H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας Ελλάδος για την υποβάθμιση και την εκ νέου ανεξέλικτη μεγέθυνση του προβλήματος μόλυνσης, του Ποταμού (Θύαμις) Καλαμά.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος διαμαρτύρεται έντονα, καταγγέλλει την επί σειρά ετών εγκληματική ανοχή όλων των εμπλεκόμενων στην υποβάθμιση του Ποταμού (Θύαμις) Καλαμά και επιφυλάσσεται διατηρώντας το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αντί πρόλογου και συνηθισμένων πρακτικών διαμαρτυρίας, παραθέτουμε την παρακάτω παράγραφο αυτούσια αντιγραμμένη από την πιο έγκυρη και ενεργή διαδικτυακή πύλη πληροφόρησης την Wikipedia
https://el.wikipedia.org/…/%CE%98%CF%8D%CE%B1%CE%BC%CE%B9%C…
{Ο Θύαμις αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες παράδειγμα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος εξ αιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας (γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα, αστικά και βιομηχανικά λύματα, έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου και συντονισμού των αρμόδιων φορέων[2]).
Η μεγαλύτερη εστία ρύπανσης είναι η «τάφρος Λίστας» που οδηγεί τα λύματα της πόλης και της βιομηχανικής ζώνης των Ιωαννίνων στον ποταμό - σε μέτρηση που έγινε το Σεπτέμβριο του 2008 από μη κυβερνητική οργάνωση, η ρύπανση στα ύδατα που μετέφερε η τάφρος ήταν τόσο υψηλή, που τα ειδικά μηχανήματα αδυνατούσαν να την μετρήσουν.[3] Αν και η οικολογική υποβάθμιση του Θυάμιδος αποτελεί σημαντικό ζήτημα[4] για την ελληνική πολιτεία, η γενική εκτίμηση των κατοίκων των παρακαλάμιων περιοχών είναι ότι η επίλυση του προβλήματος εδώ και δεκαετίες περιορίζεται σε ημίμετρα ή υποσχέσεις.}[5][6]
Για την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η εκ νέου ανεξέλεγκτη μεγέθυνση του προβλήματος μόλυνσης, σήμερα τον Μάιο του 2017, έχει εξαντλήσει κάθε ίχνος υπομονής των συμπατριωτών μας.
Η ανοχή στην εκτεταμένη αμέλεια στην ρύπανση του ποταμού μας, προσβάλει δε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποβαθμίζοντας το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Επίσης περίεργα προκλητικά για χρόνια δυναμιτίζει την περιβαλλοντική αξία της περιοχής που πάνω της μπορεί να στηριχτεί η οικονομική της ανάπτυξη, αξιοποιώντας αυτό το περιβάλλον.
Δεν νοείται εν έτη 2017, σε μια Ευρωπαϊκή Χώρα, σε μια Περιφέρεια της Ελλάδος, σε μια μοναδική Ήπειρο των Ηπειρωτών και όλων των Ελλήνων, με μοναδικό φυσικό κάλος, σε μια ακριτική περιοχή σε τόπους Ιστορικούς ποτισμένους με Πολιτισμό, Ιστορία και παραδόσεις, να εξακολουθεί και να συμβαίνει για χρόνια με τέτοιο τρόπο, μέσω ρύπανσης του Καλαμά μας, η απαξίωση τόσων πολλών συμπολιτών.
Δεν μπορεί να εξακολουθεί η απαίδευτη εγκληματική ανοχή, η συνέργια στην ελαφρότητα στην αδιαφορία στην ανομία στην εύκολη λύση στην μόλυνση στην ρύπανση, στην καταστροφή και κατά συνέπεια στην περιβαλλοντική εκδίωξη των συμπατριωτών και εν τέλη στην συνολική υποβάθμιση του τόπου.
Είναι απαράδεκτο σε μια κατά τα άλλα Ευρωπαϊκή χώρα περικυκλωμένη από την κατακλυσμίαια κορύφωση τεχνολογικών εξελίξεων σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού του νερού που μας διατηρεί εν ζωή σε αυτό τον τόπο; να επιδεικνύεται τέτοια συνεχιζόμενη εγκληματική ανοχή στην υποβάθμιση του ποταμού Καλαμά.
Απαιτούμε άμεσα με ισχυρή προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης ενέργειας να αποκλειστεί η ανεξέλεγκτη εισροή λυμάτων της ΒΙΠΕ και παρακείμενων μονάδων και βιολογικού καθαρισμού πόλης Ιωαννίνων που αδυνατεί λόγω υπερπλήρωσης του, να επεξεργαστεί λύματα πριν καταλήξουν στην τάφρο της Λαψίστας.
Απαιτούμε άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου λάβουν όλα τα απαραίτητα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών, από την υποβάθμιση εξαιτίας της συνεχούς μόλυνσης του Ποταμού Καλαμά.
Απαιτούμε την παραδειγματική πρότυπη προστασία του ποταμού Καλαμά, σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστασία και διαχείριση του υδατίνου Περιβάλλοντος.
Ζητούμε την καταλυτική άλλα και άμεση συντονισμένη αρωγή των τοπικών αρχών με διαρκείς έλεγχους και ουσιαστική αστυνόμευση, με επιβολή υψηλών προστίμων, διακοπή λειτουργίας μονάδων και ανάκληση αδειών από τους παραβάτες.
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ
H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τη μόλυνση του Καλαμά
Reviewed by thespro.gr
on
Παρασκευή, Μαΐου 12, 2017
Rating: