Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας 2014 – 2019

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας 2014 – 2019
 
 

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για έγκριση σχεδίου «Επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας 2014 – 2019»

· Ο Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα θα έπρεπε να αναφέρει τι έγινε με το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Γιατί είναι γνωστό ότι πρόσφατα με εντολή του υπουργείου καταργήθηκε. Ζητήθηκε δε από τον Δήμο να κινηθεί μέσα στα όρια του προϋπολογισμού του και τις κατευθύνσεις του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για τους Δήμους.

· Είναι καθαρό ότι Οικονομική ασφυξία των Δήμων καθιστά αδύνατο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του οποιοδήποτε προγράμματος. Άρα το προτεινόμενο πρόγραμμα στην καλύτερη περίπτωση είναι μια έκθεση ιδεών.

· Το συγκεκριμένο είναι το 3ο επιχειρησιακό για τον Δήμο μας. Αλήθεια ποια είναι η αποτίμηση των προηγούμενων σχεδίων; Να θυμίσουμε ότι στο 1ο επιχειρησιακό ορίσθηκε στην περιοχή της Πλαταριάς το «Αιολικό πάρκο», αλλά το Δ.Σ. πήρε απόφαση για τέτοια «επένδυση» στη θέση «Γωνιά»!!! Η ότι το ΣΧΟΑΠ ορίζει στα Σύβοτα Τουριστική ανάπτυξη, αλλά η πρόταση στο Δ.Σ. ήταν για εξόρυξη μαρμάρων στο ίδιο χώρο!! Ούτε σε τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακός σχεδιασμός. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακός και εθνικός σχεδιασμός σε συνθήκες κυριαρχίας των Μονοπωλίων. Γιατί στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής ,σκοπός της όποιας ανάπτυξης είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό υπάρχει η αναρχία στην παραγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα. Σε μια περιοχή ,που έχει αναπτυχθεί τουριστικά και μάλιστα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αποφασίστηκε να καταλήγει αγωγός φυσικού αερίου χρηματοδοτούμενος και αυτός από προγράμματα της Ε.Ε. Το έργο πάγωσε προσωρινά όχι μόνο λόγω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των κατοίκων αλλά και λόγω γενικότερων γεωπολιτικών αλλαγών και ανταγωνισμών των μονοπωλίων της ενέργειας.

· Διαφωνούμε με το όραμα για τον Δήμο μας όπως σαφέστατα είναι γραμμένο στην εισήγηση. «το όραμα του Δήμου για την επόμενη περίοδο είναι η ανάδειξη του σε ένα δυναμικό διαμετακομιστικό κέντρο εθνικής εμβέλειας……. Η ανάδειξη και προβολή του απαράμιλλου τουριστικού προϊόντος……. κλπ». Αυτός είναι ο στόχος της Ε.Ε, του τουριστικού και του εφοπλιστικού κεφαλαίου για τον τόπο μας. Δεν μπορεί όμως αυτό να είναι το όραμα των εργαζομένων, των αγροτών ,των ΕΒΕ, των ανέργων, της νεολαίας αυτού του τόπου που από την εισήγηση φαίνεται ότι διαθέτει αξιόλογες αναπτυξιακές δυνατότητες.

· Η ίδια η εισήγηση αναφέρει τις δυνατότητες για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Περιγράφει δε επαρκώς τα προβλήματα. Δεν αναφέρει όμως τις αιτίες των προβλημάτων που η είναι πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων. Να θυμίσουμε την ΚΑΠ, το πρόβλημα με τις ποσοστώσεις στο γάλα, με τα βοσκοτόπια και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» κλπ. Τέλος δεν διατυπώνει προτάσεις. Ωστόσο δύο είναι οι δρόμοι που μπορεί να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή. Ο ένας είναι αυτός που προτείνει η Ε.Ε. και το Μνημόνιο-Τσίπρα , δηλαδή άγρια φορολόγηση των αγροτών (26% κλπ) που θα διώξει τους μικρούς αγρότες από την παραγωγή ,θα γιγαντώσει τους μεγάλους και θα δημιουργήσει μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. Ο άλλος δρόμος της δημιουργίας παραγωγικών συνεταιρισμών. Αυτός που προτείνει το ΚΚΕ. Αυτός όμως ο δρόμος προϋποθέτει άλλον τρόπο ανάπτυξης, όπου σκοπός θα είναι η ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

· Υπάρχουν μια σειρά αντιφάσεις στις προτάσεις του σχεδίου. Αντιφάσεις που έχουν σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Π.χ. η χερσαία ζώνη του Δήμου καταγράφεται σαν αναπτυξιακός παράγοντας. Αυτή όμως δεν ανήκει στον Δήμο. Ακόμα γίνονται παζάρια για το ιδιοκτησιακό με την «ΟΛΗΓ Α.Ε.» που βρίσκεται σε διαδικασία ξεπουλήματος. Αναφέρεται επίσης σαν αναπτυξιακός παράγοντας για τον τόπο η αλιεία! Αλλά σε αυτό το Δ.Σ. ήλθε εισήγηση για μετατροπή των αλιευτικών καταφυγίων Πλαταριάς και Συβότων τους σε τουριστικά. Το μόνο υλοποιήσιμο από τα προτεινόμενα τοπικά «αναπτυξιακά» σχέδια φαίνεται να είναι το πρόγραμμα ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ, γιατί είναι μέσα στην πολιτική της Ε.Ε. ,του φορομπηχτικού Μνημονίου-Τσίπρα, αλλά και του «Καλλικράτη». Εμείς θα το αντιπαλέψουμε.

· Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει το συγκεκριμένο επιχειρησιακό:

1. Γιατί διαφωνούμε με το «όραμα» που προτείνεται για τον Δήμο. Το όραμα της Ε.Ε., και των επιχειρηματικών ομίλων επιχειρείται να γίνει όραμα των λαϊκών στρωμάτων του τόπου.

2. Η συμμετοχή του Δ.Σ. σε αυτό σημαίνει συμμετοχή στην καλλιέργεια αυταπατών ότι «κάτι γίνεται» , «θα πάει μπροστά ο λαός και ο τόπος» , «θα λυθούν προβλήματα» κλπ. Η συμμετοχή του Δ.Σ. σε αυτή την εξαπάτηση και προπαγάνδα από μεριάς κυβέρνησης και Ε.Ε., σημαίνει συνενοχή σε αυτή την προσπάθεια.

3. Η επίκληση του Δημάρχου για υπερψήφιση του ,επειδή αποτελεί προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα της Ε.Ε., δεν αποτελεί άλλοθι για την ψήφο σας. Γιατί είναι γνωστή η κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων.

Τέλος η «Λαϊκή Συσπείρωση» πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του τόπου προς όφελος του λαού και των λαϊκών συμφερόντων, που να ανταποκρίνεται στις φυσικές του δυνατότητες και τις δυνατότητες ανάπτυξης όλης της περιοχής, όχι μόνο της Ηγουμενίτσας, αλλά όλου του νομού Θεσπρωτίας, όλης της Ηπείρου. Μπορεί αλλά, με έναν τελείως διαφορετικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Απαιτείται Ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών ,συνεταιριστικοποίηση, μέσα στη λαϊκή οικονομία, όχι μόνο στην Θεσπρωτία, αλλά και στην Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα, για να παράγονται αγροτικά προϊόντα επαρκή για τη χώρα αλλά και για εξαγωγές, μιας και έχουμε σα φυσικό πλούτο αυτή τη δυνατότητα. Μια τέτοια ανάπτυξη προϋποθέτει αποδέσμευση από την Ε.Ε.

Με τέτοια προοπτική, μπορεί να ζωντανέψει το λιμάνι, μπορεί να αναπτυχθεί και ο τουρισμός, θα μπορέσουν και οι ντόπιοι να απολαύσουν τις ομορφιές αυτού του τόπου. Για μια τέτοια προοπτική αξίζει και πρέπει να παλέψει ο λαός.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας 2014 – 2019 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας 2014 – 2019 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.