Απολογισμός Πεπραγμένων ετών 2014-2015 του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κοινοτικών Ενισχύσεων Νικόλα Κάτσιου




Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Σας υποβάλω , συνοπτικά το έργο που επιτελέστηκε στο τομέα της θεματικής μου αρμοδιότητας.

Οι δράσεις μας διακρίνονται σε 4 κατηγορίες.

· 1-Στην αντιμετώπιση χρόνιων αλλά και έκτακτων μεγάλων προβλημάτων.

· 2-Στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και τις ελλείψεις στις υποδομές.

· 3-Στην αγαστή συνεργασία μας με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, με σκοπό τη καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

· 4-Στην υλοποίηση του οράματός μας βάση του στρατηγικού σχεδιασμού μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

1-Ως μεγάλα και σοβαρά προβλήματα λογίζονται εκείνα που έχουν άμεση συνάρτηση και πλήττουν την οικονομία και τα εισοδήματα όλων των παραγωγών. Ας δούμε παρακάτω ποια από αυτά αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της 2ης θητείας μας ως περιφερειακή αρχή και ακόμα πιο ειδικά από το Νοεμβριο του 2014 , τη περίοδο που υπηρετώ δηλαδή ως θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κοινοτικών Ενισχύσεων στη Περιφέρεια Ηπείρου.



Το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό με τους βοσκοτόπους και την επιλεξιμότητά τους. Ένα ζήτημα που έχει προκύψει από πιο παλιά και που σήμερα θα αναφερθώ στις ενέργειες που έχουν γίνει στη συγκεκριμένη θητεία για την οποία γίνετε ο απολογισμός. Η Περιφερειακή αρχή Ηπείρου ήταν η πρώτη που εντόπισε το μείζον αυτό πρόβλημα που είχε προκληθεί με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για να αρθεί η αδικία που υπάρχει για εκατοντάδες κτηνοτρόφους μας. Ως πρώτο σημαντικό βήμα προς τη κατεύθυνση της επίλυσης, ήταν η διάταξη που ψηφίσθηκε επί υπουργικής θητείας Τσαυτάρη μετά από τις προτάσεις μας.

Η συγκεκριμένη διάταξη συμπεριέλαβε τη ποώδη βλάστηση, τη ξυλώδη, τη θαμνώδη και την αραιή βλάστηση στις εκτάσεις που δύναται να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση αγροτικών ζώων. Ενώ παράλληλα δημιουργείται ένας θεματικός χάρτης στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων για τις ανάγκες εφαρμογής κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων. Ακόμη προβλέπεται όπως η έκθεση αυτοψίας να συντάσσεται από γεωπόνο και δασολόγο που υπηρετούν στη Περιφέρεια ενώ τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής θα κατανέμονται από τις οικείες Περιφερειακές ενότητες. Με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις μας αυτές και τη συνεργασία με το υπουργείο, αντιμετωπίστηκε το ζήτημα για το 2015 και μετέπειτα. Ωστόσο δεν αντιμετωπίστηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2013 – 2014. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως με τις αλλεπάλληλες παραστάσεις του Περιφερειάρχη έχουν όλοι αναγνωρίσει και αντιληφθεί την ουσία του μείζονος αυτού προβλήματος. Διότι αν δε λυθεί οριστικά το ζήτημα , η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων θα υποστεί τεράστια μείωση στις επιδοτήσεις και τελικά θα κρίνεται και η βιωσιμότητα του ζωικού τους κεφαλαίου.

Μετά το πρώτο αυτό βήμα, συνεχίσαμε να πιέζουμε για τη πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης των συναρμόδιων Υπουργείων και για την οριστική επίλυση του ζητήματος μετά και την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για τη παράταση μέχρι 31.08.2014 , για την υποβολή ενστάσεων από όσους κτηνοτρόφους έλαβαν μειωμένες αποζημιώσεις.

Οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 φέρνουν νέα κυβέρνηση και νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον οποίον και άμεσα ενημερώνουμε μέσω της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης στη Άρτα τον Φλεβάρη του 2015. Όπου επισημάναμε την ανάγκη σύνταξης των νέων διαχειριστικών χαρτών για τους βοσκοτόπους, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της περιφέρειας Ηπείρου να αναλάβει το έργο, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα.

Στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2015 και μετά από εισήγηση της παράταξης ‘’Αριστερή Παρέμβαση’’ , σε πνεύμα συνεργασίας για όλα τα κρίσιμα θέματα που πάντα επιδεικνύει η παρούσα περιφερειακή αρχή στη γενική συζήτηση για το πρωτογενή τομέα γίνεται εκτενής αναφορά και ενημέρωση για το ζήτημα των βοσκοτόπων και ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας.

Τον επόμενο μήνα Απρίλη-2015, στη συνάντηση για το νέο αγροτικό πρόγραμμα, στο ΥΠΑΑΤ , συζητήθηκαν οι προτάσεις μας για διόρθωση σημείων της προγενέστερης νομοθεσίας που πρέπει να αποσυρθούν . Όπως για παράδειγμα το ότι ζητούνται τοπογραφικά από τους κτηνοτρόφους ενώ δε ξέρουμε ακόμη στο γενικότερο διαχειριστικό σχέδιο των βοσκοτόπων ποιες εκτάσεις θα είναι επιλέξιμες. Ακόμη, ζητήθηκε εκ μέρους μας, οι πληρωμές( εκτός από τις επιδοτήσεις των αγροτών να περνάνε από τα περιφερειακά ταμεία και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.

Το Νοέμβριο του 2015 λοιπόν, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ παρουσία του Περιφερειάρχη , όπου και από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ παρασχέθηκε η διαβεβαίωση ότι έχουν προωθηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για τη τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων . Προυπόθεση για να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων , ήταν η παροχή έγγραφης διαβεβαίωσης εκ μέρους των Περιφερειαρχών της χώρας για τη χωρική κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων. Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης υπέγραψε τη βεβαίωση όπου μάλιστα στην Ηπειρο έχουν ελεγχθεί οι εκτάσεις από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες και δε βρέθηκε να υπάρχει εμπόδιο.

Τελευταία παρουσία μας για το θέμα ήταν στη συνεδρίαση της βουλής όπου με την ιδιότητα του Προέδρου της επιτροπής αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΝΠΕ ο κ. Καχριμάνης ανέπτυξε για ακόμη μια φορά τις θέσεις μας όπου ανάμεσα στα προηγούμενα αιτήματα, διεκδικήσαμε επιπλέον για όλες τις Περιφέρειες και πετύχαμε τα ακόλουθα :

· Στις πρόχειρες εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων να περιληφθούν και οι λυόμενες σίδηρο κατασκευές ή με πάνελ και παράλληλα να επιτρέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων.

· Να γίνει άρση συνδυαστικών διατάξεων νόμων που αφορούν το χαρακτηρισμό των εκτάσεων, με τη πρόβλεψη να εκδίδεται άμεσα από το Περιφερειάρχη απόφαση για την εφαρμογή πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζεται η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται εως ότου εκδοθεί απόφαση από το δασαρχείο.

· Να δοθεί η δυνατότητα στους Περιφερειάρχες να εκδίδουν αποφάσεις διαχείρισης των βοσκοτόπων και για τις εκτάσεις στις οποίες υπάρχει διχογνωμία ως προς το ιδιοκτησιακό τους.

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις τη περιφερειακής αρχής φαίνεται ξεκάθαρα η συμβολή της σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως ο Ν.4235/2014 , στη τροποποίηση του 998/1979 με το Ν.4280/2014 στη ΚΥΑ 46296/2013 και τέλος στη ψήφιση του Ν.4351/ΦΕΚ164/4.12.2015.

Τέλος για το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων πρέπει να αναφέρω ότι ακόμα και από τον Ιανουάριο του 2016 παρατηρήθηκαν περικοπές εξαιτίας των επιλέξιμων βοσκοτόπων και αφορά κυρίως μικρούς κτηνοτρόφους που δήλωσαν δικές τους ιδιόκτητες χόρτολιβαδικές εκτάσεις, τις οποίες αφαιρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η προτροπή μας προς τους κτηνοτρόφους ήταν να κάνουν ενστάσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου και συνεχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα εξαιτίας του νομικού καθεστώτος που προυπήρχε του Ν.4351 όσο αφορά τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των δασών και τις αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του Υπ. Περιβάλλοντος.

Ενώ παράλληλα έχει κληθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με το ξεκαθάρισμα τις διαχείρισης των εκτάσεων.

Η συγκεκριμένη περιφερειακή αρχή στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στην Ηπειρο και όχι μόνο, απέδειξε πως είναι στο DNA και τη φιλοσοφία της να μη κρύβεται πίσω από τις ευθύνες άλλων΄ και ότι ξέρει και μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με μόνο γνώμονα τη προάσπιση των συμφερόντων του παραγωγικού της κόσμου.

Ένα άλλο έκτακτο αυτή τη φορά πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε με τις υπηρεσίες μας είναι αυτό του καταρροικού πυρετού καθώς και της οζώδους δερματίτιδας .

Και στις δύο περιπτώσεις λάβαμε έγκαιρα όλα τα μέτρα πρόληψης που είχαμε στη διάθεσή μας και προβλεπόταν , ενώ με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ανα περιφερειακή ενότητα καλέσαμε σε εκτενή ενημέρωση τους κτηνοτρόφους να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις σχετικές οδηγίες δίνοντας μεγάλη σημασία στη πρόληψη.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, είναι οι υψηλές χρεώσεις που επιβάλλονται για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ από πιστοποιημένους φορείς. Η Περιφέρεια Ηπείρου λοιπόν ήταν η μόνη που σε όλη την Ελλάδα έσπευσε να πιστοποιηθεί ως φορέας για το ΟΣΔΕ και πέρυσι ξεκίνησε η διαδικασία στη Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Η Περιφέρεια στοχεύει στη συνεργασία με όλους τους πιστοποιημένους φορείς ώστε να υπάρξουν μειώσεις στα δυσβάσταχτα τέλη , που αναίτια επιβάλλουν στους κτηνοτρόφους.



2-Στη θητεία μας αυτή πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο σχεδιασμός μας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας καθώς και τις ελλείψεις στις υποδομές.



Αναδασμοί και αρδευτικά έργα σε όλη την Ήπειρο βρισκόταν σε τέλμα, ΤΟΕΒ υπερχρεωμένοι , αγροτική οδοποιία σε άσχημη κατάσταση ελέω των οικονομικών των δήμων αλλά και ολόκληρης της χώρας, ανάγκη για εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη τη Περιφέρεια, συνθέτουν ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον. Μια κατάσταση που έχει κάνει τους περισσότερους φορείς να σηκώσουν τα χέρια.

Όχι όμως τη δική μας περιφερειακή αρχή. Αξιολογήσαμε και ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες, οργανώσαμε τη λειτουργία των μηχανημάτων που διαθέτουμε σε μια αλληλο-υποστηρικτική βάση για όλες τις Περιφερειακές ενότητες και εξαντλήσαμε τα οικονομικά δεδομένα στους πόρους που διαθέτουμε με αποτέλεσμα να έχουμε δαπανήσει πάνω από 2.000.000 ευρώ για έργα στα ΤΟΕΒ ενώ έχουμε ολοκληρώσει έργα υποδομής που είχαν περιέλθει σε τέλμα για χρόνια. Ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των σταυλικών εγκαταστάσεων.

Με οδηγό τις παρεμβάσεις ύψους 500.000 ευρώ που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη και εξυπηρέτηση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων σε δημόσιες δασικές εκτάσεις στη Π.Ε. Ιωαννίνων, μέσω μιας πιλοτικής δράσης που χρηματοδοτήθηκε από το Διασυνοριακό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας ‘’Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013’’ , μια πολύ καλοσχεδιασμένη δράση εκ μέρους της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού κυρίας Καλογιάννη΄ σχεδιάζουμε την επέκταση του προγράμματος αυτού και για τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες τη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Μέσω της συγκεκριμένης σύμβασης υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις για βελτιώσεις δύσβατων σημείων των δρόμων προσπέλασης, κατασκευή ομβροδεξαμενών και στέγαστρα.

3-Ο τρίτος άξονας δράσης μας είναι μέσω της συνεργασίας που έχουμε με τις υπηρεσίες μας , προσπαθώντας να επιτύχουμε όσο το δυνατόν υψηλότερα στάνταρ εξυπηρέτησης του κάθε Ηπειρώτη παραγωγού, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα να του κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τους χρόνους ανταπόκρισης στα αιτήματα τους.





4-Μεσούσης της οικονομικής κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας και με όλη αυτή τη προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Περιφερειακή αρχή ώστε να τα καταφέρουμε, αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας είναι η υλοποίηση του οράματός μας για τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου βάση του στρατηγικού μας σχεδιασμού.

Έχοντας γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, από τη μια δηλαδή οι μικρές κατά κεφαλήν εκτάσεις και από την άλλη τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις στους εξής τομείς :

· Έρευνα – καινοτομία.

Αποτελεί για τη περιφερειακή αρχή τη μεγαλύτερη πρόκληση. Να συνεχίσουμε δηλαδή να κινούμαστε στη κατεύθυνση της έρευνας για καινοτόμα αγροτικά προιόντα που προσδίδουν υπεραξία στον Ηπειρώτη παραγωγό.

Έχουμε ήδη συνάψει 3 προγραμματικές συμβάσεις με τον οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ .

1- Η πρώτη για τη ανίχνευση β-γλουκάνης στα εδώδιμα μανιτάρια.

2- Η δεύτερη για τη δημιουργία του λειτουργικού τροφίμου

3- και η τρίτη για το τυρί ΚΑΣΚΑΒΑΛ.

Ακόμη έχουμε χρηματοδοτήσει 3 εργαστήρια του ΤΕΙ προκειμένου να διαπιστευθούν με σκοπό τον έλεγχο και τη πιστοποίηση τροφίμων. Δημιουργούνται έσοδα για το ΤΕΙ ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις της περιοχής έχουν πολύ μικρότερα κόστη πιστοποίησης.

· Ανάδειξη του Αγροδιατροφικού τομέα.

· Οργανωμένη προώθηση των προιόντων στην αγορά.



Ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής προώθησης αγροτικών προιόντων, μέσω του έργου ‘’Ολοκληρωμένη Εφαρμογή Ενημέρωσης Αγροτών- Πολιτών και προώθησης των Αγροτικών προιόντων Ηπείρου’’ που σχεδιάστηκε από τη προηγούμενη θητεία και παρουσιάστηκε πια ολοκληρωμένο πριν περίπου 10 μήνες.

Επαφές με ξένους πρεσβευτές στην Ελλάδα ,ανθρώπους της αγοράς καθώς και με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις αγροτικών προιόντων αλλά και σε τουριστικές εκθέσεις με παράλληλη προβολή τοπικών ποιόντων ( αυτή η ενότητα αναπτύσσεται αναλυτικότερα από το συνάδελφο αντιπεριφερειάρχη προώθησης αγροτικών προιόντων.)

Ενώ νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη παραγωγή τοπικών επώνυμων προιόντων, δημιουργούνται με την αποδοχή εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ της πρότασης που έχουμε κάνει ως περιφερειακή αρχή για τη λειτουργία αγορών παραγωγών οικοτεχνίας, μικρών τυροκομείων και σφαγείων.

Κλείνοντας, στους στόχους για την επόμενη χρονική περίοδο εντάσσεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παρεμβάσεων από τη Περιφέρεια και αυτό διότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΑΑΤ, παραχωρείται η εκχώρηση του 40% περίπου των πόρων προς τις Περιφέρειες της χώρας. Οι τομείς που προτείνονται προς υλοποίηση του προγράμματος είναι : Νέοι Αγρότες, Σχέδια βελτίωσης Γεωργικής και Κτηνοτροφικής κατεύθυνσης, Αναδασμοί, Αρδευτικά Εργα, Μεταποίηση τοπικών προιόντων και θεμάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, αγροτική και δασική οδοποιία , και το LEADER το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί με τα ΟΠΑΑΧ και γενικά προγράμματα που αφορούν τη καινοτομία στους τομείς αυτούς της αγροτικής ανάπτυξης.

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης
Αγροτικής Οικονομίας & Κοινοτικών Ενισχύσεων
Π.Ε, Θεσπρωτίας & Π.Ε. Πρέβεζας
Νικόλας Ευαγγ. Κάτσιος
Απολογισμός Πεπραγμένων ετών 2014-2015 του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κοινοτικών Ενισχύσεων Νικόλα Κάτσιου Απολογισμός Πεπραγμένων ετών 2014-2015 του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κοινοτικών Ενισχύσεων Νικόλα Κάτσιου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 01, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.