Ο Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας για τον αγώνα των αγροτών
διεκδικήσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων. Με αφορμή την πρόσκληση αυτή μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την πάγια και αμέριστη υποστήριξη στον αγροτικό τομέα, εξίσου με το γεωτεχνικό τον οποίο τοπικά εκπροσωπούμε.
Εξ αρχής προσβλέπουμε θετικά οποιαδήποτε μορφή διεκδίκησης έχει αιτιολογημένες θέσεις, τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις και κατανοεί πέραν των δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από τη συνύπαρξη όλων μας.
Οφείλουμε περαιτέρω να είμαστε ακριβείς, συγκεκριμένοι και με καθορισμένες προτάσεις από την πλευρά μας. Η κατάσταση στον αγροτικό χώρο είναι εντονότερα κρίσιμη από τα σημαντικά - αλλά όχι μόνα - θέματα που δίνουν την αφορμή στους αγρότες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για κινητοποιήσεις.
Τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τους αγρότες είναι της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη μια πλευρά έχουμε την διαχρονικά εντεινόμενη
ανικανότητα των κυβερνητικών μηχανισμών - και με την πλατειά κοινωνική στήριξη των αγροτών συμπεριλαμβανομένων. Η ανικανότητα αυτή αποτέλεσε βασικό εσωτερικό παράγοντας που δημιούργησε μια τραγική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά. Από την άλλη υπάρχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις με αξιόλογες φυτείες, κοπάδια, εξοπλισμούς, εξειδίκευση και γνώσεις που υπολειτουργούν βάσει των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις παύσης και εγκατάλειψης της δραστηριότητας. Άρα ούτε σε φόρους μπορούμε να προσβλέπουμε αλλά ούτε και σε παροχές.
Η φορολόγηση και ο ΟΓΑ δε θα ήταν τόσο σημαντικά νούμερα αν αναλογιστούμε τα παρακάτω ερωτήματα: Πώς δημιουργείται το αγροτικό εισόδημα, πόσο κοστίζουν οι παραγωγικοί συντελεστές (γη, εργασία, κλπ ), ποια τα έσοδα και ποια τα έξοδα; Ποιο το οικονομικό αποτέλεσμα μιας γεωργικής εκμετάλλευσης; Γιατί το να έχουν βιβλία οι αγρότες είναι μόνο παράγοντας αύξησης κόστους και όχι εργαλείο εξορθολογισμού της ασύδοτης αγοράς γεωργικών προϊόντων; Πως ελαττώνουμε το κόστος παραγωγής και πως επενδύουμε στη γνώση; Ποια η αξία και το κέρδος της γεωτεχνικής συμβουλευτικής; Πως δημιουργούνται κανάλια εμπορίας και διάθεσης αγροτικών προϊόντων και ποια είναι τα φοροτεχνικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Ποια είναι η προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων και πως δημιουργείται;
Πώς συνεργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση καταστρεπτικών προσβολών για την αγροτική παραγωγή που είτε μπήκαν είτε βρίσκονται προ των πυλών της Θεσπρωτίας; Και αναφερόμαστε στην τριστέτσα των εσπεριδοειδών, στο Xylella fastidiosa της ελιάς, στον καταροϊκό πυρετό κλπ. Γιατί δεν προβληματίζεται κάποιος αγρότης για τον έλεγχο του λιμανιού, βασικό ενδεχόμενο σημείο εισόδου του βακτηρίου που απειλεί να εξαφανίσει τους Θεσπρωτικούς - σε πρώτη φάση - ελαιώνες; Πώς αντιμετωπίζεται η διαφαινόμενη έλλειψη πρώτων υλών; Πώς δημιουργούνται οι στοιχειώδης υποδομές αυτάρκειας του πρωτογενούς τομέα; Πώς εννοούμε την επένδυση και πώς προστατευόμαστε από την επενδυτική “εκμετάλλευση”. Ποια είναι τα εργαλεία θεσμικής προστασίας της ντόπιας παραγωγής, γεωργικής ή κτηνοτροφικής;
Από το τραγικά ανίκανο κεντρικό κυβερνητικό συνονθύλευμα δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά. Τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο μπορούμε να ενισχύσουμε τη δουλειά που ήδη γίνεται με συνεργασίες. Αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε σφοδρά.
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας είναι έτοιμος να παρουσιάσει στους αγρότες της περιοχής συγκεκριμένες εργασίες - απαντήσεις και παραδείγματα πάνω στα παραπάνω ερωτήματα, εφόσον ζητηθούν. Είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους για να σχηματοποιηθούν σε διεκδικήσεις οι απαντήσεις και να αγωνιστεί για αυτές. Θέλουμε και εμείς τους αγρότες κοντά μας. Η εμπιστοσύνη χτίζεται σταδιακά και χωρίς καχυποψία. Ο αγώνας είναι επιτακτικός, επίπονος και θα είναι μακρύς. Είμαστε έτοιμοι και για κριτική και για σύγκρουση.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γεωπόνων Θεσπρωτίας:
ο Πρόεδρος,
Μουσελίμης Βασίλης
ο Πρόεδρος,
Μουσελίμης Βασίλης
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας για τον αγώνα των αγροτών
Reviewed by thespro.gr
on
Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2015
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: