Σε πολλά χωριά της Θεσπρωτίας, παλαιότερα, όταν η φτώχεια ήταν μεγάλη, έφτιαχναν στους σπιτικούς φούρνους ένα πεντανόστιμο ψωμί, το λεγόμενο "γκορτσόψωμο".
Τι ήταν το "γκορτσόψωμο" και πώς γίνονταν;
Το "γκορτσόψωμο" ήταν ζυμωτό ψωμί, που περιείχε κατά μεγάλο μέρος γκόρτσα, που είναι μια κατηγορία αγριοαχλαδιών.
Πώς γίνονταν;
Τα γκόρτσα στέγνωναν στον ήλιο, αλέθονταν και σε μίξη με καλαμποκίσιο αλεύρι, ακολουθούσε το ζύμωμα.
Θεωρούνταν θρεπτικό και υγιειενό ψωμί και παρότι τις παλαιές εποχές δεν εκτιμούνταν η αξία του, τώρα το νοσταλγούν κάποιοι...
Το νόστιμο και υγιεινό "γκορτσόψωμο", που έφτιαχναν παλιά στη Θεσπρωτιά, δεν έχει ξεχαστεί!
Reviewed by thespro.gr
on
Σάββατο, Νοεμβρίου 15, 2014
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: