Ερώτηση Μάριου Κάτση και 42 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για άδεια παραμονής και εργασίας των μεταναστών / εργατών γης
Ερώτηση Μάριου Κάτση και 42 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για άδεια παραμονής και εργασίας των μεταναστών / εργατών γης
Η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Άδεια παραμονής και εργασίας των μεταναστών-εργατών γης
Έχει δημιουργηθεί, και λόγω της διαχρονικών παραλείψεων από μεριά της Πολιτείας, επείγουσα και επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του καθεστώτος εργασίας και διαμονής ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας ως εργάτες γης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας στην ελληνική κοινωνία. Για το ευαίσθητο αυτό θέμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει κατά καιρούς πρωτοβουλίες, που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν προχώρησαν. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της πανθομολογουμένης αναγκαιότητας για επείγουσα ρύθμιση του καθεστώτος διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και εργάζονται ως εργάτες γης είναι η περίπτωση της Μανωλάδας. Μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Μανωλάδα, οι Βουλευτές όλων των κομμάτων στις αγροτικές περιοχές, οι εκπρόσωποι των γεωργικών συλλόγων και των συνεταιρισμών, οι επιτελείς του Υπουργείου Εργασίας και οι προϊστάμενοι του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΟΓΑ, τα συνδικάτα των εργαζομένων και οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνομολογούν την ανάγκη διασφάλισης θεμελιωδών εργασιακών, ασφαλιστικών και οικογενειακών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών γης, την ανάγκη σύννομης λειτουργίας της αγοράς εργασίας και, μέσω αυτών, και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης.
Τέτοιου είδους ζητήματα εμφανίζονται συχνά σε όλες σχεδόν τις αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως αποδεικνύουν τα περσινά γεγονότα με καταγγελίες για περιστατικά ρατσιστικής βίας και επιχειρήσεις – σκούπα στη Σκάλα Λακωνίας που οδήγησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους μετανάστες εργάτες γης. Στο πλαίσιο πολλαπλών συσκέψεων, που έχουν λάβει χώρα για το ζήτημα αυτό, οι εμπλεκόμενοι φορείς παραδέχονται ομόφωνα ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδίως δε του Νότου, στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης της αγοράς εργασίας και της τακτοποίησης όλων των εκφάνσεων της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό, τοπικό, κλαδικό ή άλλο επίπεδο, η ένταξη ή η επαναφορά σε καθεστώς νόμιμης διαμονής των μεταναστών εργατών γης λειτουργεί ως μέσο για την επίτευξη του σκοπού, που είναι η διασφάλιση θεμελιωδών εργασιακών, ασφαλιστικών και οικογενειακών δικαιωμάτων και μέσω αυτής η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Συγκεκριμένα, η εξασφάλιση προσωρινής άδειας εργασίας σε όσους μετανάστες και μετανάστριες εργάζονται εποχιακά συνδέεται με δύο μείζονα ζητήματα, ένα ηθικής και ένα οικονομικής τάξεως. Από τη μια, λοιπόν, όταν πηγαίνουν μεικτά κλιμάκια ελεγκτών του ΙΚΑ, της εφορίας, κ.λπ. και κάνουν ελέγχους, οι μετανάστες που δεν έχουν άδεια εργασίας, για να μη συλληφθούν (επειδή, αν συλληφθούν, ο εργοδότης μετά δεν θα πάρει αυτούς, αλλά θα πάρει άλλους, ενώ θα υποστούν ταλαιπωρία από τις διωκτικές αρχές) κρύβονται άρον άρον όπου βρουν. Γίνονται με άλλα λόγια εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Άλυτο επίσης παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της διαμονής τους, παρά την, έστω και ελλιπή πρόβλεψη του άρ.24 του ν.4258/2014, για ανθρώπινες και από θέμα υγιεινής κατάλληλες συνθήκες. Από την άλλη, δίνοντας άδειες εργασίας σε όσους μετανάστες και μετανάστριες εργάζονται εποχιακά, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν τους εργάτες γης με εργόσημο, γεγονός που εξασφαλίζει ασφάλιση σε αυτούς τους τελευταίους, έσοδα στο κράτος και αλλαγή της εικόνας των καλλιεργητών.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, έχουν κατατεθεί τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (στις 19/2/2014 στο Ν/Σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Ενιαίος Φορές Εξωστρέφειας» και στις 12/6/2015 στο Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας - Προσαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη των Οδηγιών 2011/98/ΕΕ), αλλά δυστυχώς έστω και αυτό το περιορισμένο πλαίσιο δεν προωθήθηκε.
Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξασφαλιστεί μια άμεση, βιώσιμη και επωφελής λύση για τη ρύθμιση του καθεστώτος εργασίας και προσωρινής διαμονής ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών που ζουν και εργάζονται ως εργάτες γης, ώστε και η ακραία εκμετάλλευσή τους να σταματήσει και το κράτος να μπορεί να εισπράττει έσοδα από το εργόσημο;
2. Προτίθενται να αξιοποιήσουν υφιστάμενες ρυθμίσεις για τη διαμονή των εργατών, ώστε άμεσα να διαβιούν σε πιο ανθρώπινες συνθήκες; Κρίνεται οριστικά επαρκής η διευθέτηση του προβλήματος της διαμονής των εργατών μόνο από τα όσα προβλέπει το άρ.24 του ν.4258/2014;
Ερώτηση Μάριου Κάτση και 42 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για άδεια παραμονής και εργασίας των μεταναστών / εργατών γης
Reviewed by thespro.gr
on
Παρασκευή, Νοεμβρίου 13, 2015
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: