Η Ηπειρωτική Κοινότητα Νταχάου, Κάρλσφελντ και περιχώρων τίμησε και φέτος την απελευθέρωση των Ιωαννίνων με εξαιρετική λαμπρότητα. Την εορταστική ατμόσφαιρα πλαισίωσε μουσικά η μελωδική φωνή του Δημήτρη Τζίμα και το κλαρίνο του ταλαντούχου Τάσου Αναστασίου σε ηπειρώτικους ήχους .
Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 27 Φεβρουάριου στην αίθουσα του Bürgerhaus Karlsfeld , παρευρέθηκαν η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο κα Νίκη Λούδα, η δημοτικός σύμβουλος Νταχάου κα Σοφία Κυριακίδου, καθώς και εκπρόσωποι αδελφών συλλόγων από το Μόναχο και Νταχάου
Συγκεκριμένα, από το Μόναχο έδωσαν το παρών ο Σύλλογος Λόγου και Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού της Βαυαρίας, ο Σύλλογος Ποντίων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, η Ηπειρωτική Κοινότητα και η ομάδα της ηπειρωτικής νεολαίας.
Επίσης, οι εκπρόσωποι από το Νταχάου ανήκανε στον Σύλλογο Ποντίων , στον Σύλλογο Μακεδονίας – Θράκης , στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και στην ομάδα Α.Ε Γαλανόλευκος Νταχάου.
Απελευθέρωση
Ο πρόεδρος της Κοινότητας κος Βασίλης Δοκόπουλος χαιρέτισε τους παρευρισκομένους αναφερόμενος στην αφορμή της βραδιάς, η οποία ήταν η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Η αναμέτρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Ηπείρου κράτησε σχεδόν 3 μήνες, από τον Νοέμβριο του 1912 έως τον Φεβρουάριο του 1913, και τελείωσε με την παράδοση της πόλης τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου 1913. Στις 22 Φεβρουαρίου ο Ελληνικός στρατός παρέλασε στα ελεύθερα- πλέον – Ιωάννινα μετά από 483 χρόνια σκλαβιάς. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων σημαίνει ουσιαστικά και την λήξη του πρώτου βαλκανικού πολέμου, αφού χωρίς να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση ο Ελληνικός στρατός προέλασε και απελευθέρωσε, μέχρι την 5η Μαρτίου, την Βόρειο Ήπειρο.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Δοκόπουλος τόνισε ότι « η απελευθέρωση των Ιωαννίνων δεν οφείλεται μόνο στους Ηπειρώτες, καθώς μόχθησαν γι’ αυτήν και Έλληνες από όλες τις γωνιές της χώρας, διδάσκοντας έτσι τις αξίες της αλληλοβοήθειας και της αλληλοϋποστήριξης. Η παρουσία αδελφών συλλόγων κατά την διάρκεια μιας βραδιάς, όπως η σημερινή, μαρτυρά πως ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους».
Στη συνέχεια ο κ. Δοκόπουλος δεν παρέλειψε να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν αναφέροντας ότι η δυναμική παρουσία όλων στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ανεξάρτητα από τα τυχόν προσωπικά ή και συλλογικά προβλήματα και παρά τις εξελίξεις στο κοινωνικο -πολιτικό περιβάλλον, αποδεικνύει την θέληση να διατηρηθούν και να διαδοθούν τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου στις νεότερες γενιές. Φυσικά αναφέρθηκε και στην εξαιρετικά δύσκολα κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «.. η Ελλάδα μας περνάει την χειρότερη στιγμή στην Ιστορία της. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η μόνιμη απειλή των συνόρων μας έχουν φέρει πλέον την Ελλάδα και τους Έλληνες σε αδιέξοδο. Αυτή η ώρα, περισσότερο από κάθε άλλη, πρέπει να μας βρει ενωμένους σαν γροθιά όλους τους Έλληνες πανταχόθεν της γης. Τα αδέρφια μας στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μας και πως, αν καταστεί απαραίτητο, θα έχουν ακόμη και την φυσική μας παρουσία στο πλευρό τους. Όλοι μαζί μπορούμε. Η ψυχή και η καρδιά μας είναι κοντά σας, δίπλα σας» .
Στο κλείσιμο της ομιλίας του εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την κοινότητά του, η οποία φέτος γιορτάζει τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της και που μόλις σε ένα μόλις χρόνο από την επανέναρξή της, μετράει ήδη 170 εγγεγραμμένα μέλη, ένα δραστήριο χορευτικό τμήμα και ένα ιδιαίτερα πλούσιο έργο.
Μετά την ομιλία του προέδρου και σύντομο χαιρετισμό από την εκπρόσωπο του Προξενείου, η χορευτική ομάδα της κοινότητας, ενδεδυμένη με εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές, παρουσίασε τοπικούς χορούς από όλη την Ήπειρο και καταχειροκροτήθηκε από τους καλεσμένους. Αμέσως μετά, οι πάνω από 300 παρευρισκόμενοι γλέντησαν με ηπειρώτικους – και όχι μόνο- χορούς, καθώς του μουσικό πρόγραμμα διανθίστηκε με ακούσματα νησιωτικά, ποντιακά κ.α.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι έντονη παρουσία στην εκδήλωση είχε και ο πολιτιστικός σύλλογος Πλαταριάς Θεσπρωτίας ,ο οποίος παραχώρησε στους αδερφούς τους Ηπειρώτες του Νταχάου κάποιες από τις παραδοσιακές φορεσιές για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Η ευγενική αυτή προσφορά συνοδευόταν από συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο η οποία τον επαινούσε για τη σημαντική του συμβολή στη διάδοση της παράδοσης, αλλά και για την αξιέπαινη προσπάθειά του για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης μέσω του εορτασμού των εθνικών επετείων. Την επιστολή αυτή ανάγνωσε ο Πρόεδρος στην αίθουσα, φανερά συγκινημένος.
Ρένα Τσόγκα - elliniki-gnomi.eu
Νταχάου: Τιμήθηκε η απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2016
Rating: