ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Συναδέλφισες – συνάδελφοι, φίλοι και φίλες
Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή την συζήτηση που έχει αναπτυχθεί μετά την παραχώρηση της «χερσαίας ζώνης» στην ΟΛΗΓ Α.Ε.
Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε γιατί στα τέλη Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε ένα πολυνομοσχέδιο μέσα από το οποίο δημιούργησε το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων όπως λέμε εμείς. Γιατί είναι γνωστό ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και κατ΄ επέκταση στο υπερταμείο.
Συναδέλφισες – συνάδελφοι
Το Εργατικό Κέντρο αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους και τον λαό, γιατί επεκτείνεται η δραστηριότητα των μονοπωλίων, που σημαίνει ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και του λαού, και η πείρα δείχνει ότι το λιμάνι, ακόμα και αν το δημόσιο έχει το 100%, όπως μέχρι τώρα, υπηρετεί στις σημερινές συνθήκες τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Άρα στόχος του εργατικού κινήματος και των συμμάχων του πρέπει να είναι:
Λιμάνι λαϊκή περιουσία, με ενιαίο φορέα μεταφορών στα πλαίσια του Κεντρικού Σχεδιασμού για ανάπτυξη με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Και μιας και μιλάμε για λαϊκές ανάγκες, η συζήτηση που ανοίξαμε σήμερα για την ΟΛΗΓ ΑΕ και την ιδιωτικοποίηση του είναι άμεσα συνδεδεμένο με όλο το παραλιακό μέτωπο του Νομού μας, που ξεκινάει από την Πέρδικα και περιλαμβάνει Σύβοτα, Πλαταριά, Ηγουμενίτσα, Δρέπανο και Σαγιάδα και όλο αυτό το μέτωπο ανήκει στην ΟΛΗΓ ΑΕ.
Έχει σκεφτεί κανείς πως αν ιδιωτικοποιηθεί όλο αυτό το μέτωπο, θα σταματήσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της Θεσπρωτίας, σε μπάνια, διακοπές, ξεκούραση, τουρισμό γενικά;
Ας δούμε όμως κομμάτι κομμάτι τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή.
Στην Ηγουμενίτσα μετά και την απόφαση Δρίτσα, στην ΟΛΗΓ ΑΕ ανήκει όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Λιμένα εξωτερικού μέχρι και το Δρέπανο –Μακρυγιάλι.
Στα άμεσα σχέδια της ΟΛΗΓ ΑΕ είναι η δημιουργία μαρίνας στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται τα γήπεδα ΤΕΝΙΣ.
Άρα για ποια παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στον λαό μιλάνε η ΟΛΗΓ ΑΕ και η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής, όταν αυτή θα παραδοθεί και θα ιδιωτικοποιηθεί μαζί με την μαρίνα και ταυτόχρονα θα δυσκολέψει την είσοδο στους πολίτες που καθημερινά αθλούνται στον ποδηλατόδρομο;
Από την στιγμή που δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις της ΟΛΗΓ ΑΕ στο Λαδοχώρι θεωρούμε ότι στην ΟΛΗΓ ΑΕ πρέπει να παραμείνει το περιφραγμένο κομμάτι και μόνο μέχρι την αστυνομία.
Γι αυτό λοιπόν σαν εργατικό κέντρο απαιτούμε και διεκδικούμε να παραχωρηθεί στον Δήμο όλο το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή όλη η έκταση του παλαιού λιμένα που χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ και όλο αυτό το μέτωπο μέχρι τα ΤΕΙ, όπως επίσης και ο ποδηλατόδρομος, το Δρέπανο και το Μακρυγιάλι.
Με την παραχώρηση στον Δήμο βέβαια δεν προκύπτει άμεσα η ανάπλαση της περιοχής και η δωρεάν χρήση της από τους πολίτες. Γι αυτό και πρέπει να διεκδικήσουμε να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλαση της περιοχής, για την δημιουργία χώρων άθλησης, στεκιών πολιτισμού και άλλων δραστηριοτήτων προς όφελος των πολιτών του Δήμου, χωρίς να υπάρχει αντίτιμο στην χρήση και σε αυτό ο Δήμος πρέπει να συμπορευτεί.
Διαφωνούμε με την δημιουργία μαρίνας γιατί δεν θα γίνει για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών αλλά για την αξιοποίηση της από το μεγάλο κεφάλαιο.
Επίσης ζητάμε την εξαίρεση της ΟΛΗΓ ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπερταμείο, να μην ξεπουληθεί και παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες, να παραμείνει δημόσια περιουσία.
Ταυτόχρονα απαιτούμε: καμιά ιδιωτικοποίηση των μαρίνων σε Σύβοτα, Πλαταριά που άλλαξαν χρήση με υπουργική απόφαση και έγιναν από αλιευτικά, τουριστικά καταφύγια.
Να μην επιτρέψουμε καμία αλλαγή χρήσης στις παραλίες Πέρδικας, Συβότων, Πλαταριάς και ταυτόχρονα απαιτούμε όλο το παραλιακό μέτωπο των περιοχών αυτών να αποδοθεί στον Δήμο.
Να μην επιτρέψουμε καμία αλλαγή χρήσης στο αλιευτικό καταφύγιο Σαγιάδας και ταυτόχρονα την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής στον Δήμο Φιλιατών.
Συναδέλφισες – συνάδελφοι
Βασική μας θέση είναι ότι το λιμάνι είναι λαϊκή περιουσία και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αντίθετα σαν εργατικό κέντρο ζητάμε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας μεταφορών που περιλαμβάνει λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, που με εργατικό λαϊκό έλεγχο θα λειτουργούν προς όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου.
Η θέση μας αυτή εκφράζει την αντίληψη μας συνολικά για τα μέσα παραγωγής και τους στρατηγικούς τομείς στην Ελλάδα. Αναδεικνύει τους δύο δρόμους ανάπτυξης που υπάρχουν, ο ένας υπέρ του λαού και ο άλλος υπέρ του κεφαλαίου.
Το λιμάνι, όπως και όλα τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας, μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, μόνο όταν η αξιοποίηση τους δεν γίνεται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου αλλά όταν υποταχθεί σε ένα επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Φίλοι και φίλες, συναδέλφισες – συνάδελφοι,
Κλείνοντας θέλουμε να πούμε πως αυτές είναι οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου και καλούμε όλους τους δημότες, τα Σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τους συλλόγους, τους επιστημονικούς φορείς, τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να συμπορευτούν με το Εργατικό Κέντρο, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να εμποδίσουμε τις αρνητικές εξελίξεις που πυροδοτεί η ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ ΑΕ.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Reviewed by thespro.gr
on
Σάββατο, Νοεμβρίου 12, 2016
Rating: