ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ

 
Οι πληροφορίες μου για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταριάς επαληθεύθηκαν με την επίσκεψή μου επιτόπου. Πραγματικά αποτελούν μία ευχάριστη έκπληξη .
Με υποδέχτηκε ο εμπνευστής και ιδρυτής τους κ. Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου από την Πλαταριά, Πολιτικός Μηχανικός , συνταξιούχος Ο.Τ.Ε., ο οποίος με ξενάγησε και είχαμε μία ευχάριστη ενημέρωση και συζήτηση . Πρώτα πήγαμε στη Δανειστική Βιβλιοθήκη. 
 
 
 
-Πότε ιδρύθηκε η Δανειστική Βιβλιοθήκη και πως μπορέσατε να συγκεντρώσετε τόσα πολλά βιβλία ;
Η δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο χωριό ήταν παιδικό μου όνειρο, το οποίο πήρε «σάρκα και οστά» το 2007. Είχα εκφράσει την επιθυμία μου στο τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου, το οποίο ανέλαβε να βρεθεί ο χώρος και να ανακαινιστεί . Πράγματι παραχωρήθηκαν δύο αίθουσες από το παλιό Δημοτικό Σχολείο και ξεκίνησα τη συλλογή βιβλίων από γνωστούς και φίλους, εκδοτικούς οίκους και άλλους συλλόγους, πέραν των δικών μου βιβλίων που χρόνια μάζευα.
 
 
-Πόσα βιβλία αριθμεί σήμερα η Δανειστική Βιβλιοθήκη και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της ;
Έχουμε πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων και συνεχίζουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Λειτουργεί με εθελοντές. Όλα τα βιβλία έχουν καταγραφεί χειρόγραφα σε κατάλληλα βιβλία και έχουμε αρχίσει την ηλεκτρονική καταγραφή .Η βιβλιοθήκη, τώρα το χειμώνα, είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα και Σάββατο απόγευμα 18.30- 19.30 για το δανεισμό και την επιστροφή των βιβλίων. Υπάρχει και η δυνατότητα για ενδιάμεσο δανεισμό μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

- Έχετε επισκέψεις Σχολείων, Γυμνασίων της περιοχής. Η κίνηση είναι ικανοποιητική;
Ναι την επισκέπτονται μαθητές από το Σχολικό Κέντρο Πλαταριάς, το Νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο, αλλά και από άλλες περιοχές. Η κίνηση, με τα δεδομένα της περιοχής μας, είναι ικανοποιητική. Μέχρι τώρα πάνω από δύο χιλιάδες έχουν δανειστεί βιβλία.

- Είχατε βοήθεια από τις τοπικές αρχές ; 
 
 
 
Είναι κοινό μυστικό κ. Μαραζόπουλε ότι οι τοπικοί παράγοντες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα πολιτιστικά δρώμενα. Απλά μας παραχωρήθηκε ο χώρος και όλα τα υπόλοιπα έγιναν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τις εθελοντικές πρωτοβουλίες. Θαρρώ πως με την κατάλληλη προβολή η βιβλιοθήκη θα αποτελούσε πόλο έλξεως. Από δικής μου πλευράς θέλω να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους εθελοντές που προσφέρουν αφιλοκερδώς στη λειτουργία της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης.


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο. Τα αντικείμενα ήταν πολλά, απλωμένα σε δύο μεγάλες αίθουσες και χωρισμένα ανά επάγγελμα.
 
-Πότε δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο; Πως μαζέψατε τόσα αντικείμενα;
 
 
Η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου ήταν το δεύτερο παιδικό μου όνειρο. Από πολύ μικρός μάζευα διάφορα παλιά αντικείμενα και κυρίως γεωργικά, γιατί ο πατέρας μου ήταν γεωργός. Μετά την ανταπόκριση που είχα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο με τη Δανειστική Βιβλιοθήκη έριξα και την ιδέα δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου και η πρότασή μου έγινε δεκτή. Άρχισα λοιπόν να ζητώ από όλους τους χωριανούς να μου εμπιστευθούν παλιά τους αντικείμενα και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Έτσι συγκεντρώθηκαν τα αντικείμενα που βλέπετε και συνεχώς προσφέρουν και άλλοι. Έχουν τη δυνατότητα να τα δωρίσουν ή να τα δανείσουν. Στον καθένα δίνεται Βεβαίωση Δωρεάς ή Δανεισμού.
 
- Έχει γίνει κάποια μελέτη ; Πως έγινε ο διαχωρισμός ; 
 
 
 
- Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ανέθεσε τη μελέτη σε ειδικό Μουσειολόγο για τον Μουσειολογικό Προγραμματισμό και Σχεδιασμό προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός και η τοποθέτηση των αντικειμένων και να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη ενημέρωση για το Μουσείο. Ο μελετητής τοποθέτησε τα αντικείμενα ανά επάγγελμα στον ένα χώρο και στον άλλο όλα τα αντικείμενα που αφορούν το σπίτι, το νοικοκυριό. Τα παλιά επαγγέλματα που αντιπροσωπεύονται είναι του Μπακάλη, του Κτηνοτρόφου, Μελισσοκόμου, Ελαιοπαραγωγού, Κτίστη, Μαραγκού, Τσαγκάρη, Γεωργού. Στο νοικοκυριό διακρίνουμε : Σοφράδες, τάβλα, ταψιά, φορεσιές κ.λ.π, όπως ο ίδιος διαπιστώνετε. Τα υλικά και η εργασία του χωρισμάτων είναι προσφορά συγχωριανού, όπως και ο χρωματισμός όλων των χώρων.
 
- Είναι καταγεγραμμένα όλα τα αντικείμενα; Πως και πότε λειτουργεί; Έχετε επισκέψεις; Έχετε οικονομική βοήθεια; 
 
 
 
-Όλα τα αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα χειρόγραφα και έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταγραφή. Το κάθε αντικείμενο, όπως βλέπετε, έχει το καρτελάκι του στο οποίο αναγράφεται το όνομά του και ο δωρητής ή ο δανειστής. Το Λαογραφικό Μουσείο έχει δικό του Διοικητικό Συμβούλιο για να έχει τη δυνατότητα να κινείται ανεξάρτητα, με σκοπό να πετύχει κάποια οικονομική βοήθεια για τη συντήρησή του. Υπάρχει υγρασία. Η στέγη θέλει επιδιόρθωση. Αυτά είναι τα βασικά μας προβλήματα. Η δαπάνη είναι μεγάλη. Μέχρι τώρα δεν είχαμε οικονομική βοήθεια. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια.
 
Το Μουσείο λειτουργεί τις ίδιες ημέρες και ώρες με τη Δανειστική Βιβλιοθήκη. Οι επισκέψεις είναι λίγες γιατί, απλά, δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η ύπαρξη του, η αξιοποίησή του . Και κυρίως η προβολή και διαφήμιση.

 
Πραγματικά πρόκειται για ένα αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο και για μια βιβλιοθήκη, ίσως την μεγαλύτερη στον νομό Θεσπρωτίας, που αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς.

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ  ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.