνους, με κυρίαρχη ποικιλία την Κλημεντίνη, η οποία καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης (ξεπερνά το 80%) και ακολουθεί η Νόβα. Από αυτές τις ποσότητες, το 90% κινήθηκε προς τις χώρες της Ευρώπης. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 26 έως 36 λεπτά το κιλό. Το μεγάλο πρόβλημα στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας και κυρίως των εσπεριδοειδών, εστιάζεται στα παράνομα συσκευαστήρια και στους παράνομους εμπόρους, οι οποίοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία».

Πρέπει να επισημανθεί ότι στην περιοχή άρχισε να κάνει την εμφάνισή της και η ποικιλία μανταρινιάς Ορτανίκ, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η όψιμη συλλογή της. 
Τέλος, στις άλλες περιοχές παραγωγής, όπως η Άρτα και η Πρέβεζα, η παραγωγή κυμάνθηκε στα ίδια περσινά επίπεδα.


 
Θετική ήταν η καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς μανταρινιού στη Θεσπρωτία Θετική ήταν η καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς μανταρινιού στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.