Ήταν 22 Μαΐου 1934, όταν ο μεγάλος ευεργέτης της Παραμυθιάς Θεμιστοκλής Ρίγγας, συνέταξε την ιδιόχειρη διαθήκη του, στο Ξενοδοχείο De France στην Βιέννη. Είχε προηγηθεί ένα βίος προσφοράς στην τοπική κοινωνία Παραμυθιάς, τόσο ως απλός πολίτης τόσο και ως κοινοτάρχης της τότε κοινότητας της Παραμυθιάς.
Η διαθήκη του χωριζόταν στην ουσία σε 2 μέρη με το πρώτο να αφορά την οικογένεια του, τους συγγενείς και τους φίλους, ενώ το δεύτερο μέρος αφορούσε αυτό που σήμερα ονομάζουμε “Κληροδότημα Ριγγά”. Στην διαθήκη αναγράφονται εντυπωσιακές δράσεις που ονειρευόταν ο μεγάλος ευεργέτης, όπως το ότι είχε προνοήσει την σίτιση και την ένδυση για τους άπορους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Παραμυθιάς.
Για τον σκοπό αυτό έδωσε ένα τεράστιο ποσό για την εποχή εκείνη, 7.000.000 δρχ (εφτά εκατομμυρίων δραχμών), δηλ. 35.000 χρυσές λίρες Αγγλίας καθώς και ακίνητη περιουσία. Για την διαχείριση του ποσού αυτού ζήτησε ρητός να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της επιθυμίας του.
«…Την ως άνω κτηματικήν μου περιουσίαν, επίσης δε και το συσσίτιον, θα διαχειρίζεται και θα διαθέτει Επιτροπή αποτελούμενη από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Παραμυθιάς, ένα μέλος της οικογένειας Ρίγγα, το Δήμαρχο Παραμυθιάς, το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου και ένα μέλος από την Κοινωνία της Παραμυθιάς…» γράφει χαρακτηριστικά.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα βρίσκονται (ή βρισκόταν - αυτό θα το δούμε στα επόμενα άρθρα) σε Αθήνα, Πάργα, Μαργαρίτι και Παραμυθιά.
Επίσης άφησε στο γυμνάσιο Παραμυθιάς, 100.000 δραχμές για την αγορά οργάνων φυσικής και χημείας καθώς και οτιδήποτε άλλο κρίνουν οι καθηγητές. Τέλος μεταξύ άλλων ζητούσε να δοθούν 15.000 δρχ στους φτωχούς Παραμυθιώτες (Χριστιανούς και Μουσουλμάνους) καθώς και να δοθεί χρηματικό ποσό σε κορίτσια (Χριστιανές και Μουσουλμάνες) για την προίκα τους.
Για να αντιληφθούμε την αξία των ποσών αυτών, αρκεί να σημειώσουμε πως ο μισθός ενός προσδιοριζόμενου στο δημόσιο 40 χρονιά μετά, ήταν 7000 δραχμές.
Στο έγγραφο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την διαθήκη του (φυσικά για ευνοήτους λόγους δεν φαίνονται τα ονόματα που είναι άσχετα με το θέμα μας). Στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει σύντομα, θα δούμε την τροποποίηση του εφετείου Αθηνών μετά από αίτημα του τότε δήμου Παραμυθιάς. Τέλος στα 2 τελευταία μέρη θα δούμε την διαχείριση, μέσα από αποφάσεις, συγκριτικούς πίνακες και πολλά τεκμήρια.
H Διαθήκη:
Θεσπρωτία: Φάκελος “Κληροδότημα Ρίγγα” μέρος 1ο - "Η διαθήκη"
Reviewed by thespro.gr
on
Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2016
Rating: