ΈΝΑΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Γράφει ο Γ. Λύχνος *
Ένας φαύλος κύκλος στον τουρισμό χωρίς τελειωμό , μέτρα επί μέτρων ,σκέψεων επί σκέψεων ,χωρίς αποτέλεσμα τελικά ή καλύτερα με μοναδικό αποτέλεσμα την καλλιέργεια αστάθειας και φόβου στους Έλληνες και προπάντων ξένους επιχειρηματίες , σε λάθος χρονική στιγμή , τάιμινγκ , στον πιο νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας τον τουρισμό και όμως έγινε και αυτό!
Ευτυχώς βέβαια από ότι φαίνεται έχουμε τις ομορφιές του τόπου και την τύχη με το μέρος μας και ίσως η ¨κακομεταχειρισμένη ¨ από τα κέντρα αποφάσεων Ελλάδα και η εικόνα φτωχοποίησης της χώρας έκαναν εκατομμύρια ξένους να σπεύσουν να βοηθήσουν ή να “ εκμεταλλευτούν ην κρίση “ για φτηνές διακοπές , αφού βέβαια μέσα σε αυτόν τον αχταρμά τα φτηνά πακέτα από τις πιέσεις των μεγάλων tour operator έδιναν και έπαιρναν.
«Κόσμος ήρθε αλλά ….» λένε οι επιχειρηματίες και τα στατιστικά , «τι θα μας μείνει αφού μας πλάκωσαν με τους φόρους » αναρωτιούνται και φυσικά με το δίκιο τους , φανταστείτε ότι τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα δεν έχουν καν απαλλαγή από το ΕΝΦΙΑ , ενώ τα ξενοδοχεία φυσικά και έχουν, εδώ υπάρχει και μια κατάφορη αδικία εις βάρος τον ασθενέστερων , και τίθεται φυσικά και θέμα ανταγωνισμού!
Αναμένοντας την οικονομική εκτίμηση του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) , αναφορικά με τα σενάρια φορολογικών επιβαρύνσεων και των αντίστοιχων οικονομικών επιπτώσεων τους που θα προκύψουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα ήθελα να πω ότι οι φόροι πρέπει να υπάρχουν να μην είναι όμως καταστροφικοί για τις επιχειρήσεις , να είναι πάντα συσχετισμένοι με τις ανταγωνίστριες χώρες όπως την Ισπανία ,την Ιταλία ,την Τουρκία ,την Κροατία ,χώρες της ΄Ευρωπαϊκής Ένωσης ,γιατί φυσικά δεν θα μπορούσαν να είναι σε συνάρτηση με την Αίγυπτο ή την Τυνησία που μερικοί λανθασμένα υποστηρίζουν ,όντας αυτές χώρες εκτός Ε.Ε με διαφορετικές οικονομίες και υπηρεσίες .
Όπως σημείωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) , αναφερόμενο είτε στην επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είτε στην επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία κατηγοριών 3*έως 5*, σε νησιά του Αιγαίου με πάνω από 3.100 κατοίκους .
Σύμφωνα με τα παραπάνω , μια πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 147,6 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οριζόντιο φόρο ύψους 14,5 % επί του τζίρου των επιχειρήσεων με καταστροφικά αποτελέσματα στην απασχόληση .
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι οι απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν επιβάλλω εξοντωτικούς ς φόρους , αλλά ως κράτος επιβάλλω λογικούς μισθούς και μηνιαίες αντιμισθίες , τιμωρώτας παραδειγματικά τους « κακούς» επιχειρηματίες , με χίλιους τρόπους ένας απλός η μη σμμετοχή σε προγράμματα είναι προς όφελος των σωστών και της οικονομίας εν γένει .
Οφείλει κανείς να κοιτάζει τα παράνομα καταλύματα ο ΣΕΤΕ φωνάζει και έχει δίκιο . μάλιστα καλεί τις αρμόδιες αρχές άμεσα να ξεκινήσουν ελέγχους και κυρώσεις για τα παράνομα καταλύματα και να επιβάλλουν τη συμμόρφωση όλων των επιχειρήσεων στην απόδοση των ήδη εφαρμόσιμων φόρων, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, έτσι βάζεις έσοδα στο ¨πουγκί¨ του κράτους .
Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να παγιωθεί η πληρωμή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και, ταυτόχρονα, να επιβληθεί η χρήση πιστωτικών καρτών για ποσά μεγαλύτερα των 100 ευρώ, εισπράττοντας με αυτό τον τρόπο άμεσα τους αναλογούντες φόρους, και έχει και σε αυτό δίκιο !
Σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου πολυτελείας ή φόρου διανυκτέρευσης σε καταλύματα και προορισμούς, που ακούστηκε από κάποιους του υπουργείου οικονομικών, αναφέρω ότι παρόμοιος φόρος υπάρχει και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς πχ Μιλάνο ,Ρώμη κ.α κάθε πόλη το δικό της .
Όμως, να υπογραμμιστεί ότι ο φόρος αυτός αποδίδεται στους δήμους για την ενίσχυση των απαραίτητων πόρων που χρειάζονται για την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών . «Στη χώρα μας τέτοιος φόρος υπάρχει, το τέλος παρεπιδημούντων , ο οποίος αποδίδεται στους Δήμους από τα τουριστικά καταλύματα και ίσως να ήταν υπερβολή άλλα εάν ήταν ανταποδοτικού χαρακτήρα και γινόταν ορθολογική χρήση σε τουριστικ΄ες δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη και τον επισκέπτη θα έπιανε τοπο(!)
Αφού η κεντρική κυβέρνηση δεν αποδίδει σωστά την ΣΑΤΑ θα ήταν μια βοήθεια στους Δημότες και σε Δήμους με οικονομική ανεπάρκεια αρκεί επίσης το κεντρικό κράτος να μην κάνει συνεχόμενες μειώσεις στις υποχρεώσεις της προς τους Δήμους , μειώσεις που έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό το 55 % !
Όλα αυτά θα αρκούσαν έστω και λίγο από το καθένα για να φτιάξουμε τουριστικές υπηρεσίες επιπέδου άξιων της ιστορικής ,πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της χώρα μας .
*Ο Γιώργος Λύχνος είναι οικονομολόγος τουριστικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας & καθηγητής Ιταλικών του Πανεπιστημίου της Περούντζιας , Ιταλία.
ΈΝΑΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Γράφει ο Γ. Λύχνος
Reviewed by thespro.gr
on
Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2015
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: