Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Ηγουμενίτσα, για την παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στον Νομό Θεσπρωτίας. Επανέρχομαι για μία φορά ακόμη στο καυτό πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης των χωριών του Δήμου Φιλιατών.
Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων χωριών της ελληνοαλαβανικής μεθορίου, εκτός από τις καθημερινές δυσκολίες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο των διαρρηκτών που τους ξαφρίζουν τις πενιχρές συντάξεις τους.
Τα πολλά κρούσματα διαρρήξεων στα σπίτια τους και οι κλοπές ζώων, έχουν οδηγήσει τους ηλικιωμένους ακρίτες να πλαγιάζουν -χωρίς υπερβολή- µε τα όπλα αγκαλιά και είναι πάντα -όπως λένε- έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν αν παραστεί ανάγκη.
Η αστυνομία είναι απούσα, δεν έχει προσωπικό να διαθέσει για την αστυνόμευση των χωριών. Και πώς να έχει, αφού οι περισσότεροι συνοριακοί που είχαν προσληφθεί για τη φύλαξη των συνόρων, έχουν μετακινηθεί στα αστικά κέντρα και φρουρούν πολιτικούς, μεγαλοδημοσιογράφους και μεγαλοεπιχειρηματίες.
Οι αποδεκατισμένες τοπικές αστυνομικές δυνάμεις κάνουν ότι μπορούν, αλλά θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να πετάξουν λευκή πετσέτα.
Σύμφωνα µε τα πληθυσμιακά στοιχεία των νομών της Ηπείρου και την αναλογία αστυνομικών δυνάμεων που υπηρετούν σε αυτούς, στη Θεσπρωτία, η αναλογία είναι ένας (1) αστυνομικός για περίπου 500 κατοίκους.
Ο θεσμός της κινητής αστυνομικής μονάδας που ήρθε και στη Θεσπρωτία, θα αναβαθμίσει μεν την εξυπηρέτηση των πολιτών στις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού, αλλά δεν θα ενισχύσει εμπράκτως την προστασία των κατοίκων.
Δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης στα δυσπρόσιτα-απομακρυσμένα χωριά μας, διότι θα περνάει από κάθε χωριό το πολύ δύο-τρεις φόρες το μήνα, διεκπεραιώνοντας κυρίως ζητήματα καθημερινού χαρακτήρα των ηλικιωμένων κατοίκων, οι οποίοι αδυνατούν να μεταβούν στα αστυνομικά τμήματα,.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, για να υπάρχει δυνατότητα οργανωμένης αστυνόμευσης των απομακρυσμένων χωριών με περιπολίες όλο το 24ωρο, πρέπει να ενισχυθούν άμεσα τα τοπικά αστυνομικά τμήμα µε μετακινήσεις.
Είναι η μόνη λύση για να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες των συντοπιτών µας.
Αλήθεια, ο τοπικοί Βουλευτές που έχουν μερίδιο ευθύνης για αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι τελευταίοι εναπομείναντες υπερήλικες.
Τί απαντάνε;
Έχουν κάτι να πουν σ’ αυτούς τους απελπισμένους ακρίτες µας, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όριά τους και βγάζουν κραυγή αγωνίας. «Αμάν, κινδυνεύει η ζωή µας! Μας κατακλέβουν, κάντε κάτι».
Ας αναλογιστούν οι πολιτικοί ιθύνοντες του τόπου μας, τι θα γίνουν τα χωριά αυτά αν συνεχιστεί αυτή η δραματική κατάσταση. Τους προτρέπω, έστω και για λίγο να έρθουν στη θέση των ηλικιωμένων αυτών ανθρώπων, που ζουν και επιβιώνουν κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.
Αυτό το φαινόμενο θα έπρεπε να έχει προβληματίσει ήδη τους Κυβερνώντες, που ενώ προεκλογικά μιλούσαν για στήριξη της Περιφέρειας, πρακτικά την απογυμνώνουν καταργώντας στο βωμό του Μνημονίου, είτε δυνάμεις ασφαλείας, είτε κρατικές Υπηρεσίες.
Θα τονίσω για πολλοστή φορά, ότι είναι αν μη τι άλλο ντροπή να αφήνουμε στο έλεος των κάθε λογής κακοποιών τους υπερήλικες συντοπίτες μας, που ζουν στην εσχατιά της πατρίδας μας.
Κάντε κάτι επιτέλους για να προστατέψετε τους ακρίτες μας, πριν μετατραπεί η περιοχή σε ένα απέραντο νεκροταφείο!
Η εγκληματικότητα στην ελληνοαλβανική μεθόριο χτύπησε κόκκινο - Του Πέτρου Μίντζα
Reviewed by thespro.gr
on
Πέμπτη, Μαΐου 26, 2016
Rating: