Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
ο Σύλλογος «Στοργή» και η ΠΟΜΑμεΑ ΗΠΕΙΡΟΥ και Β. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ χαιρετίζουν την 1η Διαβούλευση για την Καταγραφή απόψεων φορέων και πολιτών σχετικά με τα υφιστάμενα προβλήματα κινητικότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, για να εκπροσωπήσουμε μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που χαρακτηρίζεται ως τα λεγόμενα «εμποδιζόμενα άτομα», στην οποία περιλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία, δηλαδή,
• Τα τυφλά άτομα
• Τα κωφά άτομα
• Τα άτομα με κινητική αναπηρία,
• Τα άτομα με γνωστικές δυσλειτουργίες και δυσκολίες αντίληψης ….
Ποσοστό 10% έως 15% του πληθυσμού της χώρας μας, το οποίο εκτινάσσεται στο 50% συνυπολογίζοντας στα «εμποδιζόμενα άτομα» εκτός από τα ΑμεΑ και τα άτομα με μειωμένες ικανότητες, όπως:
• Τα Νήπια και τα μικρά παιδιά
• Οι έγκυες γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης
• Τα άτομα με ασυνήθεις σωματικές διαστάσεις και οι πάσχοντες από καρδιακά προβλήματα, από αρθρίτιδα και άσθμα.
• Οι ηλικιωμένοι, κι επειδή μάλιστα γερνά ο πληθυσμός μας και πρέπει να εργαζόμαστε μέχρι μια αρκετά μεγάλη ηλικία η προσβασιμότητα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα προκειμένου να δημιουργηθούν φιλικά περιβάλλοντα για όλους τους πολίτες.
Με άλλα λόγια στην ομάδα των Εμποδιζόμενων Ατόμων, δυνητικά, ανήκουμε όλοι μας, καθώς κάποια στιγμή στη ζωή μας, αντιμετωπίσαμε ή θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες της σύγχρονης πραγματικότητα...
Να ενημερώσουμε ότι εφαρμογή της προσβασιμότητας είναι υποχρεωτική βάσει:
Α) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Το άρθρο 9 αναφέρεται στην προσβασιμότητα. Με τον Ν.4074/2012 που την έχει κυρώσει η ελληνική Βουλή και συνεπώς αποτελεί μέρος του εθνικού θεσμικού μας πλαισίου,
Β) του συντάγματος της χώρας και της εθνικής νομοθεσίας όπως:
- της παρ. 2 του άρθρου 4 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.»,
- της παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας»,
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται η προσπέλαση από ΑμεΑ σε δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθώς και σε κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες:
του Δημοσίου και κοινωφελών οργανισμών,
των Ο.Τ.Α., ή που έχουν χρήσεις συνάθροισης κοινού,
της εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας,
των γραφείων και εμπορίου.
Σήμερα κάναμε μια βόλτα στην πόλη μας για να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε τι έχουμε ή μάλλον τι δεν έχουμε από θέμα προσβασιμότητας:
Καταγράψαμε, λοιπόν, ότι έχουμε πρόσβαση
• στο κτίριο του Δήμου μας και
• στο κτίριο της Περιφέρειας, που είναι τοποθετημένη ράμπα επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, δηλαδή από την πίσω είσοδο του κτιρίου και οι όροφοι επικοινωνούν με ασανσερ.
• Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία προσβασιμότητα στα κτίρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Προσβασιμότητα στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής
• Στα περισσότερα Νηπιαγωγεία δεν έχουμε ράμπες, ενώ,
• έχουν πρόσβαση το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας.
• Στο 1ο, 2ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας υπάρχει μερική προσβασιμότητα ή καθόλου. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το 2Ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συστεγάζεται με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και παρόλα αυτά δεν υπάρχει πρόσβαση!!!
Προσβασιμότητα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της περιοχής:
• Το 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο και 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, όπως επίσης και 1ο Λύκειο και 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας έχουν
• Δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στο Γυμνάσιο της Ν. Σελεύκειας
Επιπλέον,
• Καμία ράμπα δεν έχει τοποθετηθεί στα ΙΕΚ και στο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας.
• Το ΤΕΙ εμφανίζει μερική προσβασιμότητα καθώς δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους χώρους
• Στο Αστυνομικό τμήμα Ηγουμενίτσας δεν υπάρχει τοποθετημένη ράμπα,
• Οι Τράπεζες και τα ΑΤΜ της πόλης μας έχουν πρόσβαση εκτός από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
• Θέσεις για παρκάρισμα ΑμεΑ,
υπάρχουν ορισμένες αλλά όχι όσες χρειάζονται. Για παράδειγμα, πρέπει να διαμορφωθούν θέσεις για parking ΑμεΑ στο parking έναντι της Εκκλησίας καθώς και στην παραλιακή οδό.
Διαπιστώσαμε ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων των δημόσιων υπηρεσιών παρουσιάζει μερική προσβασιμότητα ή καθόλου. Η μερική προσβασιμότητα εξαντλείται, κυρίως, στην τοποθέτηση ράμπας ενώ δεν υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι που να εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Η Προσβασιμότητα στο φυσικό περιβάλλον και στα Μέσα Μεταφοράς είναι περιορισμένη έως και ανύπαρκτη. Συμπληρωματικά, οι κοινόχρηστοι χώροι είναι γεμάτοι φυσικά, τεχνητά, μόνιμα και κινητά εμπόδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ράμπες και οι διαδρομές καλύπτονται από καθίσματα καφετεριών ή παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αυτά τα εμπόδια οφείλονται εκτός των άλλων στην έλλειψη κοινωνικής συνείδησης, στην έλλειψη σεβασμού στους νόμους και βέβαια, στην αδιαφορία και ατιμωρησία από τις αρμόδιες αρχές.
Κλείνοντας, τονίζουμε ότι η δημιουργία ενός προσβάσιμου περιβάλλοντος, όπου όλοι ανεξαρτήτως ικανοτήτων μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και άνεση, είναι υποχρέωση όλων των φορέων και γενικότερα των ενεργών πολιτών που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.
Με εκτίμηση,
Η ΠΡΟΕΔΟΣ
Η ΠΡΟΕΔΟΣ
ΚΑΣΣΑΡΗ ΕΛΕΝΗ
Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΝΝΑ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΝΝΑ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΣΤΟΡΓΗ" ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2017
Rating: