Τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2018 ψήφισε στην ειδική του συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα έσοδά του έχουν προϋπολογιστεί σε 93,24 εκ. ευρώ και τα έξοδά του σε 117,94 εκ. ευρώ με τη διαφορά να καλύπτεται από το προϋπολογιζόμενο ταμειακό υπόλοιπο του 2017.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας «ο προϋπολογισμός είναι εναρμονισμένος σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Βάσει αυτών, στόχος είναι η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα του 2017 ή και κάτω από αυτά, με ταυτόχρονη εξασφάλιση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων της Περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εξοφληθεί ή πρόκειται να αρχίσουν μέσα στο 2017».
Απαντήσεις σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν από παρατάξεις και περιφερειακούς συμβούλους έδωσε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας επιγραμματικά και τα εξής:
Ø Ο προϋπολογισμός βασίζεται στα έσοδα που έχει η Περιφέρεια από το Κράτος. Ελέγχεται και εγκρίνεται από το Παρατηρητήριο και στη συνέχεια έρχεται προς ψήφιση.
Ø Υπάρχει μείωση των ΚΑΠ κατά 67-68%. Αλλά παρόλα αυτά η Περιφέρεια δεν άφησε τίποτε ακάλυπτο, ούτε από τις ανάγκες της Περιφέρειας, αλλά ούτε από τις ανάγκες άλλων νομικών προσώπων.
Ø Η απλή αναλογική θα είναι «ταφόπλακα» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Θέλουμε αυτοδιοίκηση– πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης- που να είναι κοντά στον κόσμο για να λύνει προβλήματα. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας δώσει τέτοια δύναμη όταν θάρθει η ώρα των εκλογών που δεν θα έχουμε ανάγκη αν αυτές γίνουν με απλή αναλογική ή όχι».
Ø ΕΣΠΑ: Η απορρόφηση του προηγούμενου στην Περιφέρεια Ηπείρου έφτασε το 140%. Φέτος πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος ν+3. Άλλες περιφέρειες έχουν έργα συνεχιζόμενα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Εμείς δημοπρατούμε νέα έργα, όπως βιολογικοί καθαρισμοί κλπ.
Ø Μονάδα ΑΣΑ: Έχουμε πετύχει την καλύτερη τιμή σε όλη την Ελλάδα και η Ήπειρος είναι η μοναδική περιφέρεια στην οποία δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο για τα απορρίμματα.
Ø Κοινωνικές δομές: Μέσω του ΕΚΤ (ΕΣΠΑ) χρηματοδοτούνται όλα τα κοινωνικά προγράμματα (κοινωνικά παντοπωλεία- φαρμακεία, συσσίτια, ΚΗΦΗ, Παιδικοί σταθμοί, Δομές αστέγων, Συμβουλευτικά κέντρα- ξενώνας γυναικών, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Κέντρα Διημέρευσης Φροντίδας ΑμεΑ, παράλληλη στήριξη παιδιών με ειδ. Ανάγκες) που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ήπειρο. Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι 47 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί τα 10 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα διατεθούν σταδιακά μέχρι το 2022. Πέραν αυτών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της Περιφέρειας και των πολιτών, συνδράμονται ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη κλπ.
Ø Πρωτογενής τομέας – πρόγραμμα νέων γεωργών: «Είδατε σε καμιά άλλη Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα ο Περιφερειάρχης να έχει γυρίσει όλη την περιοχή του και για να τους λέει για σχέδια βελτίωσης για τους νέους νέων, μεταποίηση. Είδατε πουθενά αλλού να υπάρχει ειδικό γραφείο ενημέρωσης για τους αγρότες;», αναρωτήθηκε ο κ. Καχριμάνης απευθυνόμενος στους περιφερειακούς συμβούλους.
Ø ΤΟΕΒ: Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν διαμαρτυρήθηκε- όπως έγινε με άλλες περιφέρειες- για την ανάληψη της ευθύνης των ΤΟΕΒ, γιατί τους στήριξε και όταν η αρμοδιότητά τους ανήκε στους Δήμους.
Ø Αγροτικό Πρόγραμμα 2014-2022: Ζητήθηκε να ενταχθούν και έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών συστημάτων (τοποθέτηση φωτοβολταϊκά, αντλίες, αλλαγές τμημάτων δικτύων), έργα που ήδη πρωτοποριακά έχει προωθήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
Ø Εγγειοβελτιωτικά- αποστραγγιστικά: Στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, που θα διαχειριστεί για πρώτη φορά η Περιφέρεια, δικαιούχοι είναι οι Δήμοι. Έχουν ενημερωθεί από την Περιφερειακή Αρχή να ετοιμάσουν μελέτες σε συνδυασμό με τις προτάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τι έχουν κάνει.
Ø Ομβροδεξαμενές: Δεν έχουν συντηρηθεί για πολλά χρόνια. Τις συντηρεί η Περιφέρεια με προγραμματικές συμβάσεις. Φέτος που το πρόβλημα της ξηρασίας ήταν έντονο η Περιφέρεια δεν άφησε κανέναν κτηνοτρόφο χωρίς νερό.
Ø Τουριστική προβολή – προώθηση αγροτικών προϊόντων: Ο τουρισμός φέτος πήγε τέλεια. Θα υπάρξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα αν συνδυαστεί με τα τοπικά προϊόντα. Η Περιφέρεια πηγαίνει σε στοχευμένες εκθέσεις προβάλλοντας ταυτόχρονα τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα. «Δεν νοείται τουρισμός χωρίς να προωθούμε τα προϊόντα της Ηπείρου», σημείωσε.
Ø ANUGA: Ήταν εντυπωσιακή η παρουσία της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση της ANUGA στην Κολωνία, στην οποία συμμετείχαν και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρές με τη βοήθεια της Περιφέρειας
Ø «ΔΩΔΩΝΗ»: Μετά την κατάρρευση της ΑΤΕ σήμερα δεν θα υπήρχε. Το θετικό είναι ότι παράλληλα αναπτύσσονται και άλλες επιχειρήσεις και σε αυτό συμβάλλει η Περιφέρεια στηρίζοντας την εξωστρέφεια, μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις.
Ø Ακτινίδια Άρτας: Λείπουν υποδομές και στα διαλογητήρια και σε άλλα θέματα. Κάθε χρόνο γινόταν μάχη τι θα γίνει με την παραγωγή. Ήμασταν δίπλα και κοντά στους παραγωγούς. Φέτος απορροφήθηκε όλη οι παραγωγή, με την καλύτερη τιμή από ποτέ.
Ø Σχολικές υποδομές: Από το 2011 η αρμοδιότητα έχει περιέλθει αποκλειστικά στους Δήμους.
Ø Γέφυρα Πλάκας: Τελείωσε το έργο στερέωσης των βάθρων που είχε αναλάβει η Περιφέρεια μαζί με άλλους τοπικούς φορείς. «Αυτό είναι απόρροια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης που είχαμε μεταξύ μας. {…}.Ταρακουνήσαμε το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί διαφορετικά θα πηγαίναμε για την επόμενη χρονιά. Ευτυχώς η Υπουργός είπε προχωρήστε κι εδώ είμαστε εμείς. Εμείς δίνουμε ένα έργο. Αν ξαναδώσουν και το υπόλοιπο σε μας θα το ξαναστήσουμε το γεφύρι», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Ø Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τοποθέτηση κινητών δεξαμενών από BP και ΕΚΟ, ενώ αεροπορική εταιρία από το Ισραήλ ενδιαφέρεται και για τον χειμερινό τουρισμό που προωθεί η Περιφέρεια. Στα πλαίσια ανάπτυξης της Ηπείρου, όπως είπε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης η Περιφέρεια έχει στείλει έγγραφο στην ΥΠΑ για να αναλάβει η ίδια το κόστος κατασκευής του χώρου για την τοποθέτηση των δεξαμενών. Ο χώρος που κατά την ΥΠΑ απαιτείται είναι 4 στρέμματα και αναμένονται τα σχέδια της. «Έχουμε μάθει να δουλεύουμε και όχι να ανακοινώνουμε», είπε ο Περιφερειάρχης.
«Με αλληλεγγύη, με συνέπεια, με δουλειά και με μεταρρυθμίσεις θα τελειώσουν τα μνημόνια. Με στεγανά με τα οποία πλήρωσε ο κόσμος μέσα από τον κρατικισμό, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε», τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Η Περιφέρεια Ηπείρου πρωτοπορεί σε δράσεις και πρωτοβουλίες
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2017
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: